Цацаров обвини Кирил Петков, че е оказвал натиск на ДАНС

Рашков също съдействал да му бъде отнет достъпа до секретна информация
151
Цацаров обвини Кирил Петков, че е оказвал натиск на ДАНС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Шефът на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров е категоричен, че е с отнет достъп до секретна информация след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на ДАНС  от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

Още по темата

„Днес, в 13:20 часа, в кабинета ми в сградата на КПКОНПИ, служители на ДАНС ми връчиха акт за отнемане на разрешението ми за достъп до класифицирана информация“, казва Цацаров, цитиран от пресцентъра на комисията.

„Отнемането е на основание чл. 59 ал. 1 т. 2 от ЗЗКИ: „лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация“, пишат от комисията.

Актът за отнемане е подписан тази сутрин от заместник-председателя на ДАНС, в отсъствие на председателя. Известно ми е, че това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Кирил Петков обяви отнемането на достъпа ми в ефира на bTV близо час и половина преди този акт да ми бъде връчен, с довода, че съм се „провалил на контрола за надеждност“. Всъщност, проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като „ЦУМ гейт“, съм изнесъл класифицирана информация. Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал - от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през м. август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин“, посочва Цацаров.

„Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е поводът да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Напротив, обявеното вчера мое намерение е повод за издаденото тази сутрин отнемане. Ясни са ми и причините за това – ако за министър Рашков те са свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен. Не съм разследван, нито съм се провалил на контрол за надеждност – всяко такова прибързано изказване, направено с цел печелене на временни политически дивиденти, ще се окаже клевета“, категоричен е той.

„Продължавам да изпълнявам задълженията си като председател на КПКОНПИ, до приемане на оставката, която ще подам в началото на следващата седмица в Народното събрание. Издал съм незабавно заповед, всички материали, съдържащи класифицирана информация, да се докладват само на заместник-председателя на Комисията, без мой достъп до тях. Отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението ми към служителите в агенцията, а към подписалия го заместник-председател Станислав Станчев проявявам искрено разбиране, с оглед упражнения натиск. Актът за отнемане ще бъде обжалван от мен по реда, предвиден в закона. Както заявих, мотивите за оставката ми ще бъдат обявени, след като тя бъде представена в парламента“, завършва Цацаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
11
 
14
 
! Отговори
3737 преди 2 години
Само адмирации заслужава изявлението на Цацаров! Не го харесвах, заради начино по който беше направен главен прокурор. Което не изключва това, че е професионалист. Смешно, на фона на неговото изявление, изглежда изказването на лъжливия премиер. Ясно, зад всичко стои и дъртия комунист бай Рашков. Толкова злоба, мъст и неуважение има в този дъртак.
32
3
 
9
 
! Отговори
Главанак преди 2 години
Много още има да подскачате герберски подло....и! Важното сега да де намери начин, за да се изгони с камъни и каскета, че да заживеем най- сетне като нормална държава, в която премиера не спи до шкафче с милиони евро, придобити /не/ знайно как!
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не беше дереджето на държавата, щях да си взема питието и да се наслаждавам на гледката как хиените се самоизяждат. Всяка ръфа другата за по голямото парче от баницата.
30
9
 
8
 
! Отговори
Saki преди 2 години
Бе айде махай се от поста бе, стига си правил интриги. Не си нужен на никого. И отслабни ,виж на какво приличаш.
29
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербавите и ДПС са ревнали вкупом.Бастиона им се пропука и един Гешев сал им остана да брани кюлчетата и пачките.Е,няма да е задълго.На всяка *** и идва коледата.
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ще падне в съда, защото е съшито с бели конци"-----------------------------------------------------Лично аз, видях чух и станах свидетел на постановка /активно мероприятие/, съшита с къде-къде по-бели конци, която без преблем беше узаконена от българския съд.
27
5
 
13
 
! Отговори
А Рашков на Радев..? преди 2 години
Защо е без право на достъп до класифицирана информация..??.... Предатели...
26
12
 
16
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Много ревете герб и дпс в купом. Да взима два билета за дубай и да бега два билета щото от ядене и крадене няма се смести.
25
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КТБ,ББР,кюлчета и пачки,къщи за тъщи,8-те джуджета,палата на Доган,60 милиона в чували от Хемус,67 милиона подкуп от черепа,700 милиона несъбрани данъци пак от черепа,и т.н.и т.н.Пипна ли нещо в тази посока,за да не те пипат и тебе?
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цацаров обвини Кирил Петков, ГЕРБавите дадоха Рашков на съд, а руското ФСБ разкри, залови и арестува 14-членната хакерска групировка REvil като иззе от престъпниците 426 млн рубли, $600000, ?500000 и 20 автомобила премиум класа.
23
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев и неговата болонка Рашков станаха за смях с това си глупаво действие. Забраната 100 % ще падне в съда, защото е съшито с бели конци. А харварда Кирчо не е и болонка , а навито кученце с пружинка. Смешници.
22
11
 
17
 
! Отговори
овластен мух.льо преди 2 години
Кирчо, Кирчо, много си малък и ниска топка си. Не можеш по нищо, ама по-нищо да се мериш с Цацаров. Разликата е от небето до земята. Ти си глу.по.ват, наи.вен и не вдяваш какво искат от тебе господарите ти. Ще те употребят да им свършиш мръсната работа и ще те захвърлят.
21
10
 
19
 
! Отговори
Радев и Киро преди 2 години
освободиха от затвора арестуваните олигарси-Баневи, Арабаджиеви, Стайкови, черепи..
20
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярвам ти, мъченико. Герб натискаха и нареждаха какво да се случва, явно си мислят, че всички действат така.
19
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДАНС е пробита и е на командване от американското посолство
18
12
 
17
 
! Отговори
Гаранта преди 2 години
Цацаров бе една допълнителна Гаранция, за всички че осъден за корупция в БГ политик няма да има. За това се грижи и Гешев.Реално от както Цацаров е в агенцията, едри риби не са хващани, а политици не са закачани.Тези, които им липсва Цацаров са самата Корупция в БГ. Той тях пазеше. Резултатите му говорят ясно, думите му са без значение
17
10
 
12
 
! Отговори
Жан Валжан преди 2 години
Да го съдят в Пловдив! Неговите доскорошни подчинени ще му се отплатят с "доживот"!
16
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо не обвини авера си за кюлчетата и пачките?
15
16
 
18
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
И тук прозира дългата ръка на оня със зелените чорапи.
14
6
 
12
 
! Отговори
ТОЗИ Е преди 2 години
Страхлив. И скоро очаквайте да проговори. УМЕН тарикат е и сам сиПодава оставката и то на време.