В прокуратурата няма заповеди за арести за АМ „Хемус“

СГП проверява дело за безстопанственост
5 ное 2021 16:15,
27
В прокуратурата няма заповеди за арести за АМ „Хемус“
Снимка: БГНЕС

В прокуратурата няма постъпили заповеди за арести във връзка с разследването, касаещо финансовите средства за магистрала „Хемус“, обяви на брифинг административният ръководител на СГП Илияна Кирилова.

„Поради тази причина не е взета мярка за неотклонение на което и да е лице”, коментира тя.

Кирилова допълни, че в Софийската градска прокуратура по факс е получено съобщение от полицаи от ГДБОП за претърсване и изземване.

„В съобщението до нас беше посочено, че е започнал досъдебно производство за данъчни измами и пране на пари. Установи се, че са извършени обиски на лица на различни адреси, което е единствената възможност за събирането на доказателства за извършено престъпление”, каза още прокурорът.

Припомняме, че по-рано днес от МВР оповестиха информация, че 60 от 84-те милиона лева, предназначени за магистрала „Хемус“, са били изнесени с чували и сакове.

Дежурен прокурор е изготвил искане до Софийския градски съд за одобрение на тези продоколи. С определение на съда са одобрени 23 протокола. Делото е върнато в Прокуратурата. Съставен е екип от 4 прокурори, които ще работят по случая с оглед на това, което е било изнесено на брифинга.

Още по темата
„Става въпрос за фактическа и правна сложност и изисква работата на повече хора, които в разумни срокове да преценят и да извършат необходимите действия. В съобщението, което получихме, беше съобщено, че има задържани лица. По материалите, които са при нас, в тях не намирам заповеди за арест в срок от 24 часа. Такива материали ние нямаме. Възможно е да бъдат предоставени по-късно. Бяха изнесени доста факти и обстоятелства, с които на първо четене може да се направи предположение за извършено постановление. Ние не сме получили от разследващите постановление за привличане в качеството на обвиняем и да бъде взета мярка”, обясни още прокурор Кирилова.

Тя поясни, че докато държавното обвинение не получи всички материали, няма как да бъде повдигнато обвинение.

Софийската градска прокуратура разследва още едно дело. Тя се е самосезирала след брифинг от БСП. Касае се за безстопанственост на лица в АПИ, „Автомагистрали“ЕАД и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

То е възложено на Националната следствена служба и ако се съберат достатъчно доказателства на съответните лица ще бъдат повдигнати обвинения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Ставри не може само боб да яде,трябва му разнообразие и нова стока,но явно ще трябва да изчака след изборите..
1
4
 
19
 
! Отговори
Румен преди 2 години
КРАДЕЦА ВИКА "ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА"!