Антоанета Цонева: ДБ очаква оставката на Иван Гешев

Най-честите консулски услуги ще са по електронен път, обеща тя
28 яну 2022 11:36, Анисия Иванова
77

Главният прокурор Иван Гешев и премиерът Кирил Петков бяха изслушани в Европейския парламент. Те се разминаха в оценките си за състоянието на съдебната система и работата на прокуратурата у нас.

"Изслушването на премиера Кирил Петков, главния прокурор Иван Гешев и министъра на правосъдието Надежда Йорданова в Брюксел е важен знак за много по-висока степен на откритост и диалог с партньорите. Тази комисия изслушва и се занимава много дълго време с проблемите, свързани с България. Българските институции дължат много отговори. Липсата на разследване по високите етажи на властта е основният фокус и би следвало с реформата за  установяването на демократична отчетност на прокуратурата да обърнем играта и наистина тя да работи в интерес на обществото", коментира председателят на парламентарната комисия за политиките за българите в чужбина Антоанета Цонева от "Демократична България" в "България сутрин".

Тя изтъкна, че от политическата формация очакват оставката на Иван Гешев.

"Тази оставка се иска от българското общество и той не би могъл да се скрие зад никого и нищо. Той традиционно обича да казва, когато се напомня това, че трябва да се оттегли, че това е политическа атака. Не, доверието е толкова ниско, че той не може да остане на тази длъжност", подчерта Цонева пред Bulgaria ON AIR.

"В коалиционното споразумение, в частта, която развива политиките за българите извън страната, е предвиден такъв законопроект. Ние имаме такъв закон, който, за съжаление, не действа и трябва да бъде подобрен. Като председател на тази комисия започнахме серия от консултации от заинтересованите страни, както и с институциите, които са ангажирани с тази политики, за да можем да сложим много ясна основа - създаването на такъв нормативен акт. На първо място той трябва да показва какви са целите, които България има спрямо нашата диаспора. Как ще бъдат постигнати тези цели и кои са отговорните институции и каква е координацията между тях", обясни гостът.

Според Цонева трябва да се дефинира, че подходът трябва да бъде строго насочен към историческите общности и много внимателно да се оценят нуждите на новата миграция. Тя добави, че в промените в закона трябва да се предвиди начина, по който ще се прилагат и финансират мерките, свързани с тези политики.

"Има и една идея, на която аз съм много силен привърженик и смятам да я превърна в своя лична кауза. А именно създаването на читалища извън територията на България. Смисълът на такава поправка е българската държава да се ангажира към тази дейност", поясни Цонева.

И добави, че се предвижда най-често използваните консулски услуги да стават по електронен път.


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ДБ са *** на мафията и затова искат оставката на Иван Гешев!
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И за какво им е на ДБ оставката на Гешев? За да могат черепа и цветан василев да се върнат от изгнание ли? И за да могат баневци ветковци и вълчовци да крадат вече спокойно?
54
0
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 3 месеца
А Киро Простото кого ще назначи за главен прокурор ? . . . Някой който не е чел Конституцията и законите, за да не му вдига врява, че Киро не ги е*бава и ги мачка като муле в храсталак .
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Како Цонке ще по чакаш има няма 5 години за оставка на Гешев.
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕВРОДЕПУТАТИТЕ ОТ КОМИСИЯ LIBE СИЛНО ОБЕЗПОКОЕНИ ОТ ВОЙНАТА КОЯТО ВОДИ БГ ПРАВИТЕЛСТВОТО СРЕЩУ БГ ПРОКУРАТУРА- ПРЕДАДЕ БНР
51
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато се яви новина с ДБ, троловете доста се мобилизират, което говори добре за ДБ.
50
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ДРУГАРКАТА ЦОНЕВА ДА ИЗЧЕТЕ "СТАНДАРТИ ЗА НЕЗАВИСИМОСТТА НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА"- ЛЮБОПИТНО ЧЕТИВО Е В КОЕТО СЕ ОБЯСНЯВА, ЧЕ ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ /ПРАВИТЕЛСТВОТО В ЛИЦЕТО НА ПРАВОСЪДНАТА МИНИСТЪРКА/ И ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ДР ЦОНЕВА ЧЛЕН НА ПАРЛАМЕНТА НЕ МОГАТ ДА СЕ МЕСЯТ В НЕЗАВИСИМАТА ПРАВОСЪДНА СИСТЕМА- ИЗБРОЕНИТЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ЗАДАЧИ ПОСТАВЕНИ ОТ ЧЕРЕПИТЕ КОЕТО ГОВОРИ ЧЕ СА МАРИОНЕТКИ.
49
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ИВАН ГЕШЕВ ПОИСКА ОТ БРЮКСЕЛ НА 27 ЯНУАРИ ПО СЕРИОЗНО НАБЛЮДЕНИЕ НАД СЪДЕБНАТА СИСТЕМА В БЪЛГАРИЯ ДОРИ С ЦЕНАТА НА СПИРАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ
48
3
 
15
 
! Отговори
Георгиев преди 3 месеца
Много противна кран-та ! И да спре най-после да говори от името на обществото ! Имаш 5 % - говориш от името на една двадесета от гласувалите (т.е. 2% от гласоподавателите /народа/).
47
3
 
18
 
! Отговори
Един от мнозинството преди 3 месеца
Има да чакат ! От последните социологически проучвания само 6 % от българите ги вълнува съдебната реформа. Затова Кака Цона да не ни занимава с бляновете на Буратино и компания крадливи олигарси ! Ай сектир ! Дойдохте, излъгахте с лъжи манипулации една част от наивния български народец, и сега се опитвате да ни се налагате ! Не става !
46
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Очаква ли ДБ да са в следващия парламент?
45
2
 
11
 
! Отговори
ПЕНКО преди 3 месеца
НИЕ БЪЛГАРИТЕ ИМАМЕ ЧУДЕСЕН ИЗРАЗ : " ай ДБ " !!!!!!!!!!!
44
2
 
15
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 месеца
Народът пък очаква от Дай България да обясни защо правят коалиция с БСП. Хумористът Михаил Вешим от "Стършел" си каза в интервю - аз съм костовист, винаги съм гласувал за ДСБ, но след като правят коалиция с БСП - без моя глас в бъдеще!
43
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И ние очакваме оставката на Цонева и нейния водач Христо Иванов.
42
3
 
17
 
! Отговори
уфььь... преди 3 месеца
Пак КЛИШЕТА...и очаквания...
41
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Г-жо Цонева, коя политическа формация очаква оставката на Гешев? Не е ли редно, преди да искате оставката на някой, да ремонтирате и приемете закони, които да са точни и ясни, а не като "врата у поле". Вашата работа е да творите закони, а не само да искате нещо си! Или може би искате да угодите на някои от вашите спонсори?
40
8
 
27
 
! Отговори
истински българин преди 3 месеца
...ти си по-корумпирана и от него...нагла , невежа нагаждачка ...и ти и твоята партия,по посредствени от вас няма!
39
3
 
23
 
! Отговори
има да чакаааш.... преди 3 месеца
Цо...цо...Цоневаааа....А *** ние нЕЕма да те чЕЕкамеее...!!!!!
38
4
 
31
 
! Отговори
дЕмонична България преди 3 месеца
Гледам я тая ОЧИЛАРКА и ми изплува асоциация с мустачките на Хитлер....защо ли????
37
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По-простовато и малограмотно същество от Антоанета Цонева в България едва ли има.