57 досъдебни производства за изборни нарушения досега

Досега прокуратурата поиска от ЦИК имунитета на трима кандидати
4
57 досъдебни производства за изборни нарушения досега
Снимка: БГНЕС

252 преписки и 57 досъдебни производства, свързани с нарушения на политическите права на гражданите, са образувани от началото на предизборната кампания до 09,00 часа днес в прокуратурите на територията на страната.

Дванайсет преписки и две досъдебни производства съдържат данни за нарушения, касаещи изборите за президент и вицепрезидент, а 240 преписки и 55 досъдебни производства се отнасят за изборите за Народно събрание.

По предложение на Софийска градска прокуратура главният прокурор на Република България внесе мотивирани искания до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на един кандидат за президент и на двама кандидати за народни представители в изборите, насрочени на 14.11.2021 г. На двама вече са повдигнати обвинения за извършени престъпления, съобщиха от държавното обвинение.

Повечето от досъдебните производства за извънредните парламентарни избори са образувани за предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция (престъпления по чл.167 от НК).

Преписките са започнати по сигнали на граждани, ДАНС и от органите на МВР.

За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: изборипрокуратура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко си има кюлчета и пачки, но ако другите спечелят ще се юрнат да трупат кюлчета и после другите... скоро няма да ги нахраним! По-добре да си изберем ситите!
1
6
 
1
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
Къде се скри шебека от Банкя?Не се показва да ръси дивотии за едни снимки на един човек,с много пари в едно шкафче/нови снимки/.Липсва ми този бъдещ пациент на едно заведение в Карлуково,или бъдещ обитател на СЦЗ.