Съдът на ЕС: Европейските заповеди за арест, издавани от България – невалидни

Трябва да има процесуална възможност за съдебен контрол на тези заповеди
11 мар 2021 12:35, Елка Василева
138
Съдът на ЕС: Европейските заповеди за арест, издавани от България – невалидни
Снимка: архив, БГНЕС

Съдът на Европейския съюз обяви за невалидна Европейската заповед за арест, издавана от България.

Според магистратите не е осигурена достатъчно справедлива процедура, по която обвиненият да може да се защити преди изпълнението ѝ в друга държава.

Според българското законодателство такава заповед се издава от прокуратурата и не подлежи на съдебен контрол за преценка основателна ли е тя. Няма и възможност издирваният да може да я обжалва на нито един етап до предаването му на българските правоохранителни органи, е констатирал съдът в Люксембург, предаде БНР.

Съдът е обсъждал процедурата във връзка  с преюдициално запитване, отправено от Районния съд Уестминстър в Обединено кралство в рамките на производство за изпълнение на европейска заповед за арест, издадена миналия януари от Районната прокуратура в Свищов срещу заподозрян за кражба на пари и бижута.

„Наличието на съдебен контрол върху акта на прокурор за издаване на европейска заповед за арест едва след предаването на издирваното лице е в разрез със задължението на издаващата държава-членка да въведе процесуални правила, позволяващи преди това предаване да има контрол за законосъобразност на националната заповед за задържане“, пише в решението на Съда.

След него страната ни трябва да въведе обжалваемост на Европейската заповед за арест пред съдебен орган за преценка - основателна ли е тя и съответства ли на закона.

Решението на съда в Люксембург няма обратно действие, но засяга всички висящи към момента и неизпълнени Европейски заповеди за арест.

Остава валидно изпълнението на Европейски заповеди за арест, които са издадени по наказателни производства в съдебна фаза, както и издадени при условията на влязла в сила присъда.

До приемането на законодателна промяна, за което трябва да има действащ парламент, издадените заповеди от прокурор трябва да бъдат отхвърлени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
7
 
! Отговори
1 преди 3 години
Тези заповеди,дали не се издават,по заповед ,на човека с каскета.
98
0
 
2
 
! Отговори
До Пян_Гъ преди 3 години
Колкото и да не ти се иска, надявам се от време на време да ползваш главата и по предназначение. Като обикновен гражданин, но малко по-любознателен. От тия дето като им рекнеш "А", ще изровят книгите, гугъла, и още каквото се сетиш, за да проверят не само откъде иде въпросното "А", но и как се пише и какво значи. Така само заради едното любопитство, винаги можеш да научиш какви са отговорностите и задълженията или не на всяка длъжност във всяка о 3-те власти у нас. Стига да имаш малко желание...
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че това е нарочно направено бе найвници1
96
9
 
3
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
***, пишете каквото искате, но да си знаете отсега: на изборите - 1) ГЕРБ /с много пред БСП!/, 2) БСП /слабо представяне, клатещо стола на КН/, 3) ДПС /повече не могат, но си взимат тяхното/, 4) ВМРО /прескачат летвата/, 5) Марешки-Симеонов /прескачат летвата/, 6) Учиндолска офшорка ИТН /неясен - с малко прескача, за малко не прескача/, 7) *** /като ИТН - неясни!/, 8) Костинброд/Трио/Атака/АБВ/Възраждане - "Не стана, но опитайте в следващия тираж!"
95
1
 
7
 
! Отговори
lewskar преди 3 години
След подобно решение всички , за които е издадена ЕЗЗ могат спокойно да се преместят в Солун от Абу Даби например. Ем е близко ем е по-евтино . Да не мислите, че е случайно и,че правителството ГЕРБ за 10г не се сетило за тези промени в закона ,за които Съдът на ЕС ни отменя заповедта!НЕ и на тях им еясно , че ако побягнат ще им по-евтино и близко в Солун.Все пак в Северна Гърция живеят и не търсени олигарси и мутренски босове. НИЩО НЕ Е СЛУЧАЙНО
94
3
 
