Прокуратурата иска с писма до САЩ информация за санкциите по "Магнитски"

Писмата са изпратени чрез правосъдното министерство до Държавния департамент
63
Прокуратурата иска с писма до САЩ информация за санкциите по "Магнитски"
Снимка: Прокуратура

Прокуратурата поиска от Държавния департамент на Съединените щати информацията, въз основа на която на Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов са били наложени санкции по глобалния закон "Магнитски".

Дъжавното обвинение е изпратило писма чрез Министерството на правосъдието като част от образуваната преди 2 седмици проверка срещу шестте санкционирани от американските власти лица.

Още по темата
Васил Божков, за когото от американското финансово министерство твърдят, че многократно е подкупвал държавни служители, между които и настоящ политически лидер, е с поне 18 задочни обвинения. В момента той е в Дубай. От миналия февруари за него има искане за екстрадиция. Няма официална информация за какъвто и да е отговор. Той твърди, че има отказ, припомня БНР.

Бившият зам.-министър Александър Манолев е подсъдим по т.нар. афера "къщи за гости". Подсъдими са и бившите шефове на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов за търговия с удостоверения за български произход.

За Делян Пеевски, който според американските власти регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, и е осигурявал подкрепа и положително медийно отразяване на политици в замяна на защита от наказателно разследване, е имало проверки в миналото. Те сега ще бъдат отворени и отново анализирани.

Илко Желязков, описан като подставено лице на Пеевски, преди дни подаде оставка като заместник-шеф на Бюрото за контрол на СРС. Той е единственият, срещу когото досега не е имало проверки или дела.

"Именно оповестената от компетентните власти на САЩ информация беше основание за предприемане на действия от страна на българската прокуратура, съгласно нейните правомощия. Информацията би помогнала за изясняване предмета на образуваните проверки и евентуално бъдещо наказателно разследване", обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По думите й, докато се чака американският отговор, информация за шестимата се изисква и от български институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
8
 
! Отговори
Баче Кико преди 2 години
Прокуроратурата пита САЩ защо Пеевски е корумпиращ олигарх? Е само заради това, че не знаят а трябва Американците да им казват, Гешефта трябва да си подаде оставката.
27
5
 
5
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Като се смени главата на прокуратурата тогава за всички ще имат информация.А иначе за по-долния герб си върви с тая прокуратура.
26
3
 
5
 
! Отговори
Ама преди 2 години
Естествено, те сами трябваше да я предоставят, без да чакат да ги молят !
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КОНСТАНТИНОВНаясно ли си, че щатите имат достъп до международна финансова информация до която никой друг няма? Явно не си иначе нямаше да пишеш подобни коментари.
24
3
 
6
 
! Отговори
До Dtrumppp преди 2 години
Ти като си 16 години извън България откъде знаеш кой я съсипва, дали я съсипва и какви са и проблемите въобще? Спомни си само как се живееше преди 16 години когато нямаше Герб и не бяхме чували за "Боко" който ви е виновен за всички несполуки в живота и тогава коментирай! Ако не бяха неориентираните гласове извън страната резултатът щеше да е друг, но това си е българска черта да разбереш част от истината и да решиш, че си напълно наясно с нещо което даже не ти е част от живота.
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия прави огромни печалби от повишението на цените на газта и петрола, освен това стана най-голям износител на петрол за САЩ - американците и европейците плащат. Русия има пари и може да си позволи да обяви една семдица ваканция със запазване на заплатите вместо локдаун и полицията да бие и арестува несъгласните както на запад.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нефть за рубли! Мощное ЗАЯВЛЕНИЕ Путина!
21
3
 
1
 
! Отговори
Dtrumppp преди 2 години
Мерси за информацията относно заплататаСам потвьрждаваш хиперинфлацията в Москва Нали знаеш какво следва после..:)
20
1
 
4
 
! Отговори
До Dtrumppp преди 2 години
Заплатата на учител в Москва е 150 хил рубли.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Диана" надявам се скоро генералът да ти тегли шута, по цял ден пишеш във форуми с различни никове и нищо не работиш. Синът ти е наркоман и ще го хванем в студентски град като си купува дрога
18
4
 
2
 
! Отговори
Dtrumppp преди 2 години
Ако Америка сьсипва БГ, то Русия направо е сринала БГ из основоДа се махаш с тия глупави твьрдения как Америка сьсипва БГ, вижда се кой е причината-Боко тьпото и всички корумпирани около негоТи такава ли си?Сьбудете се всички ако имате достойство..
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво направиха САЩ в Украйна, Ирак, България, Либия, Сирия, Афганистан? Може ли някой да назове поне една страна в която САЩ през последните 30 години са донесли благоденствие, а не смърт и разруха?
16
2
 
4
 
! Отговори
F-16 преди 2 години
A самолетите ще доставят ли? Това що не ги питате? По договор най-късно след 24 месеца, тоест сега на 11 юли първите два нови модерни 50 годишни изтребитела трябва да пристигнат? Готови ли са вече, трябва вече да ги транспортират?
15
2
 
3
 
! Отговори
Dtrumppp преди 2 години
Диана-мисли за мен като американец, който знае много добре бьлгарски език. От 16 годими сьм в Ню Уорк и знам много добре как НЕ се церемонят с жалка прокуратура като в БГНяма да им се обясняват вьобще
14
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Добре е, че нашите партньори САЩ ни налагат санкции да ни посритат малко да си размърдаме мързеливите *** да си оправим държавата, така САЩ ни стимулират и ни помагат. Дълбок поклон пред САЩ.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърчът на гербавите *** ме развеселява всеки ден! Няма такава агония!
12
4
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До dtrumpppА ти каква представа си имаш как работят американците? Да не си мислиш, че техни следователи са идвали в България да разследват нещо?! Тази Мустафа е изготвила всичките сведения, които са поискали!Все пак БСП работят по американски програми за съсипване на страната...
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички очакваха в списъка да е Борисов, а то напротив, човека на Радев е пръв. Голям номер. Бандитът да казва за друг, че е мутра. И сам влезе в капана. САЩ яко подслушват. Чудя се защо няма протести срещу тях от Рашков, Радев, Атанасов, Манолова и т.н. Не смеят, че и тях ще изтепосат в нов списък.
10
8
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
И аз мисля, че Магнитски е некомпетентно изготвен от САЩ! Всичките им сведения явно са от БСПарски ***, доколкото няма посочен нито един БСПар, а голямите мафиоти-олигарси, които са още живи, са БСПари и именно там е центърът на корупцията у нас...Тези обвинения за Магнитски направо са ми смешни! Като си помисля как БСП уби Илия Павлов, каква корупционна среда и мафиоти създадоха у нас през прехода, те седнали да ни занимават с разни смешки за "велика корупция" от разни мишки.
9
5
 
10
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Гласували са всички нормални хора за Радев. Какво те учудва ? Ти не си от тех, нали ?