Съдят за тероризъм българин, убивал за джихадистите в Сирия

Той бил привлечен за каузата от своя баща сириец
48
Съдят за тероризъм българин, убивал за джихадистите в Сирия
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура предаде на съд за тероризъм българин, участвал в бойни действия на страната на джихадистки групировки в Сирия.

Обвинителният акт е срещу М.А., който има българско и сирийско гражданство, за участие в терористични действия на страната на терористични групировки на територията на Сирия. Актът е внесен на 19 февруари, съобщиха днес от прокуратурата.

Обвиняемият е предаден на съд за това, че за времето от 28.08.2017 г. до 26.09.2019 г., като български гражданин, при условията на продължавано престъпление пет пъти напускал страната през ГКПП "Малко Търново" към Сирия през Турция, за да върши убийства и да нанася тежки телесни повреди, с което да създаде смут и страх в населението на чужда държава.

Той бе задържан на 1 юли 2020 г. в Бургас при съвместна операция на ДАНС и ГДБОП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. При претърсвания на обитавани от него адреси бяха иззети голям брой веществени доказателства, сред които и девет мобилни телефона. При изследването им бяха установени снимки и видеоматериали, на които М.А. е заснет в бойна обстановка с униформа и различни видове оръжия в ръце.

Събраните в хода на разследването доказателства показаха, че към идеите на джихадизма М.А. е бил привлечен от своя баща - сириец. Самият той ръководил бойна група в ислямистката групировка "Фикрат ал - Султан Мурад", а от средата на 2019 г. станал командир в "Джабхат ал - Шамия" (или Фронт Шам) - групировка пряко ангажирана в бойни операции, свързани с отвличания и трафик на хора.

При всяко пътуване до Сирия обвиняемият М.А. минавал през турския град Газиантеп, който е на 50 км от турско-сирийската граница. Там живеел баща му, който работел на граничния пункт със Сирия като отговорник за пропускателния режим. Често пребивавал за определени периоди и в Сирия.

Видно от приложените към обвинението доказателства, на територията на арабската държава М.А. е участвал най-често в бойни действия на групировката "Джабхат ал - Шамия", действаща в областта Алепо. В нейния състав влизат множество чуждестранни бойци.

Групировката изповядва салафитската идеология и има за цел създаването чрез насилствени действия на халифат, основан на шериата (ислямското право) - т.е. насилствено премахване на конституционните, политически, икономически и социални основи на държавата.

Снимките и видеоклиповете, на които А.М. запечатвал всяко свое участие в бойни действия, качвал впоследствие и в социалните мрежи.

Към момента обвиняемият М.А. е с мярка за неотклонение "задържане под стража".

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.


48
Още от Темида
19 г. затвор за Алекс за убийството на Валери в Кюстендил
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
8
 
! Отговори
Ами преди 2 дни
Който каквото си е надробил !
40
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
“Българин”, но се казва асан.

Знаем ги ние тези “българи”.
39
2
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 дни
психопат садист и ,род убиец
38
1
 
7
 
! Отговори
Правосъдие преди 2 дни
Трябва не само да осъдят и то за всяко престъпление и жертва но и да екпулслират от немюсулманските държави всички членове на ислямкси терориртистични групи и дори режими каквито са ООП,Хамаз Хизбула АлКайда Боко Харам, ИДИЛ идр. и о ен само за отвличния,изнасилвания,убийства,терор но и за фалшива пропаганда корупция, расизъм и геноцид и други престъпления срещу човечеството правосъдеито и мира, опасни и гибелни за човечестовот
37
3
 
5
 
! Отговори
4epa преди 3 дни
ПЪЛНА ИЗМИСЛИЦА - ПОЛИТИКАТА Е НАЙ ГАДНОТО НЕЩО !!!!!!!!!!!
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До SS

Работата е там, че този е отишъл при хора, на които аятоласите нареждат да трепят неверниците. Това го изисква и религията им. "Вагнер" и Френският легион не са си поставили за цел да избият християните.
35
5
 
4
 
! Отговори
SS преди 4 дни
До 30. Всеки сам си избира как да спечели пари.Ама снимките на тоя са му изяли главата.Ако беше отишъл в Френския легион не е ли същото ? Или във Вагнер или друга ЧВК?
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
лятото статиите бяха с пълното му име, сега само с инициали M.A. - три пъти шампион на България по класическа борба.
33
1
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 дни
Ако не беше качвал снимки, Европейският Съд за Правата на Човека и ес щяха да го пазят, косъм да не падне от главата му (също както пазеха другия ислямски терорист чатаев).
32
3
 
6
 
! Отговори
От бай Тошо преди 4 дни
Истински борец за права и свободи като медито.!.
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
29 Има и други бедни у нас, но не убиват за пари. Този не изглежда, да е гладувал. Не желае да учи, нито да работи, станал е убиец, а за това престъпление няма оправдание.
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
29 Има и други бедни у нас, но не убиват за пари. Този не изглежда, да е гласувал. Не желае да учи, нито да работи, станал е убиец, а за това престъпление няма оправдание.
29
12
 
5
 
! Отговори
SS преди 4 дни
Като прочетох как е написано обвинението и се смея.Ще каже че е бил наемник,а този занаят е от дълбока древност,и го има е женевската конвенция.Бил се е за пари,защото в нашата страна,е най бедната с най ниско заплащане.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Навалний е изригнал с мощен обвинителен глас чак от Ленинграда с което е продънил ушите ни нашите вътрешни органи, че именно това е политзатвоворникът който ем немедлено, ем зофортно та чък имидиатнълно да бъде веднага и то сега таковата!
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Да го предадат на американците, а те да го пратят на "почивка" в Гуантанамо!

И шъ решим доста проблеми.

А, то в в нашия "пандиз" този шъ привлече поне още 10-на към каузата на ИД.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Щом го съди български съд ще го оправдаят рана или късно
25
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Да го използват за органи и кръвни продукти, каквото остане за храна на животни. И без това на повечето кучета им писна веганската диета от храните за тях.
24
2
 
2
 
! Отговори
за конектор е преди 4 дни
Идеален !
23
0
 
14
 
! Отговори
Сарафово преди 4 дни
А който извършва убийства и взривява коли и апартаменти в тикволандия, обикновено е неизвестен извършител.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Кое пръстче прескрипа, сине?
Туй!