Няма да има драми след закриването на спецправосъдието, убедени са юристи

Шансовете Иван Гешев да бъде освободен предсрочно били минимални
14 апр 2022 12:03, Красимир Ангелов
18

Какво следва след закриването специализираното правосъдие и ще се стигне ли до отстраняването на главния прокурор Иван Гешев?

"Това, което обществото следва да очаква от закриването на спецсъда, е нищо по-различно от това, което досега се е случило. Може би с надеждата, че ще бъде по-ефективно, но от правна гледна точка не би трябвало да има каквито и да е сътресения, защото преди създаването на специализираното правосъдие отново сме имали подобен, предвиден по закона, начин за търсене на отговорност от лицата по високите етажи на властта", заяви конституционалистът д-р Орлин Колев в студиото на "България сутрин".

Още по темата
По думите на юриста доц. Борислав Великов закриването е правилно от политическа гледна точка, защото е част от коалиционното споразумение.

"Сега без промени в Конституцията, се правят промени в Закона за съдебната власт, които позволяват да се направи една малка крачка в посоката, която хората очакват", допълни гостът.

Д-р Колев отбеляза, че няма разбирането, че пренасянето на делата от специализирания съд в общите съдилища, ще доведе до сътресения.

"Реформата няма да доведе до забавяне на производствата. Доколкото говорим за отводи на съдиите, това е чисто субективна мярка във всеки един съд. Тук е важно да се подчертае ролята на българските магистрати, които трябва да пазят нашите дела", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Мнението на д-р Колев е, че съдиите и прокурорите ще бъдат разпределени в общите съдилища, а законопроектът предвижда тяхното място.

"Те няма да бъдат ощетени нито откъм ранг, нито откъм заплащане, което е предпоставка за съвестно свършената работа", изтъкна събеседникът.  

"Общественото мнение е, че дотук резултатите на спецпровосъдието са незадоволителни. Шансовете главният прокурор да бъде освободен предсрочно са минимални. Иван Гешев се стреми да види нещо рационално в тези критики към него и донякъде започва да бъде по-активен и диалогичен", заключи доц. Великов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 2 години
Щом смрадливият и небръснат пор,лишен от адвокатски права и полуграмотната му любовницаса завърнали ръкави да правят реформа в съдебната система - жална ни майка!Не,че Гешев е по стока от тях.Бог да пази България!
15
5
 
7
 
! Отговори
... преди 2 години
Епа видехме го ние това спец правосъдие! Същото като не спец правосъдието! Колкото до гешеф то той през годините доказа, че може много лесно да бъде купуван продаван препродаван и въобще доказа се момчето, че може да му се оказва влияние! Ще дам примери с дела дето всики знаят! Дело дето е до нъкъде: КТБ! Дело дето не е почнато: Къщата в Барселона и долап със злато и евро! Дело измислено от господарите на гешев: Иванчева кмет на младост-софия! И други има много други ама няма толкоз място!!!
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закривайте не само спе-ца, ами и прокуратурата и я изградете отново по децентрализиран начин.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ?!? 13 За какво сме си виновни - за 10 години бездействие на спец-а? Спорно е.
12
7
 
3
 
! Отговори
Успех преди 2 години
Адмирации за решителните действия на ДБ и ПП по реформиране на неефективната съдебна система ! Браво, юнаци !
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Липсва ви новината, че фирми на доган са купили над 1400 декара на безценица от гербав кмет. Кражбите продължават, каскетът продължава да не ги забелязва, но реве за спец-а, който също никаква работа не свърши за 10 години.
10
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
10-годишната издръжка на спец.измамата ни струва в пъти повече от свършената от тях работа и върнатите в бюджета пари от престъпниците.
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 9 Ако преминем към пряка демокрация - не.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а със закриване на НС ще има ли драми?
7
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Айде стига вече 6 Защо не. Само каназирева ли е експерт :) Ще видим след 1 година, но вас няма да ви има. Да си говорим :)
6
3
 
5
 
! Отговори
Айде стига вече преди 2 години
Егати експертите от НДСВ и ***.Браво на вас, знаете как да извикате "точните хора".Хубаво си запомнете думите и точно след 1 година ви моля да видите какво се случва по темата и тогава фактите ще говорят, не експертите ви.
5
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Драма ще има само за каскета. Не случайно е освирепял и отиде в НС да се кара с Христо Иванов. Чрез спец-а те се надяваха да заплашват новите, като ги арестуват незаконно, а сега ще им е значително по-трудно.
4
5
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Не пипайте организираната престъпност !
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1 Глупости. Кой го пусна да избяга и 2 години дори не го разпитва с лъжата, че не можело.
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Драмите са за мафията и ОПГ Гроб! Както и за Каскетчето.
1
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда, божковистите даже ще черпят и ще чакат гости..