Четирима полицаи с обвинения за насилие при протестите от лятото на 2020-а

Образувани са 65 досъдебни производства, 24 от тях вече са в съда
Обновена: 15 авг 2021 16:50 | 15 авг 2021 16:50, Веселина Йорданова
261
Четирима полицаи с обвинения за насилие при протестите от лятото на 2020-а
Снимка: БГНЕС

Четирима полицаи са привлечени към наказателна отговорност до момента за причиняване на телесни повреди по време на протестите миналото лято.

Още по темата
Това стана ясно от съобщение на Софийската районна прокуратура (СРП) по повод на публикуваните в редица електронни сайтове видеоклипове, съдържащи кадри на "полицейско насилие".

Под ръководството и надзора на СРП са образувани 65 броя досъдебни производства във връзка с хулигански действия и причинени телесни повреди по време на протестите през лятото на 2020 г. Двадесет и четири от тях вече са приключени и внесени в съда. С влязъл в сила съдебен акт са осъдени 4 лица, пише в съобщението.

По повод публикуваните видеоклипове, съдържащи кадри на „полицейско насилие“, Софийската районна прокуратура наблюдава досъдебно производство за извършено престъпление по чл.131, ал.1, т.2 във връзка с чл.130, ал.1 от НК - причиняване на телесни повреди от полицейски служители при изпълнение на службата им.

В хода на разследването са разпитани множество свидетели, изискани и приобщени са записи от видеокамери, включително записът от камера "под колоните на МС". Изготвена е видео-техническа експертиза от експерти от СДВР. Изискани и приобщени са медицински и други относими документи. Назначени и изготвени са съдебно-медицински експертизи.

Привлечени към наказателна отговорност до момента са четири лица – служители на Министерство на вътрешните работи към датата на извършване на деянието, за престъпление по чл.131, ал.1, т.2 във връзка с чл.130, ал.1 във връзка с чл.20, ал.2 вр. ал.1 от НК.

Разследването продължава и е взето на специален надзор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още по темата: полицейско насилие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До америка1332002, к.166 Въз основа на правописа: завършен 7-и клас. Може и 11 клас, завършен след 1996 г. А за доктор - не ми се вярва. Премного тъпееш.
197
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А проливането на кръв и зверствата на столичната полиция и спецполицаите на протеста на 02 септември кога ще бъдат разгледани ? Тогава побоят започна в 22 часа и продължи до ранните часове на 3-ти септември. За тази скотобойна замълчаха гл.прокурор, СГП и ВАП. Иван Г. пак ли ще се оправдае, че разследването все още не е приключило и няма какво да каже. А щом Гешев и депутатите на ГЕРБ+ОП не са се изказали, значи нищо не е имало. Нали, г-н гл.прокурор?
196
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Провокатори - разбира се ,че най агресивните,които са яли бой са били провокатори ! Те са получили финансовите облаги преди да се афишират като провокатори - поели са ангажимент пред тези,които са им дали пари. Не ви ли прави впечатление физиката им също и начина по който са облечени...Българският народ не е толкова глупав колкото някой го мислят...
195
2
 
7
 
! Отговори
Истината преди 2 години
От както свят светува има тарикати и балъци. Бойко, радев и други политици са си надвили над масрафа - власт, жени, коли и хубав живот. От другата страна са простички бедни момчета, дето искат да са бан.дити, обаче не им стиска и стават полицаи. Бойко изкара полицаите да ги бият с камъни няколко дни и тия са се изнервили и набили няколко момчета - протестъри, дето пак са балъци - крещят там и си мислят, че ще променят нещо и те така. Децата на тарикатите няма да идат на протест .
194
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Главният виновник е калпака с юмрука.Но като се окъка плаче за пари.Съсипа държавата.
193
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О тия четирима полицаи "с повдигнати обвинения", този с "най-тежкото обвинение" и с "най-голямото наказание" е назначен тихо и кротко в бюрото за охрана на Гешев.
192
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надигнаха се двете патерици на Байдън-БЛМ и Антифа.За да ограбят моловете и магазините в Калифорния,Чикаго,Ню Йорк,Милуоки ,Вашингтон и други неолиберални клоаки.
191
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цяла Америка се надигна след своеволията на местната милиция :) Ние спим като порове
190
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А протестиращи кога ще подведат под отговорност? Трябва да има справедливост. Както се казва: "Да би мирно седяло не би чудо видяло".
189
8
 
