Заради Кирил Петков имало основания за импийчмънт на Радев

Петков трябвало да върне министерските заплати и осигуровки
173
Заради Кирил Петков имало основания за импийчмънт на Радев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев се е предоверил на Кирил Петков, но Конституцията е нарушена и от юридическа гледна точка основанието за импийчмънт е налице, смята бившият конституцинен съдия проф. Пламен Киров.

Според нето държавният глава е могъл да провери и да поиска информация от ГД ГРАО, за да се види срещу името на Петков дали фигурира двойно гражданство.

Още по темата
"Бившият министър трябва да върне заплатите, командировъчните и осигуровките си за периода, в който е бил в служебното правителство", каза Киров.

Той смята, че по силата на решението на Конституционния съд Кирил Петков никога не е бил министър.

"Това означава, че всички негови актове са постановени от некомпетентен орган, следователно са нищожни. Изправени сме пред перфектна административна буря, защото си нямаме представа за хаоса, който ще се породи от тази нищожност на актовете", коментира проф. Киров.

По думите му прокуратурата трябва да установи дали е попълнена декларация с невярно съдържание.

"Евентуалното наказание ще бъде възможно най-лекото - парична глоба, предвид чистото съдебно минало на Кирил Петков. Ясно му е било, че едно волеизявление не е достатъчно, за да се откаже от канадското си гражданство", подчерта той.

Според него няма автоматизъм в решението нс КС, защото се отнася само за указа за назначаването, а лицата, които имат правен интерес, могат да се позоват на нищожността на актовете на министъра. Съдът обаче трябва да се произнесе по всеки отделен казус.

Относно искането на ВМРО всички актове да се обявят за невалидни, той коментира, че това решение е в правомощията на ВАС. А по темата за влиянието на това решение върху предизборната кампания проф. Киров каза, че няма еднозначно мнение - както може да окаже отрицателно, така и положително влияние на Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
6
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
И язовира, дето източи за селфи да напълни
81
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия отвръща на удара. Чрез съдебната система. Американското посолство е в шах. Очакваме Българска пролет.
80
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно канадско гражданство разделя гербавите от добър живот, но и те са не повече от еднокнижници като вожда си. Обяснявай йм за Харвард и Канада, не знаят какво йм говориш. Знаят да крадат, да лаят и да плюят.
79
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За кокошка няма прошка.За милиони няма закони.Чакаме възмездие свише.
78
14
 
3
 
! Отговори
До 81 преди 2 години
Той станчевски е *** на Бойко. Ще си умре във ВАП. Гушата му се напълни с незаслужени пари
77
28
 
10
 
! Отговори
Прожектор преди 2 години
Империята на злото,на която Кирил Петков спря кранчето за източване на държавата отвръща на удара ! Точно 2 седмици преди изборите !
76
9
 
24
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
Кирил "пое отговорността" и ... толкова. Нито ще върне заплати, нито ще се откаже от политиката. Дори не я пое тая отговорност в публично изявление, просто два реда в профила му.
75
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На турчеещите се роми от герп и техните избиратели мокрите сънища. Такъв страх ги тресе от Радев, че не йм се верва. Влезнал йм е четвъртит отзад, а тепърва има да се върти с 200.
74
6
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Вън комунистите от Родината!
73
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокурорът от Върховната административна прокуратура Руско Станчевски, отразява всякакъв сигнал стигнал до тях. И тук ще се намеси, спокс. ;)
72
10
 
9
 
! Отговори
Ти да видиш преди 2 години
Я мутро-комунистическата мафия е прокарала някаква процедура за импийчмънт на президента, я е дошла тежка механизирана техника с военни във всички институции и ведомства, за да прочисти хУебарките от тях. Щеше е да е добре за ДС-рите , ако бяха си отишли мирно с лустрация преди 20г, защото другият начин да си отидат е по начина по който те са постъпили с интелигенцията преди 75 години - на площадите и стадионите с вдигнати ръце. Ще се прочуем в целият свят какво става със непрочистени комунисти
71
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веднъж ПОГАЗЕНА КОНСТИТУЦИЯ е завинаги ПОГАЗЕНА държавата! НАЛИ ИСКА ДА УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ ОТ ПОЧТЕНИТЕ! ИМА МНОГО ПОЧТЕНИ И ОБРАЗОВАНИ ХОРА С ТУРСКО ГРАЖДАНСТВО И БЪЛГАРСКО ,НО всички казват без ДПС?НЕ ТРЯБВА ДА МЕРИМ С ДВОЕН АРШИН! КРАСИВИ ДУМИ,КРАСИВА УСМИВКА, НО ДВУЛИЧНИ ДЕЙСТВИЯ!КОНСТИТУЦИЯТА Е КАТО ЗНАМЕТО И ГЕРБА НА ДЪРЖАВАТА! ТРЯБВА ДА СЕ ПАЗЯТ,ЗАЩОТЖ ТОВА Е БЪЛГАРИЯ!
70
13
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Вън канадеца от България . Вън и некадърния Радев. При толкова гафове възпитаните мъже и с чувство за чест и достойнство си подават оставка. Иначе народа ще го линчува и прогони.
69
11
 
32
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Не е вярно ,че Радев е бил подведен! Знаел е от самото начало, и след като всички медии гърмяха, той нагло го защитаваше, твърдейки че било заради работата му! Просто си е опит да се торпилира Конституцията, която Радев нарушаваше ежедневно! Щял да внесе "свой" проект ,само че..."друг път"! Защо го е срам да си я покаже , порно вариант ли е ?
68
11
 
32
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Феновете и фенките на харвардският Клоун - Кирчо конската усмивка, да си направят фен-клуб където да изсипват емоционалните си изблици ... Остап бендеровци дал господ както по света така и у нас и винаги ще се намерят поклонници на "Великите комбинатори", които да пълнят клиниките и форумите с мисловните си и душевни отпадъци ... !!!
67
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са политиците(мoшеници) , които "управляват" държавата от май месец досега... Гласувайте, пак за тях!
66
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами онзи Лютви Местанчо дето уби дете, и подтикваше скандали и омраза между християни и мюсюлмани, той не е ли виновен, не е ли престъпник, не е ли нарушил конституцията на РБ?! Айде моля ви, селско не видяло
65
4
 
24
 
! Отговори
По случая преди 2 години
Прокопиев да изпъл3и на светло и да поеме отговорност за кашата, която забърка с интригите си !
64
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АхмдеЮ Доганчев хубаво се ухилква в момента, че прожекторите са насочени към Кирил Петков и престъпната му фигура засега е в сянка на спокойствие.
63
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решението на КС е единодушно!!!