Цацаров: Исковете срещу Божков са за 278 млн. лева

Необходими са промени в закона за отнемане на имущество
50
Цацаров: Исковете срещу Божков са за 278 млн. лева
Снимка: БГНЕС

Общият размер на исковете срещу Васил Божков и свързаните с него лица е 278 млн. лв. Това каза шефът на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров в интервю за БНТ.

Той допълни, че при имущество, за което няма законно обяснение и законен източник на доход, се стига до предявяване на иск пред съда.

"Нямаме ситуация, в която да сме изправени в борба, която да е с известни преимущества за нас поради отсъствието на едната страна", каза той.

По отношение на необходимостта от промени в закона, шефът на антикорупционната комисия заяви, че трябва по-голямо прецизиране при 50-те лица, определени за висши публични длъжности.

"Промени са необходими в частта, която касае отнемането на имущество. Има натрупана значителна съдебна практика, която трябва да намери отражение в разпоредбите на закона. Когато законът е правен, част от тази практика не е формирана. Сега и ние имаме практика, и съдилищата", обясни той.

Според него няма народни представители, които да не споделят такива промени в закона, но такива действия не са предприети.

"Практическите ползи ще са свързани със самите законодатели. Ще се прецизира режимът, при който те самите подават декларации за имущество и интереси. Достатъчно е да кажа, че за изминалата година сме получили и обработили не по-малко от 12 000 декларации. Трябва да се създаде улеснен и прозрачен режим за деклариране. Трябва да има съвсем ясни гаранции за лицата, срещу които завеждаме определени искове за отнемане на имущество, че това ще става при пълно отчитане на тяхното имотно състояние и разликите между приходите и разходите", каза още Сотир Цацаров.

По думите му поправките са не толкова политически обусловени, колкото експертно-юридически необходими, но с много голяма полза.


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
1
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 месец
През изминалите месеци не видях никакъв опит за доказване на вина,единствено само съсипване на бизнес по неприемлив начин чрез шантаж и рекет.Да се чуди човек кои са лошите в цялата работа.
49
0
 
1
 
! Отговори
До 43 преди 1 месец
Просто си представям какво би станало с цяла България , глпако, заради твоя ''сеир'' !
48
2
 
3
 
! Отговори
ДОЦЕНТ МУНЧЕВ преди 1 месец
СЯ НИТО ЦАЦАТА ИЛИ ЧЕРВЕНАТА ТОГА ША ВЗЕМАТ НЕЩО КАМУЛИ ДА ТОЧАТ ЗЪБИ ПРОСТО ДА НЕ РЕВЪТ Н@ ПО ЧУЖДИ ГРОБОВЕ...
47
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Иван

"Заподозрян в 4 поръчкови убийства (все на конкуренти за бизнеса му), и в още куп неща... Прякор - Черепа."

Но не бе проблем, да гласуваш за човке с пракор Пожарникаря, нали?

Не съм за Черепчето, не. Просот не ми харесва очевидният двоен стандарт.
46
3
 
2
 
! Отговори
до 43 Анонимен преди 1 месец
А представяте ли си Васил Божков Чере.пух.ата в затвора
45
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
така като гледам Баце,Цацарката и Каскета вече точат лиги и пресмятат кой какво ще открадне от Божковото имане....
44
3
 
3
 
! Отговори
до 39 преди 1 месец
не мога да ти помогна, късно е да завършваш гимназия, продължавай да чакаш да отворят Национална лотария и пак да разнасяш билетчета за сега ще изкарваш само за кяфе и бира от постовете по дневната норма
43
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Представяте ли си Божков Премиер и какво ще се случи с Гешевци, Боковци, Цацовци и т.н.. Да гласуваме за Божков и да гледаме зрелищно шоу
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нема страшно, като стане депутатин ще му ги опростят.
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мой приятел, работил в кол центъра на Националната лотария е бил организиран с още негови бивши колеги да пишат постове в полза на Божков в сайтове и фейсбук. По 10 лева за 10 поста им дават и кой, колкото си изработи. Получават бонус за Фейсбук при над 100 лайка за пост 50 лева. При 50 споделяния - 50 лева. Вие ми кажете сега - един чист и свят човек, би ли правил нещо подобно? Аз не мисля. Живи и здрави всички, които мислите Божков за добър човек.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За 278 и то в лева
Дали ще се крие толкова Божката
Едва ли ги няма да си ги плати и живурка на ново. Явно е по дебела работата
39
0
 
3
 
! Отговори
до до ти да видиш преди 1 месец
Като гледаам много закони четеш,дай ни светни малко,ние които не знаем да четем чакаме такива като теб,много ОКУМУШ,да помага. Келешче, вари си чети пик.бг и не се занимавай със сериозни теми. Четял закони.....***
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а произхода на кюлчетата и пачките в чекмеджето - кога
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уж бяха 700 млн. Сега станаха 200... утре дане стане така,че да има да му давате вие.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 35 до 33 Анонимен
Делото е вече в ход в международния арбитражен съд. Явно изобщо не четеш новини извън гербероСедераските издания !
35
5
 
1
 
! Отговори
до 33 Анонимен преди 1 месец
и къде точно Васил Божков Черепа съди държавата, че нещо не си наясно че трябва първо да докаже, че има такава собственост ... не очаквам такива като теб едвам завършили гимназия да имат познания
34
1
 
6
 
! Отговори
до Иван преди 1 месец
Аз си мисля,че все още живеем в европейска държава,където 'заподозряване","повдигане на обвинения" са на етап искане и желание на прокуратурата да подведе под отговорност обвиняемото лице.СЪДА е институцията,коато решава дали са основателни доказателствата за престъпление и взема решение-гилти/нот гилти. Тука въобще не става дума за черепи или скелети.Между другото "черепа" идва от мутренските среди,защото въпросният е бил много добър математик,а всички знаем тези хора мноооого им сече...
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цацаров защо се правите на ударени или сте си такива дебелоглави по рождение ? Божков за сега съди държавата за над 2 милиарда а с тия ваши герберски игрички ще чу вдигнете сумата на над 4 милиарда. Какви *** са в властта на България !
32
1
 
5
 
! Отговори
Ало, Цацата преди 1 месец
Не трябва ли да има осъдителна присъда?
31
9
 
5
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Мен ме е страх като видя, че има и овце, които мислят, че Божков е спасител и ще гласуват за него. Заподозрян в 4 поръчкови убийства (все на конкуренти за бизнеса му), и в още куп неща... Прякор - Черепа. Хващам се за главата, че някой би гласувал за такъв индивид. Но после се сещам, че всички гласувахме, аз също, за една друга мутра и престъпник последните 10-12 години и си го търпяхме и продължаваме. Еми... явно си заслужаваме съдбата, щом не сме се научили...