Йорданова: Всеки мотив за оставката на Гешев е изключително сериозен

След закриване на спецправосъдието всички висящи дела ще бъдат довършени от същите съдии
17 мар 2022 20:30, Анисия Иванова
34
Йорданова: Всеки мотив за оставката на Гешев е изключително сериозен
Снимка: БГНЕС

Всеки един от мотивите за искането на оставката на Иван Гешев сам по себе си е изключително сериозен, каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова по bTV.

"От наша гледна точка това показва, че настоящият главен прокурор не може да продължава да упражнява този пост. Защото всеки един от случаите се основава или на влязъл в сила съдебен акт, или на акт, подписан от главния прокурор, или на негови изявления в медиите, които са се опровергали по категоричен начин с последващите събития.

Нека само припомним протестите. Ние много ясно сме посочили изявления на главния прокурор, в които коментира и поздравява законосъобразните действия на МВР за опазване на обществения ред. Същевременно после излязоха записите за побои зад колоните, а един от побойниците беше назначен в бюрото за защита на лицата, застрашени от наказателно производство лично от Гешев", каза министърът.

Запитана дали въобще смята, че това ще стане и на какво разчита, тя отговори: "Време е да приемем в нашата държава, че всяка институция трябва да изпълнява правомощията си така, както изисква закона. И съответно да носи своите решения. Преценила съм, че съгласно действащото законодателство обстоятелствата налагат да предприема тази процедура. Отговорност на Висшия съдебен съвет е да вземе решение дали са налице тези обстоятелства, или не са. Аз не мога да нося тяхната отговорност. Този дебат, независимо от неговия край, е крачка напред в правовата държава, крачка напред в демократичното общество, защото ще покаже как всеки един от хората, които са избрани да изпълняват съответната позиция, осъществяват своите правомощия. Ще покаже работи ли системата, не работи ли, какви са дефицитите и как трябва да се развива".

Тя каза още, че европейските делегирани прокурори не могат да свършат работата на нашите национални прокурори, защото отговарят за различни групи престъпления.

Йорданова определи срещата си днес с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши като „изключително продуктивна“. В отговор на въпрос дали нашите 120 сигнала до Европейската прокуратура са най-много министърът обясни, че предстои публикуването на годишния ѝ доклад и тогава ще се разбере.

Относно предложението на главния прокурор Иван Гешев за дебат относно закриването на спецправосъдието министърът напомни, че по този въпрос вече е имало три пъти дебат за последната година.

Това е най-публично обсъжданият законопроект, коментира правосъдният министър (проект на промени в Закона за съдебната власт вече е внесен в Народното събрание). Надежда Йорданова отново увери, че след закриване на спецправосъдието всички висящи дела ще бъдат довършени от същите съдии.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
не е нормално! преди 2 години
Не може тази ПРОСТА женица вече няколко месеца да получава министерска заплата и единствената й задача да е борба за оставката на Гешев! Цяла партия вече трети парламент бори Гешев!
28
1
 
1
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Цялата визия на тази мнистърка на правосъдието , по въпросите на правосъдието се състои в смяната на Гешев,с Х. Иванов. Тогава ще се успокои, че е изпълнила повелята на спонсора от Дубай.
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С привидната си дружелюбност се опитва да прикрива липсата на професионалност, въпреки, че всичко против Гешев е като, че ли оправдано, имайки в предвид какви неща Гешев досега не направи, а и още прикрива!
26
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление госпожата е толкова неприятна, колкото и самия Гешев! Така, че нищо ново под слънцето!
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев си е безсрамник и пази милиарди, доброволно сам няма да си отиде.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То един мотив да щеще сериозен,щеше да е достатъчно, ама явно само с изрезки от вестници не се ръководи държава. Трябва и подготовка за политик.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая се оплита от ден на ден все повече
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази се държи като зомбирана. Ухилено повтаря едно и също като сбирка на сектанти. не се вижда отстрани колко е смешна комунистката наследствена..
21
2
 
9
 
! Отговори
Е от мутресите на РР преди 2 години
тази
20
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изключително неприятна женица. Винаги в изкуствено нахилена, и прилича на плондер които всеки момент ще се спука.Тази незнам какво работи и с какво си уплътнява времето,но знам само, че да подхапва Гешев за друго май, май..... не стаааа
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
една секретарка без никакъв правен опит ще иска оставката на президента Гешев, тази с бойкикев са за психиатрия
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ееие ?ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОКУРОРКА Е ПРЕДНОТО ИЗДАНИЕ НА ГЕШЕВ В РУМЪНИЯ?!Камъните които хвърлят по ГЕШЕВ И СПЕЦ ПРАВОСЪДИЕТО БЯХА ХВЪРЛЯНИ ПО ЛАУРА КЬОЕВЕШИ ПРЕДИ ГОДИНИ ОТ РУМЪНСАТА *** ИЯ НА КОМУНИСТИТЕ
17
4
 
14
 
! Отговори
Xa-xa преди 2 години
Само ти си тотално несериозна
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази стана банална! Въпроса е КЪДЕ са законите с които щяха да намалят влиянието на главния прокурор или цялата "игра" е да се махне един човек и да "сложим наш" човек. И тогава ще нулираме корупцията, а престъпниците сами ще влизат в затвора.
15
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много мазна бе, много.
14
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един мотив има . Посегна на мутромилионерите, пък те били спонсори на президента. А се знае, че когато почне да се смятат едни пари - това е много сериозно , щото тия хора не дават пари /макар и крадени / ей така . Броят го за инвестиция и искат гаранции за възвращаемостта. Е, сега управляващия политически проект на "Корпорация петолъчка" ще помогне за решаването на задачата, ама нещо много се мотат.
13
4
 
19
 
! Отговори
Нина преди 2 години
Елементарна,розна, отблъскваща посредственици! Разкарай се !
12
3
 
17
 
! Отговори
Изключително преди 2 години
Сериозен?! Сериозен е само въпроса, след като скоро освободите кабинетите си, дали ще останете парламентарна опозиция?! Или и за това не ви бива. Поговорете с Бибиян, адвокатчето и пчеличката да ви запазят места на първия ред на жълтите павета. Макар,че съмнявам се някой от оцелелите отново да ви се върже.
11
5
 
20
 
! Отговори
СИГНАЛ ДО КЬОВЕШИ : преди 2 години
К. ПЕТКОВ = К. НИНОВА =Р. РАДЕВ = ДС/БКП.... =. ТРОЯНСКИ КОН НА РУСИЯ В ЕС/НАТО..
10
6
 
6
 
! Отговори
т преди 2 години
Гешев да питам аз за едни 8 джуджета и един прокурор пепи еврото...