Захарова определи себе си като професионален кандидат за ВКС

Ще бъде ли избрана днес еединствената номинация?
22

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Единственият кандидат за председател на ВКС - настоящият заместник-председател на съда Галина Захарова, определи себе си като "професионален кандидат" и "пръв между равните".

Днес Висшият съдебен съвет избира председател на Върховния касационен съд.

Още по темата
Според Захарова личността, която застава начело на ВКС, няма чак такова значение както в други институции, но пък самият съд има огромно значение по уеднаквяване на съдебната практика, за да има предвидимо правосъдие, предаде БНР.

"Убедено считам, че като върховна съдебна инстанция ВКС е призван да отстоява на най-високо ниво ценностите на правовата държава", каза тя при представянето на визията си за развитие на институцията.

За да има избран председател на ВКС, номинацията трябва да получи подкрепата на поне 17 от съдебните кадровици. По принцип те са 22-ма, защото трима подадоха оставки, на самото заседанието днес пък присъстват само 20 члена. 

Според главния прокурор Иван Гешев, който ѝ пожела успех, не това дали ще има избор е най- важното.

"Процедурата да протече професионално и при спазване на изискванията на закона и съм сигурен, че колегите от ВСС ще проявим уважение към самите себе си, към институцията, която представлява ВСС, към колегите магистрати, и че няма да позволим опити процедурата да се превърне, както при моя избор, да ѝ се предаде жълт оттенък", каза Гешев.
   
Настоящият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов, чийто мандат изтича на 10 февруари, определи съдия Захарова, която е и негов заместник като "достоен последовател на политиката му през последните седем години" и обяви, че категорично я подкрепя.

На пълната съдийска подкрепа, която има съдия Галина Захарова, акцентира и правосъдният министър Надежда Йорданова.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: вксГалина Захарова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
G. L. преди 2 години
Във ВКС се подвизава все още съдия Майя Петрова Русева (50 г.), която през 2014 г. подаде документи за участие в конкурс за избор на съдия в Страсбург, но на изпита за владеене на английски и френски език не се яви, което я дисквалифицира.После обаче е била назначена за съдия ad hoc в Страсбург. Много странно. Живееше със съдия Велислав Спасов Павков от ВКС. И сега още е съдия ad hoc в Страсбург. Виж ти.Какво ще коментира по този факт Галина Захарова? Недопустимо е.
16
0
 
0
 
! Отговори
Съдебната ни система преди 2 години
е политизирана открай време.Докато има политическа намеса,дотогава няма да има честност,почтеност и справедливост.Омазан в нарушения магистрат веднага бива пращан от покровителите си на друга блага,високоплатена длъжност,което създава презумпция за недосегаемост и на покровителя,и на магистрата.Останалите,знаещи че може да разчитат на чадър от покровителите си,съдят така,както се очаква от тях. Истината и доказателствата са на заден план.Народът се е произнесъл:"за кокошка- няма ...".
15
0
 
0
 
! Отговори
Съдебната ни система преди 2 години
е един огромен резервоар,който е пробит.От нега изтича копнежът на народа за социална справедливост и равнопоставеност пред закона.Край него са седнали привържениците на разните партии и НПО-та,вторачени в пробойните,причинени от длъжностните лица,гравитиращи към партии опоненти.Под него чака народът с неистово желание течът да спре,но като резултат е поливан ту от едната,ту от другата страна.Течът няма да спре,защото всеки вижда причините в другия,никога в себе си.Няма единство.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На пълната съдийска подкрепа, която има съдия Галина Захарова, акцентира и правосъдният министър Надежда Йорданова.. . . . . . . . . . . . . . . А може ли и на български? Женските имена и те ли ходят до писоара (прави)?Джендъробулгаристичния стил прави статията читаема, но трудноразбираема! Ако това е била целта - е постигната!
13
2
 
3
 
! Отговори
Да я проверят преди 2 години
За двойно гражданство.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Главния прокурор и ВКС трябва да се избират от народа. Да видим съдии и прокурори, които най-много *** са вкарали по затворите и да имат стимул да вкарват още, ако искат да ги преизберат. Не трябва да ги назначават разни партии!
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Захарова е един изключително добър професионалист и с това е наясно всеки юрист, който работи активно .
10
6
 
8
 
! Отговори
Електра преди 2 години
Тая мисирка, си е жив продукт на Крадеф и Прокобата...
9
2
 
13
 
! Отговори
Какв да каже? преди 2 години
Имаше един социален министър преди време,Нейков,който възкликна:"Ега си държавата,що аз станах менистър".Като гледаме политическата ни класа(както самата тя се величае)колко е качествена,какви върховни постижения осъществява, не можем да не останем отвратени.Уви,условията,които тази плевелна обществена прослойка е създала,са за увековечаване на царуването и,увеличаване на придобивките и,власт и богатство.Мижави еволюционни промени за прах в очите на хората.Нужна е революция,яка метла.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тази ще настъпи мотиката! До 3-4 месеца ще има мълчание. А после ..?
7
3
 
19
 
! Отговори
Подмяна преди 2 години
Най ми харесват конкурсите с един кандидатПромяната е факт - не като при борисов само един кандидатА обьрках се вече то пак така беше
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички сте професионалисти.Дела Масларова,Овчарова,Матев,Максим ,Милен Цветков ,Баневи ,Арабаджиеви показват колко аматьор си
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един кандидат - върховенство на правото?
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Захарова е доста по подходяща за поста Министър на правосъдието от Ристовота Надка.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 20 години реформиране на съдебната система от управляващи и кандидати за управление стигнахме до върха на реформата на новите демократични конкурси да се ввява само по един кандидат. Вече няколко пъти се затвърждава и това показва, че реформата е успешна и повече промени не са необходими.Слава на всички участвали в реформирането!
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А другият кандидат кой е?
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо само един кандидат, това ли е върховенството на закона?