ВСС отхвърли искането на Янаки Стоилов за освобождаване на Гешев

Решението беше взето с 12 гласа "за" към 8 "против"
Обновена: 22 юли 2021 17:45 | 22 юли 2021 16:35, Камелия Цветанова
438
ВСС отхвърли искането на Янаки Стоилов за освобождаване на Гешев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пленумът на ВСС отхвърли като недопустимо внесеното от правосъдния министър Янаки Стоилов предложение за започване на процедура за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Още по темата
Решението беше взето с 12 гласа "за" към 8 "против". Дебатът по темата продължи повече от пет часа.

Иван Гешев не гласува, тъй като е засегната страна. Янаки Стоилов пък няма право на глас по закон.

Миналият петък Янаки Стоилов едновременно внесе искането и свика Висшия съдебен съвет. Искането е над 100 страници - мотиви плюс приложение, съдържащо публикации от наши и чужди медии и прессъобщения на прокуратурата.

С тях вътрешният министър Бойко Рашков аргументира твърденията си, че с действията или бездействията си Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил Етичния кодекс на магистрата.

Обвинител номер едно реагира чрез говорителя си Сийка Милева, която каза, че това е политически акт и пиар. "В предложението се съдържат само политически, но не и юридически аргументи, и то без никаква конкретика. Оттук нататък компетентен е ВСС".

Преди днешното заседание Иван Гешев изпрати до Висшия съдебен съвет още прессъобщения и публикации, свързани с дейността на държавното обвинение и поиска те да бъдат добавени към материалите, внесени от правосъдния министър.

Реакции след решението на ВСС вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


438
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
323
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези *** от ВСС нямаше да ме учудят и ако му бяха дали медал на каскета! Нагли ояли се типчета, прислужници на ГЕРБ... Години наред си разпределят парите за премии на съдиите и най-безцеремонно си въртят там някакви далавери, вместо да се занимават с това, за което са назначени - да управляват съдебната система по справедлив начин
322
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е в шок, чака го тюрма.
321
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде появиха се пияните в тоя блог! Пишете грамотно и не сме кьорави
320
9
 
8
 
! Отговори
USA преди 2 години
До народа очаква МНО ГЕРБАЖИИ У КОФАТА ДНЕС !
319
5
 
1
 
! Отговори
USA преди 2 години
344 ЗА ТЕБЕ Е АИДЕ СЕ ОСФОБУДИШ И ЛЕГИ А СПИШ !
318
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев да бъде съден за оронване на престиж на Бг! 4 години нищо не свърши! Една година вдигна юмрук, та го видяхме че ходи в президенството поне уж на работа! Протести, хушиганства, защита на престъпници, криза, избори, машини, втора заплатка на Деса откъде! Всичко да плаща и да си ходи!!! Червено влечуго
317
10
 
8
 
! Отговори
USA преди 2 години
ТИКВАТА МИЛЬОЦИНЕР ОСТАВА ?
316
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Халваджиятя за бозаджията ! Някой очаквал ли е нещо друго от ВСС ?!
315
11
 
17
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
А бе Яначко. .. А бе комунистически цирей такъв...Къдя одиш на коня в краката. Хубаво те бяхме изритали в гладните години, откъде се пръкна пак, бе..... Ей, като троскот си.... като *** си, няма отърване от тебе..... И " Днес", не трийте коментариите на суверена, защото суверенът ще ви изтрие....
314
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев държи радев с доказателства! Трепери комунистическия цирей сега! И до есента все така ще става! Щом има вой, има и голяма лъжа там! Не случайно гешев пита конституционния съд за тълкувателно решение дали може да ми вдигне дело, докато е на пост! Отговорът беше не! Така че само имунитета го крепи! Но затова ли даде 85 милиона за машини! Страха е по силен от тока!
313
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уронване на престиж ако е основание за прекратяване на мандата на главния прокурор...
312
12
 
