Стоилов: Закриваме спецсъда и спецпрокуратурата, запазваме добрите неща

МП внася предложение за премахване на инвестиционното гражданство
30 юли 2021 13:08, Анисия Иванова
138
Стоилов: Закриваме спецсъда и спецпрокуратурата, запазваме добрите неща
Снимка: БГНЕС

Министерството на правосъдието предлага закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. Това обяви правосъдният министър Янаки Стоилов.

"Предлагаме да се запазят добрите страни на специализираното наказателно правосъдие, без това да изисква продължаване на дейността на двете институции. За целта могат да се създадат специализирани отдели в седалищата на апелативните райони, които са пет в страната. Последна инстанция ще бъде Върховният касационен съд. Целта е те да се занимават с престъпленията, които ще попадат в обхвата на специализираното правосъдие. Така ще се предотврати и възможността за местно влияние върху магистратите", поясни правосъдният министър.

Също така Министерството на правосъдието внася в Народното събрание промени в Закона за българското гражданство, с които да се премахнат т. нар. "инвестиционно гражданство", съобщи Bulgaria ON AIR.

"Във връзка с това е изпратено и искане до ДАНС да направи проверка за последните няколко години за гражданствата, придобити на това основание", добави Стоилов.

Съществува изискване инвестициите, които са заявени, да бъдат поддържани през определен период. Законът дори дава възможност за отменяне на гражданство, ако са нарушени изискванията, обяви той.

От думите му стана ясно, че другата промяна е свързана със запазването на работата на държавното предприятие Фонд „Затворено дело“.

"Съгласно приети вече промени то се превръща в административна структура към ГД „Изпълнение на наказанията“. Стремежът ни е неговата дейност да бъде запазена и развита, за да бъде дадена заетост на лишените от свобода, да се подобряват битовите условия в затворите и да се подобрява качеството на храна и да се намалява нейната цена.

Ще има възможност и това е съгласувано с Министерство на финансите, да се открие специална сметка и при добро управление на тази дейност тя да има значителен социален и икономически ефект“, посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудесно. Мафията победи в България. Закрива прокуратурата и съда за да станат олигарсите и големите престъпници недосегаеми. В затвора вече ще влизат само крадци на компоти от мазетата.
49
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
янаки, янаки такава излагация. Не съм вярвал, че някой с претенции за академична кариера, може така да си плюе на физиономията и професионалната репутация... само заради обещанията на фигуранта за поста на конституционен съдия. Много ще се кефя, ако фигуранта се врътне, по неговия въртелив начин, и не те предлози за конституционен съдия. Тогава освен омазан, без чест и достойнство ще останеш и без работа. А, дано!
48
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коментарите са потресаващи. Не мога да разбера кого обвинявате за Пеевски, Божков и другите другари? Спали цели 12 години, позволили да ги крадат, позволили всичко това, което е в момента и очакват за два месеца някой с вълшебна пръчица да ви оправи живота. За да стане това, трябва ББ и компания да върнат милиардите. А за да стане това, трябва Гешев да си отиде.... Твърде късно е вече, защото бивши мутри свързани с престъпен свят, вече се узакониха с бизнес.
47
9
 
31
 
! Отговори
Боил преди 2 години
За да могат да крадат безнаказано и Хаджигеновци, кюстендилскста слива и варненската чайка да ги "защитават"
46
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ще се бори с мафията?.............................. Мафията закривате ли я?.................България е мафиотска държава като Италия и трябва да има специализиран съд за борба с мафията........................ В Италия има защитени прокурори, съдии............................................ Мафията уби Джовани Фалконе...............Стоилов прави подарък на българската и международната мафия. Хвърля българските съдии и прокурори на кучетата от мафията.
45
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"спецсъда и спецпрокуратурата" работеха само за неодобните, махайте ги разбира се
44
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
яначко, много на сериозно се взе. Кой си ти, че да закриваш нещо, освен задните си части?
43
11
 
28
 
! Отговори
ЧАО , ЯНАКИ.... преди 2 години
УТРЕ ВЕЧЕ СИ ОТИВАШ....ХА,ХА,ХААААААААААААА
42
8
 
24
 
! Отговори
ПОЗДРАВИ ОТ МАДЖО! преди 2 години
ПОЗДРАВЯВАМ ХР. ИВАНОВ БОЙКИКЕВ С УСПЕХА НА ИЗБОРИТЕ!!
41
21
 
8
 
! Отговори
хаха преди 2 години
До герберски *** По-леко с нервичките, не бива да се палиш толкова много. В тази жега не е добре за здравето. Поздравления за речника и обидите, почти го докарваш до нивото на вожда и учителя, другарят Бойко Борисов!
40
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Попитали радио Ереван- Кога България ще се оправи? -България ще се оправи когато най-големите политици в България станат шутове, а най-големите шутове станат политици.Чул Слави това по радиото и си казал аз съм наи-големия шут на тая държава , сега ще оправя държавата.Тръгнал Слави да излиза от 7/8ми да върви към парламента а на вратата гледа всички лидери на парламентарно представени партии да се бият кои да влезе първи за интервю.Слави се замислил и казал -ама и вие ли сте слушали радио Ереван
39
2
 
4
 
! Отговори
до 58 преди 2 години
Най крадлива е тая дето те е родила, че изкраде сума ти консерви от Фантастико оти си лаком и деебел
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 57Мога да ти посоча поне 6-7, предполагам че ги знаеш по прякори и имена :)) Говорим за едри риби, не за некакви стойкаджии, нали ? :))
37
2
 
8
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
До анонимен 48, дето ще се изнася: и оттам, където ще се свреш, ще пускаш вот за чалгарите, нали? Ок. Носи си едно "Май на та ти!" за изпът. Го в но!
36
5
 
6
 
! Отговори
герберски трол преди 2 години
До ха-ха. За пореден път - най-тъппият коментар. От същество, което няма гънки да измисли нещо по-оригинално. Не виждам никакво цвилене, а как ви евваваме макята от критики и ще продължим да го правим, за да се набодете на таралежа, некадърници смотани.
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутрите имат дълбоки връзки с властта, ако си мислят че ще стане само с едно щракване на пръстите, еми нема да стане :))) След 30 годишен "преход" на недосегаемост, не вервам мутрите (които оцеляха) да се огънат сега :)
34
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Емииииии Ахахаха. Точно пък тия зад граница са ви "докарали мутрите" с техните мижави бройки гласове, а не тия дето оставихте ПОЛОВИН ГОДИНА 100 платени луумпена да блокират 2милионна София.
33
7
 
22
 
! Отговори
Емииииии преди 2 години
Вота от чужбина отдавна трябваше да се забрани....гастарбайтерите предатели избират какво да става тук и ето избраха мутрите....явно са взели по 5о кинта отгоре и естествено като слугинаж си действат по устав. Честито на народа....кво да кажа друго...връщаме се 90-те години !
32
9
 
25
 
! Отговори
изнервен преди 2 години
Ай стига само сте закривали и спирали. Свършете и нещо градивно.
31
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ай Сиктир " ..всички заедно ще им сърбаме попарата .. " Ц. Нормалните вече организираме изнасянето си от тая комедия на държава. Вие сърбайте ...