Гешев сезира КС за изземването на активите на Бюрото по защита

Според него е нарушен и принципът на разделение на властите
62
Гешев сезира КС за изземването на активите на Бюрото по защита
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Главният прокурор Иван Гешев внесе в Конституционния съд /КС/ искане за обявяване на противоконституционност на разпоредба от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита лица, застрашени във връзка с наказателно производство, според която дълготрайните материални активи, ползвани от Бюрото по защита при главния прокурор, следва да се предоставят на Министерството на правосъдието, съобщиха от прокуратурата.

Още по темата

Конституционният съд вече е образувал дело по искането на главния прокурор. Докладчик е съдия Павлина Панова.

Според искането до КС, с приемането на разпоредбата Народното събрание е задължило Министерския съвет да отнеме имоти - публична и частна държавна собственост, дадени за безвъзмездно управление на Прокуратурата и ползвани от Бюрото по защита, и да ги предостави на Министерство на правосъдието. Това, според главния прокурор, е в противоречие с Конституцията, където се посочва, че Министерският съвет организира стопанисването на държавното имущество и има оперативни управленски функции по отношение на реда, по който се осъществява разпореждането с него.

Иван Гешев смята, че е нарушен и принципът на разделение на властите, тъй като законодателната власт е иззела и упражнила разпоредителни конституционни правомощия на изпълнителната.

Освен това, според главния прокурор, имотите на съдебната власт, се управляват от Пленума на Висшия съдебен съвет и предназначението им не може да се променя без съгласието на органите на съдебната власт.

Иван Гешев посочва още, че Бюрото сега е в пъти по-добре оборудвано и подсигурено, което ще позволи занапред то да осъществява дейността си в пълна степен.

През 2014 г. дълготрайните активи на Бюрото по защита са били в размер на 2 059 774 млн. лв., в това число 24 леки автомобили. Задбалансовите активи възлизат на 661 205,76 лв. Към 28.09.2021 г. те възлизат на 3 039 200,00 лв., в т.ч. 29 леки автомобили. Задбалансовите активи са в размер на 980 000 лв.

За нуждите на Бюрото е била изградена и материална база, обезпечена с необходимото мрежово оборудване. Изградено е било и видеонаблюдение, за да се гарантира допълнително сигурността на защитените лица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: КСгешевбюро по защита
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аууу... Активи ли му трябват на Каскетчето?
4
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев се поти че ако не спечели и Гешев ще го бастиса.
3
4
 
15
 
! Отговори
истина е преди 2 години
Гешев е мафиота ,който контролира прокуратурата !
2
3
 
17
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Този поръчва убийства срещу неудобни на Борисов!
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на господин булонката на господин пеевски.