Гешев разпореди проверка колко затворници са били в домашен отпуск

Екипите трябва да установят също има ли насилие зад решетките
Обновена: 14 юни 2021 14:41 | 14 юни 2021 14:40, Камелия Цветанова
99
Гешев разпореди проверка колко затворници са били в домашен отпуск
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Главният прокурор Иван Гешев е разпоредено извършването на проверки в затворите и затворническите общежития.  Това е станало на 31 май, съобщиха от държавното обвинение.

На административните ръководители на Софийска градска прокуратура и окръжните прокуратури в Кюстендил, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Бургас, Варна, Плевен, Ловеч и Враца, е възложено сформирането на екипи за извършването на проверки в затворите и затворническите общежития. Проверките имат за цел да установят спазват ли се разпоредбите на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС) и съответната актуална заповед на министъра на правосъдието, регламентиращи притежаването и забраната за притежаване и ползване на вещи и предмети от лишените от свобода.

В хода на проверките следва да се установи и дали пенитенциарната администрация еднакво и точно е прилагала закона при издаването на заповед за „домашен отпуск“ на лишените от свобода в периода 01.06.2020г. – 31.05.2021г.

Обект на проверката са и организацията на охраната в затворите и затворническите общежития, както и дали се спазва регламентирания в ППЗИНЗС ред при постъпили оплаквания за упражнено насилие – осигурява ли се незабавен достъп до медицински специалист, извършва ли се щателен медицински преглед, предприемат ли са незабавни действия по уведомяване на съответната прокуратура и изпращане на относимите документи, осигурява ли се допълнително освидетелстване на пострадалия от независим експерт и др.

Проверяващите следва да установят какъв е броят на регистрираните случаи на постъпили оплаквания за упражнено насилие и констатирани травматични наранявания за проверявания период, по колко от тях е уведомена съответната прокуратура и как са приключени образуваните преписки.

Докладите за резултатите от проверките следва да се изготвят в кратки срокове. Указано е в случаи на установяване на данни за престъпления или нарушения, да се предприемат необходимите действия за отстраняване на закононарушенията и ангажиране на наказателна и/или дисциплинарна отговорност на виновните лица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Какъв домашен отпуск на осъдени бе? Каква е тази пародия на държава? Той бил осъден, ама му се полагало отпуск. За какво? Те са осъдени, а не на работа, че да имат отпуск! Вие нормални ли сте? Каква е тази присъда и затвор щом имат право на домашен отпуск? Отпуск за кражба или за изнасилване се дава? Че много се уморили горките от това по цял ден да лежат на топло за сметка на жертвите си които ги хрантутят с данъците си! Това не е държава щом затворниците имат право на отпуск!
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В затвора си имат по 2 телефона в джоба.Сега ще им строят затвор без решетки с луксозни стаи. Онзи ден четох, че щяло да е по- луксозно от хотел. И как ще разберат, че са затворници? Затвор без решетки и битови условия максимално близки до домашните - оказва се, че това е възможно и то в България 2024г.Парите идват по линия на Норвежкия финансов механизъм.Друг чисто нов затвор на този етап не се предвижда да се строи.Сигурно ще има и Президентски апартамент ВИП затвора.За съветниците също килии
27
3
 
3
 
! Отговори
ИНФАНТИЛЕН преди 2 години
Честно, не е ли сладък? Такъв закръглен, нисичък, пухкав...ако направят плюшен Гешев бих си го купил и бих спал върху него!
26
4
 
7
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 2 години
Гешев е позор оставка и затвор,поръчвал е екзекуции срещу неудобни в Перник!
25
3
 
0
 
! Отговори
Вие не разбирате: преди 2 години
Онези седем проблема на хилядолетието, онези много важни абстракции, няма абсолютно никакъв начин да бъдат практически приложими, освен ако не се решат едни други седем практически пространствени конкретни проблеми. Той Григорий Перлман реши първата абстракция ама принципно практиката трябва да изпреварва теорията ... Аз мисля че съм си заслужил пълна промяна и фейслифт на местоработата си ...
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за това ли ни е главен прокурор браво браво
23
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта на превратаджиите е да свалят главния прокурор и да ни вкарат в евразийския съюз при киргизстан, таджикистан и разбира се мадър раша.
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да провери и Сретен Йосич - той наскоро беше в домашен отпуск. А съвсем скоро ще го пуснат, за да Ги посети.
21
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев, питай Узунов за торбата от митничаря в пицарията! Стига се прави на ударен с мокра кърпа Двоен стандарт си. Страх те е от Узунов или от митниците????
20
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев трябва да бъде разследван за подклаждане на държавен преврат и за национално предателство в услуга на чужда държава (Русия).
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забрави превратите по-рано в Италия - 1943 година, в Германия през май 1945 година и в Япония през септември 1945 година. Превратите във Франция 1940 година и превратът на генерал Де Гол отново във Франция през август 1944 година................В Западна Европа е имало преврати, а ти не ги казваш......Само във фашистките Испания и Португалия е нямало преврати през 40-те и те си остават фашистки още 30 години.
18
4
 
11
 
! Отговори
Че Гобара преди 2 години
Абе какво разпорежда тоя бе!? Всяка една секунда, в която този е главен прокурор, е срам и позор за България. Бихалката а Борисов! Съд и затвор!
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Ставри не съществува. Затворът е лесен. В българските затвори има свобода. Затворниците са осъдени на свобода всеки ден, на разходки до фиктивната им работа в града. Те са сред вас, а Бай Ставри е само в главите на глуппаците.
16
2
 
0
 
! Отговори
А за ония работи ли? преди 2 години
Дето ги продадох като разменна монета?Ми всеки си има хоби господа-принципно аз съм трениран да решавам проблеми-от много естества и тъй като ръцете на работа са ми вързани да решавам проблемите на работа(Защо ли?)си имам малко хоби с едни нерешени досега проблеми от практическо естество(не ония седем на 3к)и една папка с тях.И тъй като са ми вързани ръцете за и за тия решения финансово що пък да не ги разменя за нещо.Бълхата, вакуумното налягане, гравитационно облекчено извеждане в орбита
15
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1944г. и 2021г. Две идентични превратаджийски дати, когато червения лумпeн трoлетариат извърши преврат и унищожи държавата. Ако има справедливост комунистите не заслужават затвор. Комунистите заслужават да горят в ада.
14
7
 
3
 
! Отговори
Разузнавач преди 2 години
А нещо за арестОваните шпиони на Масква? Те коги ке ходят у големата пандела при Бай Ставри мениджъра.
13
3
 
3
 
! Отговори
Azar преди 2 години
Борисов, Пеевски и Гешев да бъдат съдени за тероризъм и геноцид, ако станем правова държава.Насилието срещу обикновените граждани най-често е осъждано като проява на тероризъм. Терористичните актове могат да бъдат извършени от отделни хора, от групировки, или дори от държави, чрез властта в тях, като за управлението това е вид диктатура. Терорът служи като средство за натиск, насаждайки несигурност и страх, като в същото време се опитва да предизвика симпатия или готовност за подкрепа.В женевската декларация срещу тероризма от 1987 година съдържа следните определения за тероризъм:Отм
12
3
 
1
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Само така другарю Гешев !!! Венсеремос !!!!
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Главния не ходи вече на работа, трябва да го уволнят.
10
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП след тези избори ако не са първа сила направо да хващат ГОРАТА от където излязоха