Прокуратурата иска с писма до САЩ информация за санкциите по "Магнитски"

Писмата са изпратени чрез правосъдното министерство до Държавния департамент
63
Прокуратурата иска с писма до САЩ информация за санкциите по "Магнитски"
Снимка: Прокуратура

Прокуратурата поиска от Държавния департамент на Съединените щати информацията, въз основа на която на Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов са били наложени санкции по глобалния закон "Магнитски".

Дъжавното обвинение е изпратило писма чрез Министерството на правосъдието като част от образуваната преди 2 седмици проверка срещу шестте санкционирани от американските власти лица.

Още по темата
Васил Божков, за когото от американското финансово министерство твърдят, че многократно е подкупвал държавни служители, между които и настоящ политически лидер, е с поне 18 задочни обвинения. В момента той е в Дубай. От миналия февруари за него има искане за екстрадиция. Няма официална информация за какъвто и да е отговор. Той твърди, че има отказ, припомня БНР.

Бившият зам.-министър Александър Манолев е подсъдим по т.нар. афера "къщи за гости". Подсъдими са и бившите шефове на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов за търговия с удостоверения за български произход.

За Делян Пеевски, който според американските власти регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, и е осигурявал подкрепа и положително медийно отразяване на политици в замяна на защита от наказателно разследване, е имало проверки в миналото. Те сега ще бъдат отворени и отново анализирани.

Илко Желязков, описан като подставено лице на Пеевски, преди дни подаде оставка като заместник-шеф на Бюрото за контрол на СРС. Той е единственият, срещу когото досега не е имало проверки или дела.

"Именно оповестената от компетентните власти на САЩ информация беше основание за предприемане на действия от страна на българската прокуратура, съгласно нейните правомощия. Информацията би помогнала за изясняване предмета на образуваните проверки и евентуално бъдещо наказателно разследване", обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По думите й, докато се чака американският отговор, информация за шестимата се изисква и от български институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
7
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
А кой накара турците да гласуват за фигуранта бе, много си кyx!!!
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов и ортаците му ни докараха до там да сме под ударите на Магнитски.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***, кой е радев човек бе Пеевски ли? Много си кух
5
1
 
2
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Хахахахах "иска", Веси много си забавна днес.
4
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно е че са все радеви "хора"
3
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЛОБАЛЕН ЗАКОН, РОБЕ
2
0
 
18
 
! Отговори
dtrumppp преди 2 години
тия са толкова зле- пратили писма за получаване на повече информация- нямат си и на представа как работят американците!нишо няма да получат и никой няма да се занимава с тях
1
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как само го пишат наведени те журналисти " глобален закон" ! И как са САЩ та този закон да е задължителен в света ? Изпълняват го само слугите на САЩ. Напук на всичко ще гласувам за Божков .