Прокуратурата пита КЕВР за цените на тока и парното

Държавното обвинение образува преписка по публикации в медиите
4
Прокуратурата пита КЕВР за цените на тока и парното
Снимка: БГНЕС

Върховната административна прокуратура (ВАП) образува преписка по публикации в медиите, свързани с повишаване на цената на топлинната и електрическа енергия от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Публикациите навеждат на данни за неправомерно увеличение на цената за предоставяне на топлоенергия, като се слага акцент върху обстоятелството, че действащата Наредба № 5 за регулиране на цените на топлинната и електрическа енергия създава предпоставки за нереално ценообразуване във вреда на крайните потребители, съобщиха от държавното обвинение.

Още по темата
Констатирано е, че покачването на цените за топлинна енергия от 01.07.2021 г. е в противоречие с чл. 2, ал. 2 от Закона за енергетиката, съгласно който производството, преносът, разпределението и търговията с топлинна енергия се извършват при гарантиране защитата интересите на потребителите.

На 01.07.2021 г. с решения на КЕВР цените на електрическата енергия се увеличиха средно с 4,40%, цените на топлинната енергия нараснаха средно с 16,23%, завишена е и цената на природния газ за месеца.

Заради наличието на значим обществен интерес и на основание чл. 145 от Закона за съдебната власт, ВАП ангажира председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да отговори в кратък срок - предприети ли са действия и какви са те за промяна на Наредба № 5 във връзка с цените на топлинната енергия.

Той следва да представи и административната преписка по вземане на решението за завишаване цените на електрическата енергия, с оглед преценка за законосъобразност при вземането му.

След анализ на получените резултати, от ВАП ще се извърши преценка за предприемане и на последващи действия по реда на надзора за законност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: прокуратуракевр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Разследване преди 2 години
Прокуратурата: - Абе, КЕВР, сигурни ли сте, че тия цени са ок? КЕВР: - Да, бе, споко, такива са цените. Прокуратурата: - Ок, щом казвате, значи няма нарушения. Всичко е ток.
3
0
 
2
 
! Отговори
ангел марков преди 2 години
Прокуратурата да направи разлика между цената за единица топлоенергия - един киловатчас или една килокалория и ценета на парното. КЕВР определя цената за единица топлина. Цената на парното е произведение от цената за единица и някакво количество. Кучето е заровено именно в количеството, което би трябвали всеки сам да определя като купува топлината при свободни пазарни условия. Чрез криминалните общи условия Топлофикация си прилага забранената с чл.70 ЗЗППТ принудителна продажба - определя кол-то
2
1
 
4
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Само се чуди каскета как да се изявява? ЩЕ Установят че НЯМА нарушенияНали са все от нашите избрани несменяеми гербери. Не се хабете, моля! Още днес можете да публикувате заключението. Вие сте го написали.
1
1
 
10
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Поредният прах в очите и театър...