Хотелиерите с жалба до ВАС заради затварянето на спа центровете

Само за туризма нямало компенсации при спиране на работа
9
Хотелиерите с жалба до ВАС заради затварянето на спа центровете
Снимка: Pixabay

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) входира жалба във Върховния административен съд (ВАС) заради заповедта на здравния министър Костадин Ангелов от 18 март, с която затвори спа центровете и заведенията в хотелите и другите места за настаняване, но без държавата да предложи каквито и да е компенсации на бизнеса. В жалбата на национално представената професионална организация се подчертава, че от началото на кризата, породена от пандемията на COVID-19, единственият сектор от туристическата индустрия, който не бе обезщетен от държавата за принудителното си спиране на работа и ограниченията, които възпрепятстваха дейността му е хотелиерският.

Още по темата

За да не бъдат компенсирани със средства от държавата хотелите, те оставаха формално отворени, въпреки че реално не можеха да извършват дейност.

Непознаването на спецификите на сектора стана видно и от заповедта на здравния министър Костадин Ангелов, която затвори спа центрове, басейни и всички заведения в местата за настаняване в пълно противоречие на разписаните в Закона за туризма изисквания за тяхната дейност. Въпреки усилията на хотелиерите да обслужат своите клиенти с доставки на храна и питиета по стаите, това напрактика бе невъзможно. Тъй като гостите закусват, обядват и вечерят в един и същи за всички посетители часови пояс, а за да бъдат обслужени качествено за всеки две стаи реално трябваше да бъде осигурен по един сервитьор. Подобно количество персонал не е предвиден и при пълна заетост на хотелите. Това заедно със затворените спа центрове доведе до понижаване на нивото на хотелските услуги, откази от резервации и преки загуби за бизнеса, които държавата не компенсира по никакъв начин.

Хотелите през последната година бяха буквално оставени да оцеляват „на мускули“, подчертават от БХРА.

БХРА реши да покаже с дела подкрепата си за хотелиерския сектор в трудната за бизнеса ситуация и затова внесе жалба във ВАС за нанесени щети от заповедите на здравния министър Костадин Ангелов. От БХРА са уверени, че служителите на Темида ще се произнесат по нея справедливо и в кратки срокове, а интересите на бранша ще бъдат защитени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като почнат с компенсиране то, нека тогава да увеличат за тия дето се грижат за Ковид болните. Откъде пари.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А учениците и родителите на кого да се жалват, като училищата от година не работят с миниатюрни изключения?
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 1знаем вътре какво правят...------Ти не си ли ходил никога на масаж?
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как баш хотелите нямали компенсации ? Хем само на тях дадоха , хем са пълни и зиме и лете .само те и техните ресторанти работеха по Коледните празници .Получиха 60/40, 80,/20, Безвъзмездна помощ от Нап - 80% от оборота за мин година Милиони прибраха някои хотелиери
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Достатъчно се налапаха до 2019 та с нерегламентирани доходи, да му ядат сега главнята!
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'без държавата да предложи каквито и да е компенсации'като крихте данъци не плакахтесега плачете
1
3
 
8
 
! Отговори
Тез салони за масажи преди 3 години
знаем вътре какво правят...