Дали актовете на Кирил Петков като министър ще бъдат атакувани в съда?

Доц. Христев: Бил е канадски гражданин към момента на назначаването му
13 окт 2021 14:03, Анисия Иванова
162

Конституционният съд отказа да изслуша Кирил Петков по казуса с двойното му гражданство, както и да събира повече доказателства по делото. Това, според преподавателя в СУ доц. Христо Христев, означава, че съдът ще се ориентира към постановяване на решение по казуса дали указът на президента в частта му за назначаването на Петков за министър на икономиката съответства или противоречи на Конституцията, както и дали този елемент от постановлението е действителен, или недействителен.

"Гражданството не е субективно право от порядъка на класическите граждански права. То е особен институт на публичното право, в което има двустранна правна връзка. Той свързва едно физическо лице с една държава, като в тази връзка права и задължения имат както гражданинът, така и другата страна - държавата.

Още по темата

За да се прецени кога няма да бъде налице гражданство на една държава и кога то е отпаднало, е от значение не само волята на лицето, което се отказва, но и това как държавата е уредила последиците от този отказ.

В случая, доколкото в правото на Канада е предвиден специален ред и произнасяне на компетентен орган, министърът по имиграционните въпроси, очевидно резултатът от отказа на лицето ще настъпи след събирането на всички елементи от сложния състав, който води до крайния резултат и респективно произнасяне министъра по имиграционните въпроси", каза доцент Христев в студиото на "България сутрин".

Той смята, че искането на президента за прекратяване на делото в КС, защото, по думите му, е "безпредметно", не е оправдано, тъй като министърът на икономиката е издал различни актове, докато е бил в първото служебно правителство.

"Въпросът дали тези актове могат, или не да запазят своите правни последици, в случай, че министър е бил лице, което не отговаря на предвидените в Конституцията условия за това, всъщност не е еднозначно решен в рамките на досегашната практика на КС.

Възможни са две тълкувания, едното от които се поддържа от много сериозни колеги. А то е, че актовете, които са приети от министъра на икономиката, през този период, всъщност могат да бъдат атакувани в съда и да произтекат съществени последици, свързани с анулирането им. От друга страна съществува интерес казус да бъде изяснен, с оглед възникването в бъдеще на подобни случаи", завърши преподавателят в СУ пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
2
 
9
 
! Отговори
да си върнем държава преди 2 години
Конституционният съд не може да утвърди правилото да се нарушава закона. Защото ако утвърди беззаконието, той би трябвало да се саморазпусне. Радев здраво е сгазил лука. А илюзарната подкрепа от Херо Мустафа ще се превърне в студено отхвърляне. Как САЩ ще се оцапа с подкрепа на беззаконието? И заради кого?
134
2
 
14
 
! Отговори
факт преди 2 години
Лош закон, но закон. Това го знае всеки правист. А законите са да се изпълняват. Ако един закон не е актуален, той може да бъде променен, но това трябва да стане от Народното Събрание, а не от Кирчо или президента.
133
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредното недоразумение на РР!
132
6
 
4
 
! Отговори
Как? преди 2 години
До Анонимен 145: "Как някой милее за България"? Ако не ти е ясно, да ти обясня. Като се отказва от чуждо гражданство. В Канада може да се намери много по-високо платена работа, отколкото в България. Нещо неясно?
131
4
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До Красимир Иванов: Добре, и така да е. И какво от това? Всъщност Конституционният съд още не е решил нищо.
130
2
 
13
 
! Отговори
Красимир Иванов преди 2 години
До коментиращите.Хора, няма значение какъв е, или какъв се чувства Карат, нито крадец ли е Бойко.Към момента на назначаването му като министър Кирил е бил с двойно гражданство, съгласно нормативната база, затова декларацията му е с невярно съдържание. Бойко, радев, Бай Таньо, никой няма отношение към когкретния фактV
129
8
 
6
 
! Отговори
Пижо преди 2 години
Ей с такива преподаватели е напълнил СУ лакеят Герджиков.Този да се разрови в решенията на КС и да прочете Решение 3 на КС от 2020. Тогава ще разбере, че обявяването на противоконституционно назначение на К.Петков няма да доведе до нищо. Издадените актове не могат и няма да бъдат оспорвани. Спряната чешма за източване на държавни пари няма да бъда пусната отново!
128
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Иво Бихте ли обяснили как точно някой милее за България, докато съвършено съзнателно нарушава Конституцията й, извършвайки доказуемо документно престъпление? Ако го е сторил веднъж - какви са гаранциите, че няма пак да го направи?
127
8
 
13
 
! Отговори
мислете преди 2 години
Който признае Кирчо за българин утре ще признае и Ердоган по закон.
126
4
 
3
 
! Отговори
И когато: преди 2 години
Скоростта на нападащия вълк се сблъска с камшичния удар от копитата на 600 кг кон и всичката засилка и енергия вложени в това - обикновено резултата е като сблъсък на автомобил с 100 км в час в някое дърво и после след малко скимтене няма вълк ... Като удар с чук е и по-зле...
125
1
 
4
 
! Отговори
Но интересно е преди 2 години
И друго - прецизният контрол на това къде точно да ударят копитата ....
124
21
 
7
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Значи от една страна имаме Кирил Петков - човек, който милее за България.От друга страна имаме един Карайдайъ дето е чист българин и се кълне на Доган...Да се чудя на Кой да заложа на изборите??
123
6
 
1
 
! Отговори
Много е трудно: преди 2 години
Тоя звук при сблъска на копита и кости да бъде възпроизведен съпроводен с огромен камшичен удар с цялата маса на тялото на коня и почти цялата му мускулатура съсредоточена в един единствен удар!
122
5
 
9
 
! Отговори
КОКОРЧО ОПУЛЕВ преди 2 години
До Всъщност 136: АКО ТЕ РИТНЕ ХАРВАРДСКИ ВЪЗПИТАНИК Е МНОГО ПО ЯКО - БИЕ КАТО ПЕТОРНО ПО СКЪП ТОК!
121
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирето загази. Ясно е, че е нарушил Конституцията. Нарушил я обаче и президента, че се е доверил на декларацията. Можел е да поиска документ доказваш, че не е канадски гражданин, най-малко след като КС беше сезиран. На Радев трябва да се поиска ИМПИЙЧМЪНТ, а "почтенното" Кире да влезе в затвора. Днес Кокорчо и Кирето сътвориха още една глушост" искат закриване на спецпрокуратурата". Освен, че Конституцията ни била остаряла, сега и прокуратурата. Да не се окаже, че Кирето е сгазил лука в Канада?
120
5
 
0
 
! Отговори
Всъщност: преди 2 години
Мисля, че няма сухоземно същество на тоя свят в чиито заден ритник да има по-голяма кинетична сила отколкото в къча на коня.
119
7
 
12
 
! Отговори
КОКОРЧО ОПУЛЕВ преди 2 години
ЕКИПАЖА НА ВЕРА СУ И ЕКИПАЖА НА ФА/ТМАКА ДА СЕ РАЗМЕНЯТ - ПА МОЖЕ ДА СТАНЕ НЕЩО, ЧЕ ПОТЪВАМЕ!
118
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 132Буци е първенец,но защо не отговаря?Каскета да каже.
117
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков е смел и посегна здраво на ДПС и обрачите на доганя ,филма продължава ще бъде интересен
116
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който нарушава закона трябва да отговаря пред него...