Правителството пита КС за освобождаването на главния прокурор

Янаки Стоилов ще сезира и ВАС
82
Правителството пита КС за освобождаването на главния прокурор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният кабинет реши да отправи искане до Конституционния съд /КС/ за даване на задължително тълкуване на член 130в, точка 3 от Конституцията. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на правосъдието Янаки Стоилов, цитиран от БТА.

Още по темата

Въпросът към Конституционния съд е включва ли се в правомощията на министъра на правосъдието възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд /ВКС/, на председателя на Върховния административен съд /ВАС/ и на главния прокурор в хипотезата на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията. Става дума за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които водят до уронване престижа на съдебната власт, обясни Стоилов.

Според него искането е допустимо, тъй като КС не е давал тълкуване по такъв въпрос. "Явно нормата на цитираната разпоредба в Конституцията е предизвикала противоречиво тълкуване сред членовете на Висшия съдебен съвет /ВСС/, което налага по недвусмислен начин да се изясни нейното съдържание. В противен случай би се оказало, че ВСС е не само органът, който разполага с правомощията да прилага посочените разпоредби, но той би установил и тълкуване с официална задължителност. А както знаем КС е единственият орган, който може да дава задължително тълкуване на конституционните разпоредби", каза Стоилов. По думите му в Конституцията се казва, че министърът на правосъдието може да иска освобождаване на съдии, прокурори и следователи. Тук смятаме, че се включва и освобождаването на ръководителите на лицата, които заемат висши ръководни длъжности в съдебната власт, допълни той.

Макар и свързано с определен случай, което придава практическо значение, т.е. създава правен интерес за искането на това тълкуване, то би имало по-широко значение, засягащо статута на председателя на ВКС, на председателя на ВАС и на главния прокурор, заяви Стоилов.

"Смятаме, че това правомощие на министъра на правосъдието е в съответствие с принципите за разделение на властите и правовата държава. Ако се приеме обратно разбиране, ще се окаже, че само членове на ВСС могат да инициират такава процедура, а това противоречи с идеята за баланса и взаимния контрол между властите",
отбеляза министърът.

Янаки Стоилов ще сезира и ВАС, тъй като е заинтересован по отношение на отказа на ВСС да разгледа по същество внесеното искане за освобождаване на главния прокурор. Там основанието е различно и се отнася до правомощията, които министърът има съгласно Закона за съдебната власт, обясни той.

"По този начин можем да докажем, че Конституцията и законодателството разполагат с необходимите инструменти, стига да има кой да си служи с тях. Това е както правна повеля, така и очакване на огромното мнозинство от българските граждани да функционират пълноценно институциите, да не се отклоняват от изпълнение на нормативно възложените им функции", коментира Стоилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
1
 
! Отговори
Джон Ленин преди 2 години
КОМУНИСТИЧЕСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА РУСКИЯТ НИ ПРЕЗИДЕНТ СЕ ОПИТВА ДА МАХНЕ ГЕШЕВ , ЗА ДА ВЪРНАТ МАФИЯТА И БАНДИТИТЕ , СПОНСОРИ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ ... ДРУГАРИ , ТРЯБВА ДА СТЕ МНОГО ****** ЧЕ НЕ РАЗБРАХТЕ , ЧЕ НЯМА ДА СТАНЕ ВАШАТА ДАЛАВЕРА ...
58
1
 
2
 
! Отговори
dido преди 2 години
а кое е това измекярско правителство. само говорят за12 гд.назад.ами какво беше преди 25гд никой не казва.1долар 3000лв.мерси не искам.
57
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Милиционерът с фалшива диплома ще изгние в затвора, въпрос на време е!
56
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да допълни въпросите, като пита дали главния прокурор може да поиска смяна на министъра на правосъдието!
55
4
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Смех в залата...нема лошо че са смееш!..Обаче я кажи,кукло:..-Гешев "ОТ Бога ЛИ Е ПАДНАЛ"?...Или "в градинката на ВСС израснал"?...Ако НЕ е "от Бога",значи...тоя е "от ден до пладне"...Той и Тиквата тръбеше че ни очакват "Борисоглу4,борисоглу5 "..и други,па виж какво стана..Гешевия НЕ БЕШЕ ПРИЕТ И ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОКУРАТУРА заради начина,по който заинтересованите го ПРОБУТАХА..ЗАБРАВИ ЛИ?....Тая КРЕАТУРА Е ОБРЕЧЕНА!!!!...Просто най-вероятно трябва да изтече некакво време..
54
9
 
