Съдът реши: КАТ няма право да отнема книжка при неплатени глоби

Според съдиите това ограничава основни конституционни права
23 мар 2021 12:47,
105
Съдът реши: КАТ няма право да отнема книжка при неплатени глоби
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд отмени взимането на книжката и спирането на колата от движение заради неплатени глоби.

Делото беше образувано по искане на омбудсмана Диана Ковачева, която атакува текст от Закон за движение по пътищата.

"Конституционният съд намира, че истинската цел на оспорените разпоредби не е формално посочената в Закона за движение по пътищата – осигуряване на безопасността на движението, а по-лесното събиране на вземанията от глоби. Така прочетени, въпросните разпоредби придобиват характер на санкция за несъществуващо административно нарушение", се посочва в мотивите на съдиите, цитирани от "24 часа".  

Според тях чрез оспорените разпоредби законодателят ограничава основни конституционни права на гражданите, с което цели да принуди длъжниците да платят наложените им глоби, като заобикаля установения законов ред за тяхното събиране.

Поради това временното отнемане на свидетелството за управление  на водач и временното спиране от движение на пътно превозно средство на собственик за неплатени глоби противоречат на функциите и целите на принудителните административни мерки и на практика се превръщат в санкция за несъществуващо административно нарушение, което е в противоречие с принципа на правовата държава, казват съдиите.

Те отбелязват, че с тези мерки "законодателят заобикаля закона и предвидения в него ред за принудително изпълнение на публичните вземания за глоби, като предвижда санкция, чрез която на практика ограничава упражняването на правото на гражданите да се придвижват свободно в страната, да напускат нейните предели, а и сериозно засягат правото на собственост".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
14
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 3 години
Само така! на милюцюнерите чатал на врата! Сега таблетите ще ползват за тетрис! Те и друго не правят, освен да се крият в драките или да вардят денем за забравен фар. Ама нощем се тежкарят пред тинейджъри...Иначе милю не може да видиш, освен на опашка за банички.
68
1
 
1
 
! Отговори
Реплика: преди 3 години
Господин Съдия, Ваша чест - аз по никакъв начин не се опитвам да трупам рейтинг на гърба на съда в Страсбург относно творбата ми "Съдът на Страсбург на съд" - това е минало, това беше част от моя проект "Годината на Дада"- И аз искам да обясня, че не поради тази творба аз съм на 13 място от най-скандалните и провокативни творци на нашето съвремие (но помогна малко не отричам поради което четирите творби които са ваше притежание за безвъзмездно подарени на Страсбург - а именно "На Гарата" и двете
67
12
 
5
 
! Отговори
Peter преди 3 години
После пак ще гледаме сърцераздерателни истории за загинали на пътя, всички ще цъкат с език и ще казват, че КАТ не си върши работа. Но като видите поредния *** на пътя с няколко хиляди лева задължения натрупани от "изрядно" каране , убил поредните невинни се сетете за това решение...
66
2
 
1
 
! Отговори
... преди 3 години
Свобода на движение и свобода на собственост. Много ясно и точно определени в закона и ясно, че се отнемат като ти вземат книжката за глоби. Сега въпроса е какво означава това за вземане на книжката поради други причини?
65
16
 
6
 
! Отговори
Много тъпо преди 3 години
Каквато държавата - такъв и съдът !Тотална глупост е да оставиш тарикатите да карат с 200 км/ч по пътищата на България, и като им се прииска Гърция и се наложи да си платят за безотговорното си поведение, съдът отменя начина по който да си платят.Няма такава Държава, ама наистина никъде няма !
64
7
 
20
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Най-после нещо да се промени към по-добро!Браво на Диана Ковачева!Колко много неща трябва да се променят обаче...ама докато ни управляват криминално олигархични структури няма да стане без да им оказваме натиск...
63
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е да променят закона - неплатените глоби да се отработват с обществено полезен труд на 2-рата година от глобата, при ценова ставка минимална заплата на час.Така глоби за 2000лв ще се отработват за 4 - 5 месеца.
62
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 3 години
Какво неясно има тук,просто не разбирам и какво има да коментират несъгласните?!"законодателят ограничава основни конституционни права на гражданите, с което цели да принуди длъжниците да платят наложените им глоби, като заобикаля установения законов ред за тяхното събиране"Много ясно и точно.КРАЙ на милиционерската тъпотия и беззаконие!!!
61
4
 
20
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
До КАТанчоТе дори не ти ограничават правата за адм. нарушение, а за тяхно удобство. Неплащането на задължение не е нарушение, защото може да нямаш пари. Нарушението е това, за което са те глобили на първо място и е не е приемливо да те наказват още веднъж за същото. Освен това на НАП работата им е точно да събират вземанията на държавата, но НАП им се прави всичко друго освен да си вършат работата. Например разкриват лични данни на цялата държава безнаказано или не събират данъци от хазарт.
60
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И откъде-накъде КАТ ще проверяват за застраховки и винетки.Нали си има толаджии и застрахователи?Все едно застрахователят да ти мери грайфера или да ти проверява аптечката.
59
5
 
24
 
! Отговори
КАТанчо преди 3 години
наистина не разбирам начина на мислене на много от пишешщите тук, защитаващи тази противоконституционна практика на КАТ. Как може да оправдаваш нарушаването на конституцията, защото група от некъдърни държавни хрантутници, не могат да измислят смислен начин, чрез които да си съберат глобите. И без това ни излизат безбожно скъпо с всичките си заплати, пенсии, далавери и кражби, а не могат и да свършат работа за 5 стотинки. Не може заради адм. нарушение, да ти ограничават конституционните права!
58
3
 
20
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Много правилно , има си институция за събиране на дължими дървавни вземание и тя не е КАТ .
57
8
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
Българският съд е дъно...
56
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С алкохол или дрога в кръвта -- разстрел на място. Да живее чиста и свята България!
55
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много мрънкаме, че държавата ни е скапана и тнт, но ето карат си със несъобразена скорост, пияни, на червен светофар минават и глоби не плащат и щракат с пръсти и това е положението.
54
10
 
11
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Държавата няма да се съобразява с теб,а ти с нея------- Еми добре, направете си държава-валяк да ви мачка и дайте ключовете на един единствен човек. Щом така виждате щастието...
53
5
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Да карат децата. Веднъж се живее!!!
52
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки път като ви спрат на пътя полицаи е добре / заради своята сигурност /да заснемете всичко на видео Вадите телефона и снимате Така ще имате запис за прокуратурата ако се нарушават правата ви Недейте се надява на техните камери в колите Ако те извършат нещо незаконно срещу вас , бъдете сигурно че ще се окаже че точно в него момент камерите им са били повредени и няма запис
51
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НикогаВечеСДС-ЧумаСега като спечелят пак ГЕРБ + СДС , какво ще правиш , ще се бесиш ли ?
50
11
 
10
 
! Отговори
протестъри преди 3 години
до Професор Пръцда, така е, никакво събиране на глобите.. всяка глоба за превишена скорост не трябва да се събира.. това е много важно за всички рейнджъри на пътя..