Турският съд ще заседава по делото за четиримата български граничари

Те са обвинени в причиняване на смъртта на турски бракониер
2 фев 2021 07:53, Ния Христова
14
Турският съд ще заседава по делото за четиримата български граничари
Снимка: Pixabay
В Турския наказателен съд в Къркларели ще се проведе пето заседание по делото срещу 4-ата български гранични полицаи. Те са обвинени за смъртта на турски бракониер, която според обвинителния акт е причинена "по небрежност", уточняват от БНР. Инцидентът стана на границата ни край Резово през 2008 година, а Военната прокуратура в България прекрати разследването на случая заради липса на извършено престъпление. 
 
На днешното заседание се очаква турският адвокат Джошкун Молла, който защитава правата на българските граничари, да даде обяснения защо е недопустимо делото да се гледа по същество.
 
"Това ще обясня. Ще чакаме писмено дадените си обяснения, ще изложим пък и устно и също и по същество по делото, че те са оправдани от страна на българския съд и не могат да се водят в съда като подсъдими."
Още по темата
 
По направеното искане от Турския наказателен съд за обявяване на българските гранични полицаи за международно издирване чрез Интерпол, няма постъпил отговор от Министерството на правосъдието, каза още адвокат Молла:
 
"Той искаше, съдът, писмено да представя становището си и аз го дадох и казах, че трябва да се пише и до министерството за червена бюлетина, защото по процедура не би трябвало да е така."
 
4-мата български гранични служители -  Михаил Цонков и колегите му Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков - са обвинени за смъртта на турски рибар поради небрежност, както и причиняване на леко нараняване на друг рибар и увреждане на имущество. Молбата за прекратяване на делото на турския адвокат Джошкун Молла беше отхвърлена от съда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Анонимен - Ами ако е влезнал в наши води , получил е предупреждение и не се е съобразил стреляш. Турците нима не свалиха някой друг самолет да не говорим ,че го правят в окупирана страна Сирия !!!Още 50 години и кюрдите ще им го сипят накрая......
12
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Naglo ubivash ribar posle revesh che si nevinen,ami togava turcite da pravqt sushtoto da ubivat bg ribari i da kajat che sa nevinni
11
3
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
До България над всичко,ци,ганка,е оная която не те е хвърлила,във външната ви тоалетна ганьооооо.
10
5
 
15
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Турците винаги са доказвали че са една от най наглите и нахални нации...Ако стане нещо като в Кипър преди години,Нато няма да ни помогне. Така че пак ще трябва да се молиме на майка Русия....
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТоИ кой празник е днес, по-точно?
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми тука е така полицаи убиват криминални босове- дела 20г, граничари убиват бракониери- дела 15г. Нема проблеми никакви! Все най добрите ги взима господ, нали така ? :Д
7
0
 
4
 
! Отговори
То преди 3 години
като се има предвид каква дата сме днес, те и на празника си ли ще работят?
6
3
 
8
 
! Отговори
Матросов преди 3 години
Това явно е турския вариант на "Съдебен спор", дето го дават в неделя по Нова ТВ. Нещо средно между шоу, психотерапия за "пострадалите" и типичната за Ориента демонстрация на бабаитлък. Иначе нашите трябва да игнорират целя този цирк и да не харчат пари за адвокати. Червената бюлетина за Интерпол, издадена от една държава-членка, може да се блокира от друга държава-членка по редица причини.
5
6
 
21
 
! Отговори
: преди 3 години
Българската държавност е в клек , който иска си я дупи , гърците никога нямаше да позволят, техни граждани и то официални лица , да бъдат тормозени толкова години , че са защитили природните богатства и сигурноста на страната си , за какво иначе е гранична полиция , едва ли са го убили предумишлено.
4
1
 
12
 
! Отговори
Рибар преди 3 години
Кеф ти риба, кеф ти паламуд.........ха де?......... Може ли някой да го обясни на приятно разсеяните ни комшии?
3
5
 
16
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Защо Българската държава допуска нейни граничари да бъдат обвинявани почти 13 г. в турция !!!Това действа демобилизиращо на останалите !!!То и вече тези наши граничари отдавна не са на служба, даже май не са и в България !
2
12
 
24
 
! Отговори
България над всичко преди 3 години
браво на нашите - без отговор. на тия ци'гани няма какво да им се дават обяснения! случаят е приключен, а Турския наказателен съд да го д'уха
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хубава работа ама