В изгнание: Никой не говори и не иска да помни екс кмета на Стрелча

Иван Евстатиев бе осъден за изнасилване на 16-годишна ученичка
17 мар 2021 19:39,
23
В изгнание: Никой не говори и не иска да помни екс кмета на Стрелча
Снимка: БГНЕС

След като излезе от затвора, бившият кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев изчезна от публичното пространство.

Той беше осъден на 4 години лишаване от свобода за изнасилване на 16-годишна ученичка в Стрелча. Евстатиев беше освободен предсрочно от затвора в Пазарджик в последния ден на август 2018-а и оттогава сравнително малко хора са общували и общуват с него, разказват хора от близкото му обкръжение.

Още по темата

Според някои бившият управник живее в Пловдив, ограничил е приятелите си и почти не говори за себе си, пише "24 часа".

"Иван е добре. Не говори за съдебния процес срещу него и за дните в затвора. Едва ли е преживял този кошмар, но се държи. Твърди, че се занимава с разни неща, но не казва с какво и къде", твърди негов приятел, който категорично отказва да се цитира името му.

Евстатиев и до момента смятал, че е невинен и не е извършил престъпление. Всичко станало между него и 16-годишната тогава Ирена Б. било доброволно и не е имало изнасилване. Тази теза застъпваше бившият кмет по време на досъдебното производство и съдебния процес срещу него.

Иван Евстатиев бе задържан след сигнал на ученичката Ирена Б., че е била изнасилена от него в местен хотел, след като й бил даден алкохол.

15 януари 2016-а е мразовит зимен ден в Стрелча. Бившият кмет на общината е пред местния общински хотел в центъра на града. Той живее в него от времето, когато е бил кмет, и продължава да го прави и след като губи изборите и не е избран за втори мандат.

Докато той управлява Стрелча, обитаемият втори етаж и партерът на хотела са дадени под наем на фирмата на неговия пиар Елина Георгиева срещу символична сума.

Малко след 13 ч. край хотела минава Ирена Б., която току-що е излязла от близкото училище. Евстатиев и деветокласничката се познават добре. Тя е дъщеря на неговата бивша секретарка в общината, помагала е в предизборната му кампания за местните избори през 2015 г., често са общували.

Мечтата на момичето е да учи право и в тази връзка има пълно доверие на чичо си Иван, който е доктор по право. Евстатиев я кани в хотелската си стая, за да поговорят за бъдещото следване в Юридическия факултет, и ученичката приема. В стаята си бившият кмет черпи гостенката си с водка. Двамата изпиват една бутилка и начеват втора.

За Евстатиев това не е проблем, но младото момиче е солидно пияно и неадекватно. Вероятно поради това, когато Евстатиев я разсъблича, Ирена не оказва никаква съпротива.

Междувременно в рамките на прекараните няколко часа в хотелската стая момичето повръща, заспива и се пробужда. Малко след 18 ч. Иван Евстатиев качва все още пияната гостенка на джипа си и я откарва до дома й. Сваля я пред входната врата и заръчва в никакъв случай да не казва, че е била с него, а да излъже родителите си, че е била с приятелка.

В същото време близките на момичето вече са започнали да го търсят, обезпокоени, че не се е прибрало след училище. Дори се обаждат в полицията.  

Когато Ирена се прибира, те са потресени от вида й. Тя е видимо неадекватна, със следи от повръщано по дрехите и косата, разчорлена и с кръв по устата. Под натиска на семейството си Ирена признава, че е била с Иван Евстатиев и разказва какво се е случило.

Още същата вечер тя е освидетелствана от съдебен лекар. Според подписания от д-р Ангел Фингаров протокол момичето е било изнасилено девствено. На следващия ден Иван Евстатиев е задържан от полицията в хотелската си стая.

Щом разбира защо го арестуват, той признава, че е спал с Ирена, но според показанията му всичко било доброволно. По второто обвинение, че е напил непълнолетно момиче и се е възползвал от него, Евстатиев отново повтаря, че всичко е било доброволно. Това обвиняемият поддържа и по време на делото, като не се признава за виновен.

Докато е в следствения арест, за влошеното здравословно състояние на Евстатиев съобщава първоначално неговият адвокат Ташкена Колчева. Тя твърди, че клиентът е зле, развил е психично разстройство, отказва да говори и общува с повечето хора, видимо е неадекватен и се нуждае от спешно лечение заради реална опасност да загуби живота си.

В рамките на защитата си адвокат Колчева поддържа становище, че извършеното от клиента Евстатиев е морално укоримо, но не е престъпление. Още тогава публично се заговори, че Евстатиев е опитал да се самоубие в ареста, удряйки главата си в стената на арестантската килия.

По-късно бившият кмет не е имал подобни прояви и не е констатирана склонност към самоубийство. При появата му през октомври 2016 г. пред Пловдивския районен съд се вижда, че Евстатиев е загубил около 40 кг от теглото си.

Според съдебномедицинската и психиатрична експертиза, представена пред съда на 25 април 2017-а, става ясно, че е психично и физически здрав, може да участва в делото и да носи отговорност за постъпките си. На 2 май Евстатиев беше осъден на 6 г. затвор от районния съд в Пловдив за изнасилването на 16-годишното момиче.

