Идва краят на съдебните дела на хартия, е-правосъдието - на финална права

Електронните дела в системата вече надхвърлят 260 000
26 юли 2021 23:15, Анисия Иванова
43
Идва краят на съдебните дела на хартия, е-правосъдието - на финална права
Снимка: БГНЕС

Близо 10 хил. са вече потребителите на единната информационна система на съдилищата. След 10-годишни усилия процесът на въвеждане на електронното правосъдие вече е на финална права, системата работи, а до този момент достъп до нея имат 1047 съдии, 4352 съдебни служители, 586 призовкари, както и 3046 съдебни заседатели.

Работата с електронно дело е бързо, удобно и лесно, уверяват от висшия съвет. „Има проблеми, но се надяваме нещата да вървят в един канализиран процес“, посочи представляващият го Боян Магдалинчев. Системата работи вече от 1 година, но до този момент не всички съдилища в страната бяха интегрирани към нея. Тя вече е внедрена успешно. Образуваните до този момент дела на хартия ще бъдат довършвани.

Процесът ще бъде дълъг, но началото е поставено, категорични са от ВСС. До този момент електронните дела в системата вече надхвърлят 260 хил.

Системата дава възможност за работа по всяко едно дело без необходимост от наличие на хартиена папка на делото, както и работа по него едновременно от магистрати и служители. Движението на делата по съдебните инстанции също. Достъпът на страните и адвокатите също. Системата е затворена, до нея няма външен достъп, което гарантира опазването на информацията.

За да онагледи работата на системата, председателят на Районен съд – Пловдив Иван Калибацев, който ръководи един от най-натоварените съдилища в страната, показа пред журналисти как се случва случайното разпределение на делата в системата. Той подчерта, че все пак ще има и процес на адаптация от страна на магистратите, които са свикнали до този момент да работят по делата на хартия.

Предстои системата да бъде надградена с въвеждане на възможност за подаване на електронно подаване на молба или жалба за иницииране на дело, заплащане на държавната такса през виртуален ПОС терминал с отстъпка, пише БГНЕС.

Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд. Договорът с държавната фирма изпълнител „Информационно обслужване“ възлиза на около 900 хил. лв.


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
2
 
! Отговори
Сюреализъм преди 2 месеца
Оказа се,че Лодкаря кара гемията на Шиши,а в нея Славуца вие чалга и развява зелен чорап над ушанката си.
18
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 2 месеца
Колега #12, това го правеше съдия Ужас /Силвестър Сталоун/. Робокоп /Питър Уилър/ ги залавяше и ги водеше в РПУ-то.
17
1
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 2 месеца
"...който ръководи един от най-натоварените съдилища в страната..." Откога думата "съдилище" е в мъжки род? И какво означава думата "интегрирани" в превод от суахили?
16
4
 
5
 
! Отговори
Фашизъм преди 2 месеца
Цифровият феодализъм идва. Цифрово лечение, цифрови дела, цифрови пари, цифрово образование, пълен цифров контрол над хората. През 2025г. ще има само зомбита по Земята.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е, трябва да се радвам ,че престъпницоте в съда няма да боравят с хартия ли? Хахаха. Дреме ми.
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Милиарди похарчиха Борисов и Дончев за електронно правителство...Пита се къде е то??? и къде са магистралите...ами не се виждат...та и това ще е толкова видимо...видими не.резултати, господа и дами, то скоро и дами и г-да няма да има само IT/TO
13
1
 
8
 
! Отговори
от гр. Вятово преди 2 месеца
Колко осъдени бypгyджии има с конфискувани имоти и откраднати пари? Какво правосъдие, кви пет лева?
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Направо да пуснат Робокоп - залавя престъпниците, на място ги осъжда и ликвидира.
11
1
 
9
 
! Отговори
Няма Такава Държава преди 2 месеца
Като натикат братя Галеви, Веска Меджидиева, лютви местан, фарук бекташ и останалите в панделата, тогава да се перчат с правосъдие. Това не се брои за правосъдие. ромеите и турците върлуват и беснеят из родината ни, а те си пишат заслуги. Позор...
10
2
 
2
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 2 месеца
Уважаеми дами и господа България изгори 800 Декара баницаНо не премахна уличния листопад
9
1
 
10
 
! Отговори
свиреп преди 2 месеца
Съпротивата ще е колосална. Когато отида в общината и започнат да ме разиграват - побеснявам! Аз знам къде живея, знам кои са родителите ми, но те ми искат удостоверения, за това което знаят и те! И трябва те да ми издадат удостоверението. А са на един метър едни от други!
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пълна измама и батак. Поредното усвояване на пари. Нищоне работи както трябва което е нормално за некадърен продукт на фирмичката на константинов информационно обслужване. За електронното призоваване нищо не казват дето го има по закон, а го няма видено.
7
2
 
6
 
! Отговори
ДГЕБ преди 2 месеца
Зеле за туршия. За инфо тук.
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Наи добре да махнем и общинарите от тях ползата каква е само си лежат заплата си зимат години наред до пенсия и ние си ги храним и те се чудят как да смъкват пари от българина които работи като вол
5
1
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
Сигурно,да бе,да.Когато в общината спрат да ти искат всякакви измислени декларации и описания на имот,които си ги имат в системата,тогава ще повярвам,че и делата съдебни ще бъдат натъпкани в компютрите.
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ръководителят на Специализираната прокуратура е завършила Свободния университет в Бургас. Гешев пък е с невалидна диплома. И прочие.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Магдалинчев. Тиквеният човек във ВСС.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това са улавщини.
1
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Съд и затвор за румен радев!