490 осъдени и обвиняеми се разхождат с е-гривни

Повечето от тях са са били с мярка за неотклонение "домашен арест"
21
490 осъдени и обвиняеми се разхождат с е-гривни
Снимка: БГНЕС

Общо 490 обвиняеми и осъдени лица с наложени мерки за неотклонение или влезли в сила присъди са били пуснати на свобода с е-гривни за времето от април 2019 г. досега. Това показват данни, предоставени от Министерството на правосъдието по искане на „Монитор“.

От статистиката става ясно, че броят на престъпилите законите у нас, които вместо да са в домашен арест или в затвора имат възможност да ходят по улиците, но с електронно наблюдение, варира на около 200 на година. Така от април 2019, когато стартира системата за електронен мониторинг, до края на същата година посредством т.нар. е-гривни са били контролирани 60 души. Броят им е значително по-голям през следващата 2020 г., когато под такова наблюдение са били 235 обвиняеми и осъдени.

Мнозинството от тях - 201, са били с мярка за неотклонение „домашен арест“.

Останалите 34 са били с влезли в сила присъди. Част от тях са били осъдени на „пробация“, а други - на затвор. Горе-долу същият е и трендът през настоящата година. От началото на 2021 г. до средата на септември чрез средствата за електронно наблюдение са контролирани 195 души - 164 са с мярка за неотклонение „домашен арест” и 31 - осъдени на „пробация” и „лишаване от свобода”.

Прилагането на е-гривни у нас стартира главно заради пренаселеността на родните затвори. То беше финансирано с пари от ЕС по Оперативна програма „Добро управление“, като общата стойност на договора за закупуването и внедряването на първите 250 устройства бе в размер на 1 341 572 лв. От Министерството на правосъдието съобщиха още в края на 2018 г., че е приключило изпълнението на обществената поръчка за изработката на първата част от устройствата, като няколко месеца по-късно - през 2019 г., стартира и изпълнението на проекта.

Е-гривните се използват спрямо лишени от свобода, които изтърпяват присъдата си с по-лек режим в затворнически общежития от открит тип, лица с пробационни мерки, които предвиждат ограничаване на движението, както и при подсъдими с мярка „домашен арест”. Те се следят и контролират от команден център при ГДИН, като работят на радиочестотен и джипиес принцип. Устройствата дават незабавна информация дали хората, на които са сложени, спазват наложените им ограничения, като изрично изискване е самите лица да са дали своето съгласие.

Ползите от електронното проследяване са свързани с намаляване на разходите и преодоляване на пренаселеността на затворите. Освен е-гривните, които се водят устройства за персонална идентификация, бяха закупени също и настолни персонални устройства за радиочестотен контрол, както и GPS-и за проследяване на нарушителите.

Е-гривните са меки като материал. С тях арестантите могат да се къпят и да спортуват. С подобни гривни осъдените на пробационни мерки се освобождават от задължението да се разписват всеки ден. В случай че оборудваният с устройството го отстрани от тялото си, веднага се подава сигнал, като мобилни екипи на затворите и на полицията действат съвместно и правят проверка. Има инструкция за взаимодействието между служителите на Министерството на правосъдието и на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: арестгривниприсъди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-важни я въпрос е, колко се разхождат без гривни, че напоследък, хора който трябва да са в затвора са някъде другаде.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо се разхождат? Няма затвори ли? Ами постройте един де, и ако може да е по-голям. Държавата цирк
18
0
 
1
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Хафаха вместо евтаназия за тези кучета, данъкоплатеца платил милион и половина за 200 гривни! Хахахах. Хуманизма юбер алез! Да кажем не на смъртната присъда и "да" на състраданието пърдон "емпатия" към онзи който се мисли за повече от другите. Сталин, Хитлер, Чърчил и Рузвелт са ангелчета в сравнение с тия трапезни *** в съдебната ни система. ;}
17
0
 
0
 
! Отговори
до бг простаци преди 2 години
Вальо бореца излежа 14 години от 17 годишна присъда. Прочети преди да дрискаш глупости по форумите.
16
0
 
1
 
! Отговори
М ДА преди 2 години
Жоро и Косио плащаха на СДС
15
0
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 2 години
До Анонимен отдавна е така у БГ ... абе щяхме да питаме Косио и ЖОРО Костов и Гнома ама бог да ги прости ...
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фитнес гривни за престъпниците.
13
1
 
3
 
! Отговори
бг простаци преди 2 години
утре излиза Валио Бореца - знакова фигура в подземният свят у БГ -то ...вместо до излежи 20 години го пускат на 4тата ...това е "държавата" БГ ...който разбрал разбрал
12
0
 
11
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Значи тези с гривните могат спокойно пак да си вършат престапления щом не са в пандиза
11
0
 
1
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 години
До Анонименне само подкупни има и некадърни много !
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Па даже ги пускат и сами да си отидат в къщи.А после като не ги намерят,пак започват да ги търсят.Преливане от пусто в празно.Който успял да избяга,успял.Другите ще си спинкат в къщи.Нищо,че са убили човек.Като убиеца на Милен.Ех,Темида,Темида,колко струва твоята слепота?
9
0
 
5
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 години
днеска утрепаха един такъв на Герена ... няма държава - ни съд ни и прокаратура ни нищо !
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо не търкат наровете?
7
0
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Защото са крали 10 години милиарди пачки
6
0
 
6
 
! Отговори
Тото преди 2 години
Не мога да разбера работа няма ли по строежи и мини ,да ги опънат там с кирки и лопати,да си платят разходите по делата? При нас във фирмата започна един такъв в пробация и на втория ден си искаше затвора,а го сложиха на място ,на което в другите смени работят жени.
5
0
 
14
 
! Отговори
ХАХА преди 2 години
Уж осъдени на затвор пък свободни!Хаха!Абе защо не закриете това "правосъдие"))
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то половината население доброволно си носи смартуочове, айпълуочове, фитнесгривни и т.н.
3
3
 
2
 
! Отговори
ас преди 2 години
До АсанЗащо да бягат?
2
0
 
5
 
! Отговори
man преди 2 години
Има ГПС сигнал емулатори (SDR дори), носиш един такъв в джеба, докато се разхождаш по Витошка.. в системата излиза всякаш си седиш вкъщи.
1
4
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Да слагат по една гривна и на Тиквата и Цвъки да не избягат :)))