Мотивите за присъдата обаче се забавиха с около 3 месеца, което даде повод на адвокат Колчева да заяви, че може да заведе дело срещу България в Страсбург.

След време стана ясно, че самият Евстатиев е бил категорично против подобен акт.

Впоследствие присъдата на бившия кмет бе намалена от окръжния съд в Пловдив на 4 години.

Съдебният процес срещу Иван Евстатиев се гледаше в Пловдив, тъй като съдиите в Панагюрище и Пазарджик масово си направиха отвод с мотив, че се познават с подсъдимия.

И до момента подобно на клиента си адвокат Ташкена Колчева смята, че Евстатиев е осъден невинен, а процесът срещу него е бил скалъпен. Подобно е и мнението на хора от най-тесния приятелски кръг на бившия кмет, които считат, че политически опоненти на Евстатиев са се възползвали от ситуацията, за да му навредят максимално.

След излизането му от затвора Иван Евстатиев е виждан само веднъж в Стрелча. Тогава заедно с брат си е посетил къщата им в средногорското градче.

В Пазарджик бившият кмет също е виждан на обществени места един-два пъти зад волана на стар джип, въпреки че в продължение на повече от година всеки месец е посещавал пробационната служба заради предсрочното му излизане от затвора.

Похитената от бившия кмет Ирена е студентка. В Стрелча отдавна вече Иван Евстатиев и стореното от него не са тема на разговори, а и хората не искат да си спомнят и говорят за бившия си кмет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
7777777 преди 1 година
Това не е единствена гнусна аморална история за него...Имаше още много.В Пазарджик, когато беше кмет се изсипваха по 150 жени на ден в канцеларията му...Да се чудиш дали да се смееш или да плачеш.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакайте малко, двамата изпили бутилка водка и наченали втора? Нямам намерение да защитавам въпросния кмет, но каква работа има 16-годишно момиче да лющи такива количества водка с дърт коцкар? Нещо бая намирисва тука.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виновен кмет или бивш кмет няма . Те са най невинните крадци и престъпници .
15
3
 
8
 
! Отговори
Постановка преди 3 години
"Крушата не пада по-далеко от дървото" - гласи народната мъдрост.Правете си изводи какви "пожари"пък е "гасила" майката на бъдещата "юристка".
14
4
 
3
 
! Отговори
Gorskio преди 3 години
10 Анонимния - чети Наказателния кодекс... Когато ти си на 25 и те барнат с 16 годишна следва евстатиевата съдба... Ако си на 16 и те барнат с 16 годишна - нема драми.
13
5
 
10
 
! Отговори
ha ha преди 3 години
А виж - кмета на Симитли ще се помни и споменава дълго...
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 200гр пикливо месо тоя си съсипа живота.
11
7
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
Швейк би се изразил най-точно:..-"Като играта на дама,госин поручик:-Твоя дама,моя дама"....та тоя бил блудствал,обаче "жертвата" не била знаяла..Понеже била на 16 години..Възраст,на която ромките вече имат първокласници..А нашите са с по два аборта....Но,паднало му се е на Евстатиевия ,да си сърба попарата../той май вече я е изсърбал де../"Се ла ви"..както пееха Щурците:-"Някой чупи рекорда,някой пада зад борда.Продължавай напред!Тука има си ред.."
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КУЛТУРНИ ОСОБЕНОСТИ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА СЕКТА
9
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като не може да хванем сегашните престъпници, пишем мемоари за нещо, което вече е минало отдавна. Това ли е стратегията на Каскета?
8
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 9 горскиоНапротив. Ако е доброволно, с над 14 годишна всичко е точно. Само ако й плати не е точно.
7
7
 
21
 
! Отговори
Азъ преди 3 години
4 години за изнасилване, Боже, Боже!!! В САЩ щяха да му дадат 50!
6
4
 
18
 
! Отговори
Gorskio преди 3 години
6 БТА - нормален възрастен мъж трябва да може да си държи ципа с питона затворен, особено като знае че е 16 годишна. Той не е отрича, че е правил секс, а казва, че е било доброволно. Да ама в закона не пише "с 16 годишни ако е доброволно всичко е точно:. Да беше кихнал на някое пълнолетно к.рве 100 кинта щеше да му излезе по-евтино и без неприятности. Ама той искал само с "чара си" и бутилка водка да мине, подарена от симпаНтизанти най-вероятно.
5
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истински социалист
4
11
 
16
 
! Отговори
БТА преди 3 години
Много млади момичета съчинават подобни истории....за да се оправдаят в къщи.Да ..непълнолетна е .. И това е престъпление,,,Но друго да бъде обвинен в изнасилване.Дестки хиляди в България момчета и момичета под 18 и под 16 г имат полови връзки.Дори има семейства с деца.
3
6
 
20
 
! Отговори
Пе преди 3 години
-дерунгел.Мастит комунистически номенклатур, решил да изклати една ученичка.Позор за номенклатуриста и бесепунгерите -които го поддържат.
2
5
 
31
 
! Отговори
Gorskio преди 3 години
Не се появявал в публичното пространство и понеже тъкмо го бяхме забравили, днес.бг услужливо ни навират тоя разг.онен т.улуп в полезрението... Да си спомним един вид...
1
4
 
33
 
! Отговори
зер преди 3 години
гнусна история