14
 
! Отговори
РАДЕВИСТА-СТАЛИНИСТА преди 2 години
РАДЕВ ВДИГНА ЮМРУК, ЗАЩОТО СЕ ОБЪРКА ЧЕ Е СТАНАЛ-ЧЕ ГЕВАРА.....ДЕТСКАТА МУ МЕЧТА ОТ ВОЕННОТО УЧИЛИЩЕ...... - ЗАТОВА ЛИ ЦЯЛ ЖИВОТ ЖИВЕЕ НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА..??............... ДЕТСКАТА МЕЧТА НА ПАРТИЗАНСКИТЕ АБПФК.............ХА ХА ХА.......И ДНЕС ПАРТИЗАНИТЕ СА.... :ДБ/ИТН/БСП/ДПС/***...... ПЕТОРНА КОАЛИЦИЯ.... .
311
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президента вдигна юмрук, защото трепери за собствената си свобода! Извършил е куп нарушения и престъпления! Иска да завземе цвлата власт, а това не му е работа! Той е с представителна функция, а нищо не е способен да представлява. Имаше една среща миналата година в естония и го изгониха под предлог, че има ковид! Радев = 30 години назад! Оставка!
310
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 337 Беше ЮМРУК! А не " юмруче" Гербере! Президента законно ОБЕЗКОСТИ МУТРАТА БОРИСОВ! Ред е на пазвантина му Гешев! Това вече,ще го стори парламента!-:)) Въздуха в България,е почти чист! И скоро ще стане,напълно чист!
309
8
 
15
 
! Отговори
ПАРТИЗАНСКИЯ ГЕНЕРАЛ преди 2 години
РУМЕН РАДЕВ.... КОГАТО ПРЕЗИДЕНТ ВДИГА ЮМРУК СРЕЩУ ЗАКОННО-ИЗБРАНО ПРАВИТЕЛСТВО, СРЕЩУ ЗАКОННО-ИЗБРАН ГЛ. ПРОКУРОР, СРЕЩУ БОЛНИЦА"ПИРОГОВ", СРЕЩУ ВАКСИНАЦИЯТА И СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ПАНДЕМИЯ,............... .. В ДЪРЖАВА В ЕС/НАТО............ ПОСЛАННИКА НА САЩ-ХЕРО МУСТАФА-КАКВО ПРАВИ....?? КАКВО ДА МИСЛИМ, БЪЛГАРИТЕ ЗА САЩ..??
308
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В зората на демокрацията дрън дрън! Нямат нищо общо! Главния прокурор се назначава от президента по гласуване на всс!
307
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я,нааки се разсърди нещо! Изглежда разочарован, май е платил повече, а са му взели парите и са му скроили шапка!
306
10
 
5
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
В зората на демокрацията през 1989.Гешев беше на 19 -20 г.Млдеж решил да учи право!Няма лошо! На Борисов,му предстоеше,да напусне пожарната като офицер.И премине,към групировките на мутрите. Няколко години по късно,мутрите бях завзели пазара за охрана и застраховане! Той създаде своята Ипон за охрана! С Гешев се срещнах във властта!Интересите им бяха общи!Единия искаше да седне на стола на Цацаров ,другия,имаше нужда от лостовете на властта!Успяха и 2 мата!И 1 вият си плати! Сега 2 рия е на ред!
305
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Некадърни хора с некадърни обвинения, водени единствено от злобата и цел за прикриване на престъпления на техни хора! Е не мина номера за преврат! И слава богу, иначе тежко ни и с такова управление и решения! Поздравления на ВСС! Показаха незавимост, класа и справедливост!
304
6
 
17
 
! Отговори
жаль преди 2 години
Чорапа вчера си отиде пеш до президентството след като Тошко Африкански го обърка с Първанов. Сега има време за размисъл. Две години нищоправене и две години интригантстване като най-долна у личница. А се готвеше да играе кючек след изборите.