15 години след трагедията: Без виновни по делото ''Алабин''

Руините затрупаха Деница Ченишева и Петрина Христова на 19 септември 2006 г.
35

След 15 години се оказа, че няма виновни за смъртта на двете жени, върху които се срути сграда на столичната улица "Алабин". Върховният касационен съд потвърди оправдателните присъди на четиримата обвинени.

Руините от сградата на "Алабин" 39 затрупват Деница Ченишева и Петрина Христова на 19 септември 2006 година. Малко след 18:00 часа четириетажна сграда на столичната централна улица се срутва до основи.

Двете жени остават под нея. Делото за смъртта им започна едва 10 години по-късно, след като е спирано многократно от прокуратурата.

Още по темата
"Това е най-лошото, което може да се случи на една майка на едно дете. Чавдар Ангелов и Първолета Никова – те точно затова работиха, да няма дело", каза майката на Деница Ченишва - Александрина Ченишева.

Обвинени са собственикът на сградата, техническият ръководител на ремонта, инженер и строител на обекта. Две години след старта на процеса четиримата са оправдани, а присъдата, макар и обжалвана, е потвърдена на още две инстанции.

"Приема се, че сградата е била в аварийно състояние и това е допринесло до нейното срутване. За мен тази сграда е паднала с оглед нарушаване на конструкцията – огъване на конструкцията, която в основата е била метална. На принципа на легото, както сега строят децата", коментира адвокатът на семейството на Петрина Христова - Емил Милев.

В мотивите на ВКС се подчертава, че по делото липсват доказателства за разрушаване на стени не само от посочените четирима работници, но и от когото и да е било, а именно конструктивните и експлоатационни проблеми в сградата са водещите фактори за срутването на стената.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
10
 
! Отговори
:) преди 2 години
Ако имате къща и тя може да рухне и да убие някой - не сте виновни - авария.Да ни е жива и здрава прокуратурата....ей няма друга като нея. Българския съд си съперничи само с Руския съд..най-добрите.Да живееш в БГ е Радост, Радост.Седи в къщи не гласувай и се пази..да не падне нещо.
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата с нейните органи ни натиква пред носа с нейните действия, че ние не значим нищо за нея.Цял куп от едни хора ходят и ровят 6 години за да излязат накрая и да кажат, че не са свършили нищо.Не вярвам в българското правосъдие, не вярвам на българските съдии, адвокати и на цялата им съдебна машина.Не вярвам и не съм единствен.Изпитвам съжаление за редките случаи на доблестни юристи като Лозан Панов, които са принудени да търпят едноклетъчни около себе си. Бог да ни е на помощ..
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Де факто съдът легитимира освобождаването на собствениците от наказателна отговорност.Щом в центъра на столицата ни загиват две млади момичета и държавата и съда вдигат рамене след 6 години, мога да си представя какво става с по-леките престъпления. Ако аз сгафя нещо, ще менатикат в пандиза, защото съм обикновен човек, но ако някой богат селски бабаит сгафи, за него оставка и спокойни старини.Това не е безучастие на съда, а безразличие.
27
1
 
9
 
! Отговори
!!!! преди 2 години
Когато няма правосъдие, избуява анархия, саморазправа! Да се молят съдиите да не се почне от тях! Виновни има, но за тази присъда е виновно цялото общество. Търпим безумия и разтакаване!
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е Слави, няма такава скапанадържава като нашата никъде.
25
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изводът е, че държавата не носи никаква отговорност за никой от нас.Нещо повече, тя дори не се интересува от нас.
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук става дума за престъпна безотговорност, която трябва да се поеме от един от следните като професионалисти в своята дейност: Инженерът, строителният надзорник или строителят. Собственикът може да бъде само виновен, ако е притискал един от другите трима да спестят от своите професионални отговорности. ВИНОВЕН ТРЯБВА ДА ИМА. Това, че няма и не може да открият кой е виновен, означава КОЛКО ЗЛЕ е положението в нашата страна на всички етажи във всички дейности на "професионалистите".
23
2
 
27
 
! Отговори
4epa преди 2 години
РЕЗИЛ, СРАМ, БЕЗО4ИЕ, РУШОЖЕДИ, ХОРА БЕЗ ГРАМ МОРАЛ И ДОСТОЙСТВО - С ЕДНА ДУМА ...!!!!!!!!!!!!!
22
2
 
27
 
! Отговори
Тгж преди 2 години
Ние си пеним и си пишем, родителите на децата са почернени завинаги, две момичета умряха и разбира се виновни няма. Всичко е наред, бая време им взе на тия магистрати да решат, цели 15г. Евала, спете сега спокойно на всички по веригата, изпълнихте си дълга. Корупция, кражби и схеми за усвояване на пари. С това сме известни навън, БГ най бедната страна на ЕС. Дано един ден поне съдбата да ги накаже тия нищожест.ва.
21
1
 
24
 
! Отговори
мак преди 2 години
Бг антиправосъдие. Не стига, че делото се влачи с години, за капак няма виновен. Да не би духна силен вятър тогава и той събори къщата?
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чия е сградата? ...и ще си отговорите на всички въпроси.
19
1
 
34
 
! Отговори
Чужденец преди 2 години
Сградата е под ремонт, районът около нея не е обезапасен, ама виновни няма?Да ви и съда, и съдиите, и държавата!
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САМО ТАКА ЩО НЕ ПРОВЕРЯТ ДАЛИ Е ПРАВЕНА ЗАСТРАХОВКА НА СГРАДАТА ОТ КОЙ САМО МИЕ ЛЮБОПИТНО ОБИКНОВЕНО ГИ ПАЛЯТ.
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като работех на запад ми направи впечатление че акт 16 никой проверяващ няма да постави подпис ако дори устър клема в инсталацията е променена с ваго ( имах такъв случай) ДНЕС ХОДИХ ДА ГЛЕДАМ НОВО СТРОИТЕЛСТВО ЗА ДА СИ КУПЯ АПАРТАМЕНТ. ОСНОВИТЕ СА НАПРАВО ВЪРХУ БАЛАСТРАТА И СЕ ВИЖДА. КАКВО СЕ ВИЖДА ЧЕ САМО ЛАМТЯТ ЗА ПАРИ БЕЗ КАЧЕСТВО. НА ЗАПАД ИМА КОНТРОЛ И НИКОЙ НЕ СИ СЛАГА ПОДПИСА ТАКА.
16
2
 
27
 
! Отговори
Teo преди 2 години
Така е, докато всичко в България е на хартия. За съжаление 15 години този кошмар преследва близките на убитите. Да ... убитите от всеобщата безотговорност - както жената от падналата лампа в тунела железни врста(инспектиран преди шест месеца). Нищо не се е променило. И йота не сме мръднали. Защото на надзора им се казва да си затварят очите, а е трябвало да отцепят цялата улица, с оглед състоянието на сградата!
15
1
 
9
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Търсят доказателства за виновност
14
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да падне внезапно една сграда е ясно е, че има нарушения и виновни, но виновни няма защото човек , който има пари не може да бъде виновен
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
думата ПРОКУРОР не е българска и ПРОКУРА означава ТЪРСЯ но в БГ явно е синоним или го разбират БУКВАЛНО. А КАКВО И ОТ КОЙ ТЪРСЯТ ?
12
5
 
11
 
! Отговори
българина преди 2 години
тотална емиграция е спасениео не си губете времето тук и на децата ви! всичко тук е ***!
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моля всички шашкъни да се активират, за да стане интересно!За сега само селтака успява да се класира някъде.Състезанието е по просто-тия.Заалаагаме!