Съдът на ЕС: Европейските заповеди за арест, издавани от България – невалидни

Трябва да има процесуална възможност за съдебен контрол на тези заповеди
11 мар 2021 12:35, Елка Василева
138
Съдът на ЕС: Европейските заповеди за арест, издавани от България – невалидни
Снимка: архив, БГНЕС

Съдът на Европейския съюз обяви за невалидна Европейската заповед за арест, издавана от България.

Според магистратите не е осигурена достатъчно справедлива процедура, по която обвиненият да може да се защити преди изпълнението ѝ в друга държава.

Според българското законодателство такава заповед се издава от прокуратурата и не подлежи на съдебен контрол за преценка основателна ли е тя. Няма и възможност издирваният да може да я обжалва на нито един етап до предаването му на българските правоохранителни органи, е констатирал съдът в Люксембург, предаде БНР.

Съдът е обсъждал процедурата във връзка  с преюдициално запитване, отправено от Районния съд Уестминстър в Обединено кралство в рамките на производство за изпълнение на европейска заповед за арест, издадена миналия януари от Районната прокуратура в Свищов срещу заподозрян за кражба на пари и бижута.

„Наличието на съдебен контрол върху акта на прокурор за издаване на европейска заповед за арест едва след предаването на издирваното лице е в разрез със задължението на издаващата държава-членка да въведе процесуални правила, позволяващи преди това предаване да има контрол за законосъобразност на националната заповед за задържане“, пише в решението на Съда.

След него страната ни трябва да въведе обжалваемост на Европейската заповед за арест пред съдебен орган за преценка - основателна ли е тя и съответства ли на закона.

Решението на съда в Люксембург няма обратно действие, но засяга всички висящи към момента и неизпълнени Европейски заповеди за арест.

Остава валидно изпълнението на Европейски заповеди за арест, които са издадени по наказателни производства в съдебна фаза, както и издадени при условията на влязла в сила присъда.

До приемането на законодателна промяна, за което трябва да има действащ парламент, издадените заповеди от прокурор трябва да бъдат отхвърлени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навсякъде се краде, не си мисете друго. Просто в чужбина крадците имат малко свян и не са толкова нагли, като нашите
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е ква стана тя те тия не призават и действеята на слугите си в българиянали каскетот си етехна рожба
37
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КоментарКои тикви, ти наясно ли си, че това положение е откакто са настъпили промените?
36
1
 
7
 
! Отговори
Е. Е. преди 3 години
Tо пък едни експерти имаме в другите партии...Удари еди изгони двама.Цялата ни съд. система си е за е....
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 11 от бивш юристАз те питах каква е била ситуацията преди "сегашните управляващи"?
34
3
 
17
 
! Отговори
Замислен преди 3 години
Това не е държава. Това е някаква сюрреалистична гротеска. Територия някаква. Ставаме само за бъзик и шеги в нормалния свят.
33
4
 
18
 
! Отговори
КЛ преди 3 години
Негово Каскетно Великолепие Иван Гешев каза, че нашата прокуратура е на-супер дупер в цялата галактика и такива неща са невъзможни. Точка.
32
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки ден страната ни получава по някой звучен шамар за начина, по който се управлява и функционира. Европейският парламент излезе с резолюция за ширещата се корупция, ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши върна 7 от предложените й 10 български прокурори, защото не стават за там, а двама американски сенатори поставиха под въпрос двустранните отношения между България и САЩ отново заради корупцията, зависимата съдебна система и липсата на свободни медии.
31
0
 
0
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 години
А ТОВА , като има кой да им вярва ?!!?? а у БГ е пълно с *** ....
30
2
 
15
 
! Отговори
Деса острието преди 3 години
Тия от Люксембург да си оправят столицата Пекин първо! Аз съм легендарна юристка от Дулово!
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудя се кога ще ни изключат напълно от международната общност?Според мен е въпрос на време.И нормално. Логично ли е, други държави да признават шофьорските ни книжки? Всеки един от нас познава хора с купени такива, после тези хора отиват да управляват МПС в чужбина. Не би трябвало да се признават никакви бг документи извън тая територия, дипломи, удостоверения...Ние добре си знаем, че голяма част от тях са напълно фалшиви. Дори министри се оказаха с фалшиви дипломи.
28
2
 
21
 
! Отговори
а това преди 3 години
Евростат излезе с неприятната новина, че България е с най-високо ниво на престъпления, насилие и вандализъм в целия ЕС. Ако живеехме като отшелници и слушахме само нашите си вождове, щяхме да си мислим, че по-запазена от престъпници държава надали има в света. Само преди няколко дни МВР и прокуратурата отчетоха грандиозни успехи на този фронт. Според двете ведомства престъпността рязко е намаляла. Или Евростат изразяват лична позиция и затова няма за какво да й се обръщаме внимание!
27
3
 
14
 
! Отговори
Повече нема преди 3 години
Зс сетен път се доказа колко кадърен каскет имаме Нали знаете за какво слагат каскети на плашилата за да плашат гаргите А за умния каскет нема па нема какво хубаво да се каже
26
3
 
12
 
! Отговори
бг преди 3 години
тва са експертите на ГРОБ !
25
2
 
22
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
язък!...Каскетя тъкмо са беше разпищолил.....нещо поизчезна тоя национален герой!..Що така?..От кога не е обявявал гордо по "медиите" някого за.."виновен"?..Досрамяло ли го е,или просто сай уплашил?..па и тия седмината НЕГОВИ протежета за "Европейски прокурори"...Такъв шамар му залепи Кьовеши,че ако не беше твърда милиционерска тиква,сигурно щеше и оставка да подаде,и в земята да потъне от срам....но,толкова от гербослугите..
24
0
 
1
 
! Отговори
Кажа преди 3 години
До До 11 от бивш юристДемек голяма рабтоа съм, чакай ся аз да ви покажа, ама га трябва го докажа, ша ви кажа, че сте залюани и нищо повече няма да кажа. Кажа!
23
2
 
16
 
! Отговори
Юрист от Герб преди 3 години
Работа, работа, работа! Видими резултати!
22
2
 
5
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 години
каъвто народа такова му и управлениието ! а народа не става за нищо на 80 % ...
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България не е, не е била и никога няма да бъде истински правова държава. Проблемът е, че в последните години наглостта, простотията, корупцията и шуробаджанащината станаха вече наистина нетърпими.Но с такива "управници" начело това не е нещо учудващо.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Нищо чудно до довечеравсичките му членове на тоя нек'в си съд "да светнат и като крушки". Както обичаше да казва някой, вече не помня кой, но вие ще се сетите...