ВСС отхвърли искането на Янаки Стоилов за освобождаване на Гешев

Решението беше взето с 12 гласа "за" към 8 "против"
Обновена: 22 юли 2021 17:45 | 22 юли 2021 16:35, Камелия Цветанова
438
ВСС отхвърли искането на Янаки Стоилов за освобождаване на Гешев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пленумът на ВСС отхвърли като недопустимо внесеното от правосъдния министър Янаки Стоилов предложение за започване на процедура за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Още по темата
Решението беше взето с 12 гласа "за" към 8 "против". Дебатът по темата продължи повече от пет часа.

Иван Гешев не гласува, тъй като е засегната страна. Янаки Стоилов пък няма право на глас по закон.

Миналият петък Янаки Стоилов едновременно внесе искането и свика Висшия съдебен съвет. Искането е над 100 страници - мотиви плюс приложение, съдържащо публикации от наши и чужди медии и прессъобщения на прокуратурата.

С тях вътрешният министър Бойко Рашков аргументира твърденията си, че с действията или бездействията си Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил Етичния кодекс на магистрата.

Обвинител номер едно реагира чрез говорителя си Сийка Милева, която каза, че това е политически акт и пиар. "В предложението се съдържат само политически, но не и юридически аргументи, и то без никаква конкретика. Оттук нататък компетентен е ВСС".

Преди днешното заседание Иван Гешев изпрати до Висшия съдебен съвет още прессъобщения и публикации, свързани с дейността на държавното обвинение и поиска те да бъдат добавени към материалите, внесени от правосъдния министър.

Реакции след решението на ВСС вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


438
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оказа се,че 9 - 10 млн. лв. бюджет Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор през миналата година не защитавало никого освен шефа си Иван Гешев, нито един защитен свидетелнищо. Около 150 души, назначени лично от него, голяма част от които не правят друго освен да го охраняват денонощно на три смени.
262
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом пияницата на сайта подкрепя Тиквата и Каскета, работата ни е ясна.
261
2
 
2
 
! Отговори
х преди 2 години
права молотовия
260
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко ке падне!
259
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев защо не беше на откриването на НС вчера? И каква е тая наглост днес да каже, че още 5 години ще си изкара мандата?
258
8
 
5
 
! Отговори
Ванга преди 2 години
Неизбежно и сигурно като гравитацията:До 1-2г - Баце в затвора. Пеевски в затвора с конфискация на цялото им имущество, сметки в офшорки и Швейцарски банки. Гешев уволнен. ВСС разпуснат. Фалит на ПИК медия. Точка.
257
4
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Дрогаре и дрогарки, и да ривети и да ни ривети, Гешев не мое го махнети :))) Остава си да ви тормози до дупка и да пречи олигарсите ви да се върнат. Знам колко пари наливат червените престъпници зад граница а и не само като Черепа, Мустака, Баневи, Арабаджиеви само и само да го махнат и да си сложат свой човек, ама няма да го бъде вашето. А на вас ви е нужна само една година, за да види народа какви сте некадърни б0kлуци и да върне отново ГЕРБ на власт
256
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех Янаки-аки-аки, колко ли е зле да стоиш и гледаш, как мечтата ти за народен съд се изпарява?! Може да звъннеш на Славчо, да гласуват промени в Конституцията за заличаване на противокомунистическата институция Прокуратура!
255
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това се очакваше,че ще се случи
254
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече се питам, Гешев с какво толкова е хванал на тясно червените че така беснеят да го махнат. Това тяхното граничи с някакъв психо бяс, не е нормално поведение. Та, с какво ги е хванал на тясно Гешев?
253
5
 
16
 
! Отговори
не преди 2 години
Не Гешев, а депутатите от 45 народно събрание създадоха напрежение и нестабилност като не направиха правителство. Сега продължават да дестабилизират държавата с поведението си и в 46 НС. България е парламентарна република.Икономическото развитие зависи от законите създадени от парламента и от правителството излъчено от същия парламент.Главният прокурор нито прави закони, нито е правителство."Рибата се вмирисва от главата".Кой има интерес от неработещ парламент и правителство?Главния прокурор ли?
252
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Геpбероните трябва да разберете, че диктатора падна и сълзите ви няма да го върнат. Така са ревали когато умрял Сталин, който ги тъпкал над 30 години. Време е това овчо стадно мислене да отпадне за да станем нормална евро държава. Не ни е нужен пaстир, а разделение на властите и работещо правосъдие. Гешев е човек на ББ, на Пеевски и на ДПС, а всички от статуквото трябва да си ходят.
251
8
 
20
 
! Отговори
иво преди 2 години
Б О Й К О - П Р Е З И Д Е Н Т !!!
250
4
 
11
 
! Отговори
О,Шипка-радефф преди 2 години
Г Е Ш Е В : мили ПСЕВДО-управляващи, АЗ ЛИ НАПРАВИХ ЗАВОЯ , ИЛИ вие ПАК КАЦНАХТЕ НА М..Я !!!
249
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На някои Кацарчета и Спецове им пари под крачетата и ... Гешев е виновен хахахаха!
248
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Костоваците и царистите са се овълчили от корупционерски глад, НО Гешев ги плаши. Е като си турат пионка за главен прокурор, като другаря боксьор, какво ще е по-добър от Гешев, кой ще сложат Бойко Атанасов ли, смях....
247
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само в България може главен прокурор да стане бивш милиционер, който се обръща към Борисов с "шефе".
246
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев да остане не е проблем но ГЕРБ и ДПС трябва да се изрине! след това и слави да се изрине защото е тяхна патерица.
245
6
 
9
 
! Отговори
ндсв айдуци преди 2 години
В Румъния прокуратурата и съда са на десните а на власт 20 години са левите и така има РЕАЛНО РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ И КОНТРОЛ. Гешев трябва да си остане и да лови сегашната власт, ако лови ГЕРБ за минали неща ще им хване някакви далавери, но няма да върне и един милиард от откраднатите сто от държавата, докато ако сегашните които са се наточили да крадат и те все пак кадри на НДСВ това е мирис на гигантска корупция, няма да посмеят чак така да крадат. независима прокуратура от днешната власт
244
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каскет-Шрек е толкова ***, че не може да осъзнае на какъв са го нахендрили и как го използват. За него е важно да има охладител за вино