Правителството пита КС за освобождаването на главния прокурор

Янаки Стоилов ще сезира и ВАС
82
Правителството пита КС за освобождаването на главния прокурор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният кабинет реши да отправи искане до Конституционния съд /КС/ за даване на задължително тълкуване на член 130в, точка 3 от Конституцията. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на правосъдието Янаки Стоилов, цитиран от БТА.

Още по темата

Въпросът към Конституционния съд е включва ли се в правомощията на министъра на правосъдието възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд /ВКС/, на председателя на Върховния административен съд /ВАС/ и на главния прокурор в хипотезата на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията. Става дума за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които водят до уронване престижа на съдебната власт, обясни Стоилов.

Според него искането е допустимо, тъй като КС не е давал тълкуване по такъв въпрос. "Явно нормата на цитираната разпоредба в Конституцията е предизвикала противоречиво тълкуване сред членовете на Висшия съдебен съвет /ВСС/, което налага по недвусмислен начин да се изясни нейното съдържание. В противен случай би се оказало, че ВСС е не само органът, който разполага с правомощията да прилага посочените разпоредби, но той би установил и тълкуване с официална задължителност. А както знаем КС е единственият орган, който може да дава задължително тълкуване на конституционните разпоредби", каза Стоилов. По думите му в Конституцията се казва, че министърът на правосъдието може да иска освобождаване на съдии, прокурори и следователи. Тук смятаме, че се включва и освобождаването на ръководителите на лицата, които заемат висши ръководни длъжности в съдебната власт, допълни той.

Макар и свързано с определен случай, което придава практическо значение, т.е. създава правен интерес за искането на това тълкуване, то би имало по-широко значение, засягащо статута на председателя на ВКС, на председателя на ВАС и на главния прокурор, заяви Стоилов.

"Смятаме, че това правомощие на министъра на правосъдието е в съответствие с принципите за разделение на властите и правовата държава. Ако се приеме обратно разбиране, ще се окаже, че само членове на ВСС могат да инициират такава процедура, а това противоречи с идеята за баланса и взаимния контрол между властите",
отбеляза министърът.

Янаки Стоилов ще сезира и ВАС, тъй като е заинтересован по отношение на отказа на ВСС да разгледа по същество внесеното искане за освобождаване на главния прокурор. Там основанието е различно и се отнася до правомощията, които министърът има съгласно Закона за съдебната власт, обясни той.

"По този начин можем да докажем, че Конституцията и законодателството разполагат с необходимите инструменти, стига да има кой да си служи с тях. Това е както правна повеля, така и очакване на огромното мнозинство от българските граждани да функционират пълноценно институциите, да не се отклоняват от изпълнение на нормативно възложените им функции", коментира Стоилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
8
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
До 52 Съдебната е инстанията,която взема решенията, и следи Изпълнителната за правилното изпълнение на решенията! Поограмоти се малко! Решенията на Съда се изпълняват, без да се коментират!
38
5
 
18
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
До анонимен 46 Айде подменете я тази опорка..."не бил имал диплома"! Проф. Герджиков ..."помня го Гешев, аз съм писал само две шестици, и едната е на него"! Всякакви "разбирачи" и "умници" се навъдиха, които разбирали повече и от ВСС! И всичките все от псевдо-десните , на Ристьо Трътката! Надпреварват се, кой да се хареса повече на Черепа!
37
3
 
7
 
! Отговори
до Наблюдателя преди 2 години
Законодателната приема законите, изпълнителната ги прилага на практика ,съдебната следи за правилното прилагане на приетите закони .
36
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Паника тресе фигуранта Разследванията за шпионаж и огромни далавери са на финал.Чака го курорт в Централния Софийски затвор,а лкейчетата му отиват в канала.Буквално
35
3
 
12
 
! Отговори
Payak преди 2 години
Пак ненужен прах в очите на хората. Янаки като юрист го знае. ВАС ще спре производството по делото до произнасяна на КС.
34
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТова не променя факта ,че твоя "Дълъг" е неграмотен селски ретард
33
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аааааа,кой туй нещо бре.Което министерче на правосъдието дойде ша иска оставката на Прокурора.Не разрешавам.
32
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен това, не може един милиционер с недействителна диплома, няма присъдена специалност - право, да бъде главен прокурор. Тия всички милиционери от Симеоново завършили по времето на Гешев са си само едни милиционери, нямат никаква диплома по право. Ще се окаже, че доста прокурори, съдии и др. подобни май нямат ценз и квалификация за работата, на която са.
31
20
 
4
 
! Отговори
noname преди 2 години
Каскета е пътни, след отстраняването му започват депата срещу Тиквата и крадливите гербераски комунистически калинки.
30
4
 
21
 
! Отговори
Раде в преди 2 години
Явно Голям проблем им е работещ главен прокурор. Ето за това аз напълно го подкрепям. За това какви резултати е постигнал може да съдим по враговете му, а те са: мая Галева - Божкова, Пинокио, п-резидентчето със съветниците си, червената номенклатура с министър пРашков и тоя на снимката и кви ли не стари и изтъркани джинси.
29
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Гешката" нема да го чегарат.За сметка на това фигуранта ,дамаджаната и останалата червена тиня влизат в затвора.Айде сега бегай да храниш прасето,че ***.И го научи този труден български
28
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
стига с тоя Учин дол, селото се казва от 60 години Тодорово. А Дългия е живял там събота и неделя като е ходил при баба си и дедо си. По тая логика всички софиянци са от мало Бучино , Владая, Горублене и Панчарево
27
6
 
30
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Ееееей, платените фигуранти на мафиота от Дубай не спряха да копаят на едно и също място. Не ги интересува ни бюджет, ни планове за възстановяване, ни пенсии и заплати. НИЩО! Искат само Гешев да го няма, че яко подпука мутрите и мафията. Нищо чудно, ако пари за тази дейност налива не само Черепа, а и Мустака от Сърбия и братя Галеви, незнайно откъде. А защо не и Арабаджиеви и Баневи? Всички тези бяха подпукани по времето на ГЕРБ и Гешев след това. Затова е тази злоба към него,
26
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешката че го чегарат ли ?
25
3
 
30
 
! Отговори
След като преди 2 години
свалят Гешев, идва втора серия, оправдаване на подсъдимите червени БСП олигарси : М.Стайков, В.Арабаджиев, сем.Баневи, Бобокови и т.н., това е целта на Я.Стоилов !!!!
24
3
 
16
 
! Отговори
Маринов преди 2 години
***! Червен бетон! Нашата държава е бетонирана с яки бетонни бервени стени!
23
3
 
23
 
! Отговори
Социаглиcт преди 2 години
Докато не докарат Чepепа с почести няма да се спрат
22
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надблюдателю Съзерцателю не ми цъкай минуси и да мълчиш като пън с Елементарнста си обща култура
21
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Щом 58% от българите "харесвали" твоя любим мучащ илитерат от село Учиндол,защо по-малко от 10% от тях гласуваха за него?И това е заедно с налетите от ДПС гласове.
20
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще трябва да се връщат пари на олигарсите, ако не съборят Гешев... Затова е зора...