Заради Кирил Петков имало основания за импийчмънт на Радев

Петков трябвало да върне министерските заплати и осигуровки
173
Заради Кирил Петков имало основания за импийчмънт на Радев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев се е предоверил на Кирил Петков, но Конституцията е нарушена и от юридическа гледна точка основанието за импийчмънт е налице, смята бившият конституцинен съдия проф. Пламен Киров.

Според нето държавният глава е могъл да провери и да поиска информация от ГД ГРАО, за да се види срещу името на Петков дали фигурира двойно гражданство.

Още по темата
"Бившият министър трябва да върне заплатите, командировъчните и осигуровките си за периода, в който е бил в служебното правителство", каза Киров.

Той смята, че по силата на решението на Конституционния съд Кирил Петков никога не е бил министър.

"Това означава, че всички негови актове са постановени от некомпетентен орган, следователно са нищожни. Изправени сме пред перфектна административна буря, защото си нямаме представа за хаоса, който ще се породи от тази нищожност на актовете", коментира проф. Киров.

По думите му прокуратурата трябва да установи дали е попълнена декларация с невярно съдържание.

"Евентуалното наказание ще бъде възможно най-лекото - парична глоба, предвид чистото съдебно минало на Кирил Петков. Ясно му е било, че едно волеизявление не е достатъчно, за да се откаже от канадското си гражданство", подчерта той.

Според него няма автоматизъм в решението нс КС, защото се отнася само за указа за назначаването, а лицата, които имат правен интерес, могат да се позоват на нищожността на актовете на министъра. Съдът обаче трябва да се произнесе по всеки отделен казус.

Относно искането на ВМРО всички актове да се обявят за невалидни, той коментира, че това решение е в правомощията на ВАС. А по темата за влиянието на това решение върху предизборната кампания проф. Киров каза, че няма еднозначно мнение - както може да окаже отрицателно, така и положително влияние на Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Основанията за импийчмънт на Радев са много повече. Всички ги знаем.
141
0
 
7
 
! Отговори
васко преди 2 години
Мазния харвардски ***, измамник на измамниците, да взима Майчето и да си отива от където е дошъл. Това е долен измамник, без чувство за отговорност и принадлежност към България. Може да е вербован от някоя разузнавателна служба. И забележете стремежа му на всяка цена да е във властта. Обещава и извънземните да работят, само да го изберете. ВЪН, ВЪН, ВЪН от България на измамниците!
140
1
 
7
 
! Отговори
наско преди 2 години
Кирчо лъже по най-безсрамния начин за този всеизвестен факт а какво остава за това което поднася ежедневно на хората. Как може да поглеждате дори един човек в светлината на управляващ, който не е живял в България последните 5 години. Този не знае баничка от къде да си купи, камоли държава да управлява. Много *** народ сте!!!!Такива като него може да са служители на всяко разузнаване. Какво значи човек в министерски съвет, който не го знаем къде и какво е работил, какво е направил, успял ли е?
139
1
 
8
 
! Отговори
Поглед преди 2 години
Толкова ли сте слепи...от птичи поглед се вижда изпечен мошеник! Дори не може да се изяви като артист...от известно време вече не го изграе "шугър фейс"....хахаха...Много елементарно... лош манипулатор, но пък става за заблудени овце..
138
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досега колко повода за импийчмънт на Радев измисляхте? Ще ви се лесно да се отървете от него, ***! Потрайте още две седмици, гласувайте, свалете го, сложете на негово място я някой *** (може и в тога!), я безмозъчна певачка, да ви дойде сърце на място! Но няма да можете! Ще го изберем отново, от раз!
137
2
 
13
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 2 години
А , КОЙ ЩЕ НИ СПРЕ ДА ИСКАМЕ ИНПИЙЧМЪНТ НА ФИГУРАНТА ....??!!
136
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безмислено е да се коментират игрите на ГЕРБ за да стигнат до власт отново...Дано народа не забрави, че именно Бойко поведе страната към гибел и никой друг.С народни пари прокара една тръба за да обслужва чужди интереси.Унижи собствения си народ като се кланяше на един комшия диктатор.И малките деца вече знаят, че се крадеше яко.Рекет на средния бизнес.Създаде мафиотски структури ..Бойко и компания са за затвора.Поражението му е завинаги.Сега пак разчита на манипулации, страх и няколко банкноти,
135
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министър на Плевнелиев с британски паспорт.Въпреки че Попов е бил подал молба за освобождаване от британското си гражданство, той до края на мандата на служебното правителство на Плевнелиев, и до момента включително, си запазва британското гражданство.След като Конституционният съд се произнесе по абсолютно същия казус с бившия министър от служебното правителство на Румен Радев Кирил Петков, би било редно да разгледа и този случай, макар и със задна дата.Иначе просто става въпрос за двоен стандарт при спазването на Конституцията и използването на казуса с
134
3
 
5
 
! Отговори
ЕВИЛО преди 2 години
Другаря Радев е герой, всичко пак искра той!
133
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крадецът вика дръжте канадеца
132
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РадеФ и тандема Петкоф-Василеф нямат, вече място в политиката на България... Само глyпаците ще гласуват за тях...
131
16
 
6
 
! Отговори
Само Радев, шампион преди 2 години
Какво ви пука за някакви формални закончета. Важно е да чегъртаме и власта да се даде на хората от улицата
130
11
 
22
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Дори и да преизберат Радев, което ще е пагубно за България, ГЕРБ ще са първа политическа сила! В новото НС пак ще се съберат всички срещу ГЕРБ, ще направят едно "сламено" правителство/мераклии много/, и ще понесат негативите от задаващата се ...Радева зима! Напролет отново избори и ГЕРБ ...с пълно мнозинство! Така че, за импийчмънт на некадърника Радев се говори...отсега!
129
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 45 Само дето съпругата на Боян Петров публично опроверга и тези лъжи на Кирчо. Какво да прави човекът, патологичен лъжец, влече го. Пък вие си гласувайте за лъжливата му промяна.
128
4
 
4
 
! Отговори
баце преди 2 години
До АнализаторИмаше някакви приказки за гражданството на Царот. Той с двойно гражданство ли е в момента или само с испанско от което уж се бил откаал преди време ?!
127
0
 
14
 
! Отговори
Проблем преди 2 години
Има проблем. Но някои нехаят.Нещо подобно за първи път в историята, а медиите мълчат?!!
126
6
 
10
 
! Отговори
баце преди 2 години
За какво ви е импиичмънт, като изборите са след няколко седмици ? Що за дъвка дъфчете.
125
8
 
21
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Радев много добре знаеше, че Кирчо е двоен гражданин! Всеки път ,когато му се споменеше, той отскачаше въпроса, и твърдеше че било заради "работата " му! Така че , да не се измъква от отговорност! Да не говорим, че писаха и писмо до КС да не се разглежда случая, щото вече не бил министър! Евтини сценарии за мало*умници! Всъщност, имало ли е някакъв случай Радев да поеме отговорност за действията си?
124
1
 
16
 
! Отговори
До До Българин преди 2 години
В Президентството има достатъчно служители, които да свършат тази работа вместо началника им и да му докладват! Даже им влиза в задълженията и получават тлъстички заплати за това! Една проверка за гражданство в ЕСГРАОН отнема 5 мин и още два пъти по толкова да напишеш докладната записка до Радев! А, и още около 2 часа да я оставиш на секретарката му!
123
10
 
18
 
! Отговори
факт преди 2 години
импийчмънт за фигуранта трябваше да има още миналата година когато вдигна юмрук , когато се опита да извърши държавен преврат .