8
 
! Отговори
Pro- staka преди 3 години
Хаха и кво от туй ? Брюксел си харесва Бойко и си го преизбира -дава му пари ,той ги дава на неграмотните избращи и и администрацията която зависи от него и ... всичко е точно.Самия съюз си говори колкото да не заспят. На- корупирания съюз който рекитира чле/новете си с приемане на недокументирани нелегални престъпници от близкия изток ,Африка ще критикуват България . Каквото посееш , това ще жънеш.
93
18
 
3
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
Обикновеният гражданин дори не знае (и не му е работа!) какво прави/не трябва да прави главният прокурор. Защото това се решава не на улицата, а от компетентните органи. Това е политическа атака на червената олигархия (ДБ, БСП, Триото, ИТН, АБВ и т.н.), защото спонсорите на червените са прибрани по арести и затвори и няма кой да финансира изборите. Мъка. А ББ не го намесвайте, защото Гешев си го избраха прокурорите и следователите. ГЕРБ НЕ ПРЕДСТАВИ КАНДИДАТУРА!!!
92
5
 
13
 
! Отговори
ВСС преди 3 години
БОЖКОВ 2:0 БОЙКО
91
3
 
20
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Човек само като погледне мутрите на Премиера и Гл. Прокурор и като им чуе приказките и маниера на говорене, може да разбере колко струва съдебната ни система.
90
1
 
10
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
До АнонименРаботата на съда е да преценява дали оня с каскета има дори минимални основания, за да иска ареста ти, защото той е само ЕДНА от страните в правораздаването. Беззаконието на Пеевската бухалка свърши? Какво още трябва да стане, за да се разбере, че Гешев е за съд и затвор! За системно нарушаване на Конституцията и законите на страната! И не се притеснявай, по времето на Гешев престъпниците на влизат в затворите. Там са политически неудобните и тия с бизнес за крадене!
89
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работата на съда е да съди, съобразно действащото законодателство в България.Тия в Люксенбург могат да си чоплят в носа колкото си щат, не виждам какво ни засяга тяхното виждане по въпроса.Нашият съд и без това е супер милозлив, няма една осъдена едра риба в затвора, те се чудят как още повече да го скопят.
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какток азват у маалата:"Ай анъъъъ..."
87
19
 
3
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Щом ЕС и Запада не ни харесват съдебната система,значи тя е добра!!!
86
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обучени и наследници на комунизма.
85
12
 
2
 
! Отговори
Емо преди 3 години
ОТ НИНОВА ДО ЙОНЧЕВА ТА ДО БОЖКОВ И МУСТАКА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КАК СА ВИ КРАЛИ,НО ТРЯБВА НЯКОЙ ОТ ЧУЖБИНА ДА ПОДАДЕ ИНФОРМАЦИЯ..... НА ГЕШЕВ НЕ ВЯРВАТЕ ЩОТО ДУБАЙСКИЯ ПРЕСТЪПНИК ТАКА КАЗАЛ...
84
4
 
13
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Цял свят свят се отмета от Гешев,остана само Пернишката секта да му слугува!
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САШКО ПРЕД ТОШКО ЙОРДАНОВ---- СКРИХ СИ ПАРИТЕ В ЛЮКСЕНБУРГ ДА НЕ МИ ГИ ВЗЕМЕ КОНПИ....ЕДВА КОГАТО ЧУЖДИТЕ СЛУЖБИ ПОТВЪРДИХА ЗА ТОВА.... РАНО ИЛИ КЪСНО ВСИЧКО ИЗЛИЗА НА ЯВЕ
82
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес това е втори шамар за каскета какво още трябва да стане след резила с червения картон на седемте прокури за да подаде оставка.
81
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми нема изненадани на територията, все пак сме страната на неограничените възможности :)))) Едни хора се търсят, други не ги пипат, все балкански ценности :))
80
3
 
18
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Европа подава ръка на обикновените граждани от България!!И се изправя срещу прогнилата и корумпирана полицейска и съдебна система!!!На всички им е ясно че един прокурор срещу няколко хиляди може да съсипе живота на един невинен човек!!!Полиция и прокуратура на голямата корумпирана зган