4
 
! Отговори
До 68 преди 2 години
Ние нямаме Гл Прокурор. Ние имаме каскет. Оди се пери
53
3
 
11
 
! Отговори
Смех в залата преди 2 години
ПРИКАЗКИ ЗА ОНАНИСТИ !ПО КОНСТИТУЦИЯ---НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СВАЛЯ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР!!ОНАНИСТА ЯНАКИ , СИ МИСЛИ ...ЧЕ ПАК Е ДОШЪЛ 9.09.44г....ХА,ХА,ХА.
52
11
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Абе каскета скоро не се е появявал, къде се скри тоя човек, сигурно бори дребната престъпност :)
51
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Отговор ... Не смятах, че все още има толкова наивни хора! Викаш да прочета биографията и според нея Гешев е точното и единствено лице за главен прокурор. Тази биография нещо като Библията ли се явява?Но говорим за различни неща. Не казва, че не е учил. Учил е, държал е и е издържал изпити и т.н., НО както по-долу е писано с факти, дали ВИПОНД има акредитация да издава диплома за юрист през 1994г. и то на база Указ от 1987г. на Държавен съвет. Това е въпросът.
50
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашков е голема работа, само дето разчита на психологически натиск, то главния прокурор нема кой да го свали по конституция :))))
49
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опитват се да направят България дълбоко червена, за жалост няма да стане.
48
8
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен хаха!...Чел ли си "Златния телец"?..-НЕ си..Та там е описан тоя "казус"..:-На брега на Дон аверите докарват некакъв си..Оня вика:-"Аз съм вечния евреин,никой не може да ме унищожи!..Бил съм и при Соломон,и при Тиберий,и при всички"...А атамана само се почесва по глават и вика:..-"Отсечете му главата"..Та толкова по въпроса за "несменяемостта" на "вечните и несменяемите"..
47
7
 
13
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
До 55 Прочети малко биографията на Гешев, и поспри с тия глупости! Минал си е по всички нива от стълбицата, и навсякъде се е доказал! Това да не ти е като бившият Главен/с прякор "Китката"/, на който всички длъжности са му...съветник на Георги Атанасов, съветник на Първанов, главен Прокурор, съдия в Конституционния съд/ сещай се от чия квота/! Явно за такъв си мечтаете, че Черепът, Белградския Крадец, Розовобузестият Приватизатор и вся остальная ***, минат метър! Само респект към Гешев!
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А импичмант кога???
45
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доколкото знам, главния прокурор никой не може да го свали, напразни опити :)))
44
3
 
17
 
! Отговори
Реалността преди 2 години
Правителството...КОЕ правителството на фигуранта ли...служебното и от кой е избрано знае ли се!!!! Знае само по конституция за какво е.. .. ама каквото и наредят на зелените чорапи те са свикнали да изпълняват......
43
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Отговор ...В допломата му пише дословно - "На основание Указ 2415/87 на Държания съвет с решение на държавната изпитна комисия от 20.01.1994 г. му се признава специалност ПРАВО и квалификация ЮРИСТ".Какви Укази на държавен съвет през 1994 г.?! Дипломата е издадена на основание Указ 2415/1987 г. на председателя на Държавния съвет Тодор Живков.Но след новата Конституция (12.07.1991 г. ) България се управлява според Конституцията и такива укази няма, има закони.Схващаш ли?
42
5
 
6
 
! Отговори
и още малко преди 2 години
До Отговор - Към датата на издаване на дипломата на г-н Гешев (1994 г.) е в сила Закон за висшето образование, който в чл. 2 казва, че висшите училища се създават само с акт на Народното събрание. Към 1994 г. Висшата специална школа на МВР няма статут на висше училище поради липса на решение на Народното събрание.Проблемът е, че явно има доста милиционери-прависти, които сега са прокурори, съдии с недействителни дипломи.Такъв акт за ВИПОНД Народното събрание издава едва през 2002 г.
41
5
 
22
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Не разбрахте ли.че.ваща няма да стане!Това да не ви е коминтерна!
40
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ОтговорГерджиков може и десетка да му е писал, но това не прави дипломата му истинска, ако ВИПОНД-а по това време няма акредитация да издава такива дипломи. То е по Указ 2415, в самият сайт на академията на МВР си пише дословно - До края на учебната 1989/1990 г. на завършилите факултетите Държавна сигурност и Народна милиция се признава гражданска специалност Право.През 1991 г. на основание на Закона за МВР ВИ Георги Димитров е преобразуван във ВИПОНД.На Гешев дипломата е от 1994г