7
 
! Отговори
башибозук,не еничери преди 2 години
До еничери не обиждай милиционерите.И протести е имало,да не в такъв мащаб,но нито е имало водни оръдия,нито такива башибозуци.Биеха основно разбойниците и закоравелите хулигани,подчертавам,без да гледат етнос и вяра,икоито сега са буквално недосегаеми.Никой не си позволяваше да бие народа.Вярно,и ценностите тогава бяха други,не като сега-дрога,пиянство,кражби проституция,чалга...
188
10
 
6
 
! Отговори
Провокатори преди 2 години
Ами ако битите са бели провокатори, хвърлящи предмети и бомбички срещу полицаите? Какво да ги правят? На всички протести има и провокатори и бити. Ития дето сега разследват това съм сигурен, че няма да дадат властта без бой.
187
3
 
4
 
! Отговори
читанката преди 2 години
До питанката е кой да вземе мерки,тия,именно дето са заповядали да пребиват децата,именно децата ,а не провокаторите,или каскетурата,назначена с цел-чадър на бочковите безобразия защита на "нашите"?Не прочетохте ли,че с триста зора са намерили записите?Като се оплакваха след протеста,и като писаха и дадоха кадри-гештапото даже и каскетя не си накриви,а боце плямпа врели некипели?Някакви брадясали индивиди с генералски пагони,не могат две думи свързано да кажат..
186
4
 
7
 
! Отговори
еничери преди 2 години
това което се вижда на кадрите предполагам не е било и при еничарите с такава " преданост " биеха - но какво да се очаква от тъ*пи народни милиционери които и " *** за бучва " не става от тях
185
8
 
11
 
! Отговори
Л.Иванов преди 2 години
Разбираем е гнева и на едните, и на другите!Като бивш служител на МВР съм категорично против упражняването на насилие!Дали е имало провокации, не мога да твърдя! Но в едно съм сигурен- сега Борисов ще си измие/ отново/ ръцете - не бил знаел, не бил заповядал и прочее глупости и поредни простотии! А кой трябва да носи отговорност- просто питам?
184
7
 
24
 
! Отговори
Възмутително преди 2 години
Защо само четирима? От кадрите се виждаха поне десетина полицаи, чието поведение сравнявам със зверове. Да не говорим за полицайката с опашка, която подскачаше като яре около колегите си и се държеше по същия просташки начин с арестуваните.
183
7
 
21
 
! Отговори
питанката преди 2 години
Стига масово лицемерие!!! Миналото лято се нагледахме на цялата тая гадост и от страна на "протестиращи" *** и на полицаи. Защо се сетиха след толкова месеци или с това замазват всичките си провали новите "реформатори"? Гнусно е поведението на новите депутати, само с глупости се занимават, но явно толкова им е акъла
182
4
 
14
 
! Отговори
добре преди 2 години
има насилие ,НО НЯКОЙ им е наредил!! А сега след 1 година -проблем стана . А ,че бюджета е на никъде и няма актуализация -това не е важно.Оставят се нещата ,които са по- важни в момента ,за след ..... Иде глад ,мизерия и нямане на заплати ,пенсии .НО ТОВА НЕ Е ВАЖНО ЗА НИКОГО ОТ СЕДЯЩИТЕ ТАМ В КРЕСЛАТА В НС!!!
181
11
 
8
 
! Отговори
долу фейктроловете преди 2 години
До Анонимен 208 Хм...Не знам тоя,дето го ругаеш какво е гледал,ама на видеото и на снимките голи батки няма.Голите батки мятат какво ли не по КОЛЕГИТЕ си,но никой не ги закача.Има двуметрови магарета с униформи ,които налагат буквално слаботелесни индивиди,наистина повярвали,че има демокрация при чекмедже паша.Ама като се появи един петко лясковски,и тия страшните,се наакаха до ушите.Пък като тръгнат братята ти от маалите с колове брадви...ДИМ ДА ГИ НЯМА.
180
5
 
16
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
Да не пропуснат онази русата...футболистка.....нападателката....
179
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Деца"? Ако тези мутри са ни бъдещето да ги смазват полицайте от бой дето ги срещнат без да са направили каквото и да е. Иначе мълчите за онзи дето скача и потроши кола на майка с деца вътре. И справедливия ни съд, ама той работел на 4 часа и няма пари. А тази дето отглежада 2 деца, плаща данъци и лекува хора ноже безнаказано да бъде нападана и унижавана от пройдоха. Дето на двадесет и колко години и не може да се реализира. Но ще ни определя как да живеем????