Капитанът на заседналия "Вера Су" получи условна присъда

Разследването ще изяснява имало ли е замърсяване и щети за природата
Обновена: 14 фев 2022 17:58 | 14 фев 2022 17:30, Веселина Йорданова
15
Капитанът на заседналия "Вера Су" получи условна присъда
Снимка: БГНЕС

Условно наказание получи капитанът на товарния кораб "Вера Су", който заседна край бреговете на Камен бряг.

Х.Е. (59 г.) ще изтърпи три години "лишаване от свобода" с петгодишен изпитателен срок, според постигнатото споразумение между прокуратурата, подсъдимия и неговата защита, което Окръжният съд в Добрич одобри днес.

Още по темата
Турският гражданин ще заплати и половината от разноските по делото в размер на 3601 лева, предаде БТА.

Корабът заседна край Камен бряг на 20 септември миналата година и остана там 36 дни. Той беше изтеглен с помощта на три влекача в ранните часове на 25 октомври 2021 г.

"Имаше грешка. Моя е грешката", заяви пред съдебния състав капитанът на плавателния съд, признавайки вината си. В хода на разследването по случая е установено, че Х.Е. е допуснал корабът да плава с оперативно неработеща система за контрол на вахтения на мостика, а навигационната вахта на мостика през тъмната част на денонощието е включвала единствено вахтен помощник-капитан без наблюдател.

Това е довело до засядането на плавателния съд и е създало опасност за значително повреждане на чужд имот, като деянието е извършено с действие и при форма на вината евентуален умисъл, се посочва в одобреното споразумение.

Вторият помощник-капитан, който в нощта на инцидента е бил на вахта, е с мярка "парична гаранция" от 2000 лева, съобщи окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев пред журналисти. По думите му, срещу 26-годишния К.А. в съда ще бъде внесен обвинителен акт.

Разследването на инцидента по други две направления продължава в отделно досъдебно производство. Районните прокурори в Каварна, на които са предадени материалите, ще изясняват има ли замърсяване на морската вода и настъпили ли са щети за природата при произшествието.

Разследва се и дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни, навременни и правилни и проявено ли е бездействие от длъжностни лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: корабвера су
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ох, "Слава Богу!", за малко си помислих, че България се е научила да показва гръбнак, особено след заявките на Шапкаря! Карай, Джони, карай всичко тече....
12
0
 
1
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
За пръв път чувам осъден да плати само половината от разноските по делото. Разходите по теглене, транспортиране товаро-разтоварни дейности за кого са? Предполагам за балъците, които плащат данъци на тази територия! Да ги изпратим с почести към Турция тогава? То друго не ни остана.
11
0
 
2
 
! Отговори
виновни? преди 2 години
този виновен , добре . ама наще морски къде са били , кво са правили до като кораба вера су е излязъл от маршрута , тръгнал към наш бряг и засяда ? нали имаме радари който са засекли това отклонение .
10
1
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НЕ МУ ЗАВИЖДАЙТЕ НА КАПИТАНА!! ТОЙ Е СКАПАЛ НЯКОЙ ТУРСКИ БИЗНЕСМЕН , А ОНЯ Е БЕСЕН! ЗА НЕГО БЕШЕ ПО-БЕЗОПАСНО ДА ЛЕЖИ В ЗАТВОРА, ОТКОЛКОТО ДА СЕ ВЪРНЕ В ТУРЦИЯ!
9
0
 
7
 
! Отговори
пачки по стотачки преди 2 години
В тая територия някой получава ли ефективни присъди? Тука убийства, грабежи или изнасилвания са си в реда на нещата!
8
0
 
6
 
! Отговори
Ново дъно преди 2 години
Гаврата със Българските граждани надскача въображението ми.Просто МАФИЯТА се извращава със народа безскрупулно.
7
0
 
5
 
! Отговори
Толкова! преди 2 години
За тонове дрога условна! Надявам се че никой не е толкова навивен да си мисли че на кораба е имало само Азотни торове(за параван).
6
0
 
0
 
! Отговори
Веселяк преди 2 години
Съдът поднесъл ли е извиненията на българския народ за причиненото неудобство на екипажа? Има ли отговорен за неотстранената скала и неудълбочения бряг така, че да е могло да се избегне засядането? Кой не си е свършил работата от българска страна? Кой?
5
1
 
3
 
! Отговори
я тва го знам преди 2 години
Ласмаги, джасмаги,дискотеки, маратони.Шоколади, марципани,биберони, макарони.Кастофони, мастофони,тонколони, монколони.Акордеони, макордеони. Вера Су! Вера Су!
4
5
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ВИНАТА НА КАПИТАНА Е НИЩО , СПРЯМО ВИНАТА НА НЕКАДЪРНИКА РАДЕВ КОЙТО ПРОВЕДЕ ОПЕРАЦИЯТА ПО РАЗТОВАРВАНЕТО НА КОРАБА! ВИНАТА НА КАПИТАНА Е ЕКОЛОГИЧНО ЗАМЪРСЯВАНЕ!!! А ВИНАТА НА РАДЕВ Е 10 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА ЗА ЕКОЛОГИЧНОТО ЗАМЪРСЯВАНЕ ЩОТО Е ПЪЛЕН НЕКАДЪРНИК!
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това ли е? извинявай няма да прявя повече така и готово. Не съд а цирк.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хуманен съд имаме
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еееееееееее БРАВОООООО!!!Утре да чакаме няколко кораба заседнали около Яйлата!!! Нищо не пишете: за чия сметка е изтеглянето на кораба, спасителните операции и т.н. и т.н.