Стоилов: Закриваме спецсъда и спецпрокуратурата, запазваме добрите неща

МП внася предложение за премахване на инвестиционното гражданство
30 юли 2021 13:08, Анисия Иванова
138
Стоилов: Закриваме спецсъда и спецпрокуратурата, запазваме добрите неща
Снимка: БГНЕС

Министерството на правосъдието предлага закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. Това обяви правосъдният министър Янаки Стоилов.

"Предлагаме да се запазят добрите страни на специализираното наказателно правосъдие, без това да изисква продължаване на дейността на двете институции. За целта могат да се създадат специализирани отдели в седалищата на апелативните райони, които са пет в страната. Последна инстанция ще бъде Върховният касационен съд. Целта е те да се занимават с престъпленията, които ще попадат в обхвата на специализираното правосъдие. Така ще се предотврати и възможността за местно влияние върху магистратите", поясни правосъдният министър.

Също така Министерството на правосъдието внася в Народното събрание промени в Закона за българското гражданство, с които да се премахнат т. нар. "инвестиционно гражданство", съобщи Bulgaria ON AIR.

"Във връзка с това е изпратено и искане до ДАНС да направи проверка за последните няколко години за гражданствата, придобити на това основание", добави Стоилов.

Съществува изискване инвестициите, които са заявени, да бъдат поддържани през определен период. Законът дори дава възможност за отменяне на гражданство, ако са нарушени изискванията, обяви той.

От думите му стана ясно, че другата промяна е свързана със запазването на работата на държавното предприятие Фонд „Затворено дело“.

"Съгласно приети вече промени то се превръща в административна структура към ГД „Изпълнение на наказанията“. Стремежът ни е неговата дейност да бъде запазена и развита, за да бъде дадена заетост на лишените от свобода, да се подобряват битовите условия в затворите и да се подобрява качеството на храна и да се намалява нейната цена.

Ще има възможност и това е съгласувано с Министерство на финансите, да се открие специална сметка и при добро управление на тази дейност тя да има значителен социален и икономически ефект“, посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
10
 
21
 
! Отговори
1 преди 2 години
Ехааааа, наред с другите благини, БСП вече се готви за комунистическата диктатура - гледам, че възстановяват принудителния труд, по примера на другаря Путин. Скоро и наказателни колонии, а защо не и Белене. Проста замечательно!
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще има пак превземане на народното събрание а и президентство....И този път ще има окошарени доста така наречените бандити - политици.
8
4
 
4
 
! Отговори
А споровете за преди 2 години
паркомясто къде и как?!
7
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че е служебното правителство,за да свърши работата на тия,които преди да се обединят,вече се скараха.
6
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън-дрън.... закриваме специализираното правосъдие, но правим специализирани отдели. Комунистът се изтакова на метеното.
5
4
 
4
 
! Отговори
izh преди 2 години
Е, трябва да си пазим финансистите. Дисхармонията в техния живот рефлектира като по малко пари в нашия
4
13
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
БРАВО!!!..НЯМАМЕ нужда от Сталинската "Чрезвичайная комисия"!!!..ВЪВ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ и правата на ВСЕКИ съд е да разглежда ВСЯКАКВИ дела!..Следва:-БУХАЛКАТА "гешев"-АУТ!..ИЛИ ЩЕ ИМАМЕ РАБОТЕЩА съдебна система,или ще си ИГРАЙКАМЕ на "шпецове" и не знам какви си ИЗМИШЛьОТИНИ!!!.."Спец институциите" са ПОДИГРАВКА с правораздаването!..
3
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МЕРАЦИТЕ НА ЧЕРЕПА СЕ СБЪДВАТ- ПРАВЯТ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА И ПРОКУРАТУРА ФИГУРАНТИ- ЧЕРВЕНИТЕ СПОНСОРИТЕ ОЛИГАРСИТЕ ЩЕ ПЛАЩАТ ЩЕДРО...
2
7
 
22
 
! Отговори
Митьо Очите се радва преди 2 години
от сърце на новината.
1
13
 
33
 
! Отговори
Состин преди 2 години
Айде опростиха на Божков обвиненията, човрко може да си се прибира, да пуща пак билетчетста и да се търка до полуда.