Говорят разпитани по сигнал срещу Борисов прокурори

Заплашвал ли е експремиерът свидетел?
18 юни 2021 18:47, Екип на Bulgaria On Air
61
Говорят разпитани по сигнал срещу Борисов прокурори

Бивши магистрати и следователи бяха привикани на разпит от МВР. Причината е сигнал на бизнесмен до министъра на вътрешните работи – Бойко Рашков. Мъжът твърди, че е бил заплашван от Бойко Борисов. Само пред Bulgaria ON AIR след разпита говори един от бившите държавните обвинители.

Бившият обвинител №1 и директор на Националното следствие (НСлС) Бойко Найденов е получил обаждане във връзка с дело от 2009 г.

"Не съм разпитван, разговарях с колеги, които водят проверка по дело, което е било преди 10-12 години в НСлС. Дело, което тогава образувахме и водихме срещу тогавашния земеделски министър", разкри Найденов.  

През 2009 г. земеделски министър е Мирослав Найденов, който е разследван за подкуп и принуда. Обвинен е едва през 2013 г. заради свидетели, които давали противоречиви сведения. Обаждане по същото дело преди дни получава и самият Мирослав Найденов.

"Бях повикан за справка в ГД "Национална полиция". Не мога да коментирам подробности, тъй като нямам право. Единственото, което мога да кажа, е, че трябваше да отговарям на абсурдни твърдения, целящи едно-единствено нещо – да дискредитират един бивш премиер", категоричен е бившият земеделски министър.

Срещу бившия премиер Бойко Борисов преди седмици е подаден сигнал до служебния вътрешен министър Бойко Рашков. По информация на Bulgaria ON AIR негов автор е бившият директор на Агенцията по рибарство и аквакултури Марин Димитров – уволнен от Мирослав Найденов през 2009 г.

Той обаче не е бил заплашван от Борисов, а сигнализирал, че е чул отправената реплика : "Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо" от експремиера.

Адресатът, според Димитров – е бившият директор на Държавен фонд "Земеделие" Светослав Симеонов - самият той свидетел по делото срещу Мирослав Найденов. Експремиерът заяви, че не познава Симеонов и видя в разпитите сценарий с цел да бъде дискредитиран.

"Нито го знам тоя човек, нито го знам тоя човек, нито го познавам. Поразпитах малко, ама то се оказа, че е друг човек сега, защото този, за когото твърдяха преди това работи в одита на МЗ вече много години", коментира експремиерът.

"И сега разиграват този цирк не срещу прокурори и бизнесмени, целта съм аз", допълни Борисов.

Бившият премиер заяви, че очаква да бъде извикан на разпит до две седмици, непосредствено преди изборите. На въпрос на Bulgaria ON AIR преди дни вътрешният министър обяви, че от МВР са внесли сигнала за вътрешна проверка.

"Tой отдавна е предаден за проверка в една наша национална служба. Докъде са стигнали проверяващите, аз не мога да кажа, защото не се намесвам в дейността на вътрешните органи. Нека си свършат работата необезпокоявано", посочи служебният вицепремиер Рашков.

Сред разпитаните е и друг бивш градски прокурор – Николай Кокинов. Той беше дисциплинарно отстранен от поста през 2013 година след аудиозапис с Мирослав Найденов и Бойко Борисов. Един от въпросите в разговора е как да се повлияе на разследването за корупция срещу бившия земеделски министър.

Пред Bulgaria ON AIR Кокинов потвърди, че е бил търсен от полицията преди два дни и е бил питан за стари факти, по които заявил, че "не си спомня".

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идва тоталния край на хунтата.
24
15
 
17
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Гаддове мръссни, сега се опитват да намерят кошаревски свидетели, за да арестуват Борисов точно преди изборите. Така през 2013 му търсеха цаката за стари случки - гранатомета, фъстъците в самолета, несъществуващи офшорки, чували с долари за Ливан. Ужасни дни ни чакат с тези управляващи диктатори.
23
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко се прави с цел омаскаряване... Нищо друго... Нито ще съдят някого, нито пък търсят истината. Просто долни внушения за да се срине рейтинга на ГЕРБ и Бойко.
22
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разследваният се водят , но ако една баба се оплака от мен , че съм казал че ще и убия кокошките и пуснала сигнал . Оказва се че не съм бил дори аз , но ме привикаха и се изясни , но като ме видяла квартакната клюкарка как влизам в следствието и целия квартал ме мислеше че съм бил престъпник. Върви обеснявай , че нямаш сестра. Всичко е за пунта мара. Има доказателства съдят те , няма доказателства изфабрикуват се , ако иска да те натопят.
21
2
 
11
 
! Отговори
маус преди 2 години
ами полафихме си със колегите за това онова пихме по кафе и нали се познаваме всички решихме че няма нищо нередно извършено и ще изчакаме няколко дни до като отмине бурята и излезе поредния следващ скандал за да замаже днешния и така ще я караме.
20
3
 
9
 
! Отговори
хъша преди 2 години
Никой нищо не чул и не видял.Няма разплитане този сложен възел от зависимости.Явно нещата са много забатачени.
19
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А как е името на този бизнесмен? Искам да знам всичко. Иначе е както казват " една жена на опашката каза". За сега ни казаха само имената на наклеветените.
18
11
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
ни лук яли ни лук мирисалиама как да са?след като всички са във кюпа и ако един почне да снася ще се вкара във беля а главния каскет малко му трябва като компромати за да запушва усти на неудобни.за да има смелост някой да започне да пее е задължително да има друг главен прокуро защото на всички им е ясно че при този нищо позитивно не може да се случи
17
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министре ,очакваме арести за крадците от герба и приближени , само се информира кой откраднал много милиони или е уволнен ,по смело
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мерси на номер 18
15
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези, служебните са дебнали 30 години, за да сложат край на демокрацията. Връщаме се там, откъдето дойдохме.
14
3
 
23
 
! Отговори
До анонимен 14 преди 2 години
Ами това ли ни е новото различно със старите номера . Привикване в следствието , като се знае че нищо няма да стане .Само за сплашване и за показ пред комшии и приятели , в случая за пред ТВ и за рейтинг .
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами разследванията се водят съвместно. Именно затова в МВР има разследващи полицаи. Ходиш и пишеш при тях, при тях се обясняваш, а не в прокуратурата. После събраните материали се изпращат в прокуратурата.
12
1
 
18
 
! Отговори
Зевзек преди 2 години
Абе някой да вижда канарчета да летят наоколо?
11
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега гадничко ли ви е? А като мачкахте гражданите не ви се струваше проблем, а?
10
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек наистина се учи цял живот. Чак сега разбрах, че разследване с разпити освен в Прокуратурата се правят и в Мин. на вътрешните работи. Обърках се много. Такива ли са ни наистина законите в България? Кой ги е приел такива? Как така Рашков понеже не вярвал на Прокуратурата ще води сам разследването? Питам сериозно.
9
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен са ме викали по времето на шайката Гроб и са ми задавали точно такива въпроси за събития преди години. Това е установена в тая държава ченгеджийска практика. Ама сега, като я прилагат спрямо същите ченгенца им е кофти и реват, не било редно!
8
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оф тия пак ли вече ми омръзнаха . Един бил чул как някой бил казал на балдъза му . Давай те доказателства солидни иначе всичко е кьорфишек.
7
24
 
10
 
! Отговори
за всичко преди 2 години
Баце толкова е газил лука, че ще му се съберат над 500 години затвор.
6
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двама се карат третия печели . боко и радев си ги мерят , а славуца трупа рейтинг.