Цацаров обвини Кирил Петков, че е оказвал натиск на ДАНС

Рашков също съдействал да му бъде отнет достъпа до секретна информация
151
Цацаров обвини Кирил Петков, че е оказвал натиск на ДАНС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Шефът на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров е категоричен, че е с отнет достъп до секретна информация след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на ДАНС  от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

Още по темата

„Днес, в 13:20 часа, в кабинета ми в сградата на КПКОНПИ, служители на ДАНС ми връчиха акт за отнемане на разрешението ми за достъп до класифицирана информация“, казва Цацаров, цитиран от пресцентъра на комисията.

„Отнемането е на основание чл. 59 ал. 1 т. 2 от ЗЗКИ: „лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация“, пишат от комисията.

Актът за отнемане е подписан тази сутрин от заместник-председателя на ДАНС, в отсъствие на председателя. Известно ми е, че това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Кирил Петков обяви отнемането на достъпа ми в ефира на bTV близо час и половина преди този акт да ми бъде връчен, с довода, че съм се „провалил на контрола за надеждност“. Всъщност, проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като „ЦУМ гейт“, съм изнесъл класифицирана информация. Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал - от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през м. август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин“, посочва Цацаров.

„Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е поводът да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Напротив, обявеното вчера мое намерение е повод за издаденото тази сутрин отнемане. Ясни са ми и причините за това – ако за министър Рашков те са свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен. Не съм разследван, нито съм се провалил на контрол за надеждност – всяко такова прибързано изказване, направено с цел печелене на временни политически дивиденти, ще се окаже клевета“, категоричен е той.

„Продължавам да изпълнявам задълженията си като председател на КПКОНПИ, до приемане на оставката, която ще подам в началото на следващата седмица в Народното събрание. Издал съм незабавно заповед, всички материали, съдържащи класифицирана информация, да се докладват само на заместник-председателя на Комисията, без мой достъп до тях. Отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението ми към служителите в агенцията, а към подписалия го заместник-председател Станислав Станчев проявявам искрено разбиране, с оглед упражнения натиск. Актът за отнемане ще бъде обжалван от мен по реда, предвиден в закона. Както заявих, мотивите за оставката ми ще бъдат обявени, след като тя бъде представена в парламента“, завършва Цацаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
0
 
! Отговори
и глей преди 2 години
ка са кокори
112
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече 8 месеца, тухла върху тухла не е сложена, занимават се единствено с чегъртане и теглене на милиарди заеми, а държавата лети със страшна скорост по нанадолнището.
111
0
 
5
 
! Отговори
До 139 преди 2 години
Спокойствието на Прокопиеви, Божкови, Баневи, Арабаджиеви и др. беше нарушено и хората си платиха протестите. Трифонов си изпълни задължението да се въведе машинното гласуване и на два пъти не сформира кабинет. Трябваше да се прочисти пътя. Обикновените хора имат право да работят за минимални заплати и ако се споминат веднага след пенсиониране - най-добре.
110
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слушам надъханите празнословия на нефелниците от ПП и ДБ, за който главния проблем на цялата държава са Цацаров и Гешев. Как няма едничка мисъл у тези надути дечица на ченгета от ДС за обикновените хора!!!
109
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи тогава управляващите и техните медии потулиха един, иначе огромен скандал! Главният прокурор на Републиката се среща с крупен олигарх и го пита защо не си гледа газовия бизнес, а се занимава с медии /цитирам по памет/. Г-н Цацаров не даде адекватно обяснение на хората защо провежда изобщо такива срещи? В качеството му на какъв? С каква цел? И всичко остана скрито, на тъмно! Години по-късно вече обяснява. Естествено както му изнася. Както цялото управление на ББ, Шиши и главните прокурори.
108
1
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен134 Защото гербавите не си гледаха работата, затова и оправиха държавата след краха й от "работата" на прехода на БСПарите..Не наглей, БСП! Има още много хляб да изядете докато разберете такива сложни неща като времето в което живеете, например..БСП И СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
107
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е прекалено тежка за това леко мекотело Цацаров. Ще го смачка така, че изпръска останалите леки мекотели Гешев, Борисов и Пеевски
106
5
 
1
 
! Отговори
Инженерка преди 2 години
Сменя се бойко и Цацаров си тръгва с екипа ГЕРБ- Цацаров, какво не ти е ясно - *** на ГЕРБ бе до днес и си тръгваш
105
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е, когато някой не си върши работата с години, някой да "да му оказва натиск" да започне да си я върши, гербави. Свиквайте.
104
3
 
6
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Всички навързани като св...черва
103
6
 
8
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
До Диана"Пустите харвардци станали московци , а президентът ни донски казак
102
12
 
13
 
! Отговори
Диана преди 2 години
А нима Цацаров е очаквал нещо друго от Петков и БСП?!..Много хора у нас трябва да се събудят! БСП не са пробългарска партия - те работят за други сили, използват наивните у нас за да рушат и съсипват страната..Трябва да гледаме истината право в очите, а не да си я измисляме такава, каквато ни се иска да бъде..Целият свят преминава през тежък период на нисък морал и нежелание за противодействие, не сме само ние така-наскоро в Англия излезе книга за това как и защо избираме корумпирани политици
101
11
 
14
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисара преди 2 години
Цаца,га яде кюфтаците не рева, а !! Колко кила стана?
100
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Цацаров обвини Кирил Петков '' ...................... Няма смисъл да замениш едни магистрати, които пазят вашите, ... с други магистрати които пазят нашите ... Няма нужда да откриваме и топлата вода, просто трябва да направите системата какво е в Западна Европа, стига селски простотии ...
99
16
 
14
 
! Отговори
ПРИКАЗКА преди 2 години
Цацаров и Гешев са Пионки на Мафията .Това е Международна Тайна .
98
7
 
14
 
! Отговори
ББ преди 2 години
оставка на висшият съдебен съвет!!!...авери на престъпници...обслужващ мафията персонал!!!Оставка!!!
97
17
 
14
 
! Отговори
ББ преди 2 години
то и с гешев така ще си избърше боко...ама ти се усети...Народа ни ще излезе и ще принуди гешев да си подаде оставката...една година протестирахме...ще го сринем за дни...без политика...без автобуси...за България,за децата ни ще го направим...!!!оставка Гешев...ако ти е останала чест!!!
96
9
 
19
 
! Отговори
Гешев изчаква преди 2 години
Само още един месец да си получат януарските сметки за ток и да насъберат достатъчно на Киро. После Гешев ще го арестува и ще бъде герой за българите.
95
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
народната милиция е на всякъде
94
12
 
18
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Чакай, скоро и на Кирчо ще му дойде реда! Използват го като носна кърпичка!