"Антикорупция" завела 730 дела за почти 4 млрд. "бандистки пари"

Между 3 и 5 години отнема окончателно решение по такова дело
2 апр 2021 10:44,
40
"Антикорупция" завела 730 дела за почти 4 млрд. "бандистки пари"
Снимка: Pixabey

730 са образуваните по искане на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) граждански дела за отнемане на незаконно придобито имущество към 15 март 2021 г.

Те са на обща стойност близо 4 млрд. лева. Точната цифра на имотите и авоарите, които Комисия "Антикорупция" иска да бъдат конфискувани в полза на държавата, е 3 805 201 381 лева, пише вестник "Монитор".

Средно между 3 и 5 години отнема стигането до окончателно решение по делата, сочи опитът на комисията. Толкова е оптималният срок за преминаване на едно дело на три инстанции, посочиха оттам, като допълниха: "При дела с фактическа и правна сложност този срок може да бъде значително по-дълъг. От започване на гражданското дело за отнемане на незаконно придобито имущество до постановяване на положително за комисията решение и влизането му в сила комисията е изправена пред същите трудности, с които се сблъскват и останалите ищци по граждански дела. Съдебното производство се развива на три инстанции, като в исковия процес страните са равнопоставени".

Внесените от комисията искове само през 2020 г. са 255 и са в цялата страна. Те са за конфискуване на бандитско имане за 822 171 994,40 лв. Отделно са били уважени нейни искове за отнемане на 40 недвижими имота на обща стойност 2 106 504 лева, а също 547 коли и други моторни превозни средства на стойност 1 232 456 лв. Отнети са и парични суми в размер на 8 554 788 лева.

Едно от големите дела, спечелени миналата година от комисията е срещу наследниците на Йордан Цонков-Джиджи. В полза на държавата са отнети четири апартамента в София и идеални части от различни поземлени имоти.

Спрямо предходната 2019 г. пък уважените искове и съответно конфискуваното в полза на държавата е осезаемо повече, що се отнася до стойността на отнетото недвижимо имущество.

Равносметката за 2019 г. е постигнато отнемане на 35 недвижими имота на обща стойност 895 930 лева. Четворно по-малко като брой, но пък на същата себестойност са били и отнетите коли - 119 моторни превозни средства на стойност 1 175 324 лв. Конфискуваните през 2019 г. парични суми са били в размер на 5 516 068 лв.

За влезлите в сила съдебни решения КПКОНПИ уведомява Междуведомствения съвет, който управлява отнетото имущество. В него няма представител на КПКОНПИ. Съветът предлага на Министерския съвет да предостави някои имоти на бюджетни организации и общини за изпълнение на техните функции. Също така може да вземе решение за продажба на отнетото имущество чрез Националната агенция за приходите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А КТБ-то какво стана, още 4 милиарда. Аааа , и там , и там. Стават 8 милиарда, а после сме били най-бедната държава в ЕС. А, де?
13
1
 
5
 
! Отговори
az преди 3 години
е то си пише колко - 1-2 млн за миналата година - това от 4те млрд е един доста малък процент.Като се сметнат заплатите , бонусите , разходите и т.н на тая комисия , излиза че е на загуба. И тва преди делата и контраисковете в Страсбург срещу произвола на комисията.
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на мутрата Борисов кога!??
11
1
 
9
 
! Отговори
аз преди 3 години
Колко са спечелените дела? Не че нещо но в България процента на спечелени дела срещу корумпирани е едноцифрен (поне по статистика)
10
2
 
16
 
! Отговори
разсмя ме преди 3 години
Не ни интересуват за колко милиарда са исковете ви, а колко сте спечелили.И колко дела сте загубили от контраискове срещу вас.Спечелените дела за последните три години не могат да покрия и една пета от заплатите ви, мутробухалки долни.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво стана с диска за банкови сметки на българи в чужбина,който сте купили от Германия преди 10 години? Какво само ми дават каскета по подобие на Цецо Шестака, дето само се дуят с работата на обикновените оперативни служители. Ловят разни кокошкари или бездарни крадци и "успех". Милен Велчев и брат му обърнаха дълга при най-неизгоден курс на долара и само от та загубихм милиард, но се хвали за 20 рома лихвари.
8
1
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Сумата ми звучи като, почти се завели делата. Защо не кажете, че на Божков съда вдигна всичките запори.
7
1
 
12
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Значи сега тази статия ще ви я преведа така! Аз ще стана космонафт! И ракета ще си направя до сатурн ще ида даже и до алфа центавър! Ето това каза таз статия! Завели дела!? И колко са спечелили? Щото да не се окаже, че от 730 дела заведене 1501 са загубени и народа трябва да плаща разходи по делата и насрещните дела заведени срещу тази комисия! Не за друго м иси спомням, че шефа на тас комисия се оказа един ГОЯМ БАНДИТ! разни терски и апартаменти беше придобил по НЕЧЕСТНИ начини!
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същите писнаки, като през 1920 и 1945- бандити, банди, някакви си там, супер големи банди се зародили, едва ли не изкочили от планинаата, някакви диваци ...Наказваме наши си хора и това е. Ниога не е имало такива бандити в България.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щеше да е супер, ако се натискаха не само хора на опозицията, както и бизнесмени, котио са отказали да си споделят бизнеса на 90% ...
4
0
 
14
 
! Отговори
кпкомпи преди 3 години
3,5 милиарда от КТБ, 16 милиарда плюс още пет от взетия и изкраден външен дълг, като се има предвид, че 30 до 50% от тези пари отиват за корупция, компотите трябваше да търсят поне три пъти повече милиарди.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Водят дела, но колко осъдени има ?Цялата ни съдебна система е толкова покварена, че за нищо не става
2
2
 
15
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Работа работа работа и накрая плащат обезщетения... важното е, че полагането на асвалт пълни чекмеджета...
1
2
 
10
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Мда, 3-4 години за едно дело, мда и съдиите и адвокатитие трябва хляб да ядат ...Абе те едва ли ядат хляб, сигурно набиват други деликатеси !!!Има нещо сбъркано в тези съдебни системи, "справедливостта" се движи със скорост на *** !!!И резултатите често са плачевни ...