Борисов е осъден за клевета срещу кабинета на Рашков

Лидерът на ГЕРБ трябва да заплати 5000 лв. на Елена Фичерова
9 авг 2022 12:48, Йоана Цонева
117
Борисов е осъден за клевета срещу кабинета на Рашков
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е осъден от Софийския районен съд да плати 5000 лв. обезщетение на бившата началничка на кабинета на ексминистъра на вътрешните работи Бойко Рашков Елена Фичерова, съобщи EURACTIV, като се позова на съдебните регистри.

Фичерова е завела дело за 10 000 лв., разгневена от думите на Борисов на пресконференция от 3 юни м.г., на която без да я назовава по име, я оклеветил. Лидерът на ГЕРБ обаче не остави никакво съмнение за кого се отнасят думите му, като каза, че има предвид началник на кабинета на Рашков.

"...вчера си е подала оставката. Кога? Когато вече всичко, което я е интересувало в МВР и службите, го е взела, за да информира този, който я е пратил там. Нямаше друго обяснение. Аз нямам друго обяснение", каза Борисов.

Фичерова подаде оставка дни, след като зае поста в МВР. Пресцентърът на ведомството обясни, че решението й е мотивирано от желанието да не причинява негативи за политическия кабинет.

Името на Елена Фичерова нашумя веднага, след като се разбра, че ще оглави политическия кабинет на Рашков. Тя се свързваше с партията на Васил Божков "Българско лято" - била е кандидат за народен представител, но по-късно по нейна воля е заличена от листата.

Още по темата
В началото на 2020 г. Фичерова е била дисциплинарно уволнена от КПКОНПИ. В позиция комисията твърди, че причината е конфликт на интереси, защото е участвала в процедура по собственото си назначаване като директор в дирекция.

През май 2018 г. е разпоредено извършването на подбор между служители с ръководни длъжности за заемане на длъжността „директор на дирекция „Координация, съгласуване и взаимодействие“. Явяват се трима, сред тях и самата Фичерова. Назначена е и заплатата й е повишена.

"На практика еднодневното „пребиваване“ на Елена Фичерова-Караиванова на директорската длъжност е било извършено само с цел създаване на основание за увеличаване на трудовото й възнаграждение. През август 2019 и февруари 2020 г. индивидуалното месечно възнаграждение на Фичерова е увеличено", обясниха тогава от КПКОНПИ.

Вътрешният министър Бойко Рашков пък по време на брифинг в Пловдив в средата на май м.г. обяви, че Фичерова ще направи изявление и ще даде факти за „високопоставен човек“, който всички познават. Изявление от нейна страна обаче не последва.

Стана ясно, че тя е сред учредителите на партията на Васил Божков „Българско лято“ и е била регистрирана като кандидат-депутат. Впоследствие е заличена от списъците по нейно желание. „Няма нищо странно в избора на един юрист, който е с 15 г. стаж, който е доктор по право, който е работил в системата на МВР. От професионална гледна точка аз нямам никакви бележки към началника на кабинета“, обясняваше Рашков.

В исковата си молба срещу Борисов Фичерова казва, че неверните твърдения целят да я дискредитират и да внушат, че не е назначена поради лични и професионални качества, а за да изнесе и предостави информация за МВР и службите на „този, който я е изпратил там“.

По думите й е изпитала притеснение за себе си, за близките си, защото са изложени твърдения, че е извършила престъпление, каквото би било предаването на класифицирана информация.

Борисов отговаря, че в изявлението му Фичерова нито била посочена, нито била визирана, затова не са засегнати честта и доброто й име. Според него тя интерпретира по свой начин твърденията му и че след като е заемала длъжност в институция, следва да бъде подготвена да понася критика, като не е допустимо ограничаване свободата на словото.

СРС приема съдебно-психологична експертиза, от която се установява, че изявлението на Борисов, че изнася информация е било стресово събитие за Фичерова, при което тя имала адаптационно разстройство - тревожност, безпокойство, чувство за невъзможност за справяне със ситуацията, за планиране на бъдещето, в някаква степен нарушава и извършването на рутинни ежедневни дейности, се обяснява в съдебното решение.

Съдът не е съгласен с Борисов, че не може да се докаже кой е адресат на изявлението му. Той не просто говори за началника на кабинета, а изрично посочва, че предишния ден си е подала оставката. Това по категоричен и недвусмислен начин доказва, че говори за Фичерова.

Решението на районния съд не е окончателно и може да се атакува пред горната инстанция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
52, проблема е че не разбираш че той докара *** Чети - той и продължи с времето, когато е бил кмет и изведнъж е трябвало да назначи 16 министри и 50-60 заместник-министри.. Не знам някоя партия дали има толкова ресурс, хора, подготвени веднага да поемат този пост. Срещнахме се със синдикатите, КРИБ, който тогава беше оглавяван от г-н Прокопиев и оттогава до ден-днешен..
48
9
 
10
 
! Отговори
Хъм преди 1 година
Обратно на всички твърдения, че Бойко държи съд и прокуратура, тое е единственият осъждан на няколко пъти политик!!!
47
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми казал е истината баце за това ли да го обвиним
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казах една истина, която всички добре знаете. Това заяви премиерът Бойко Борисов, защитавайки тезата си, че президентът Плевнелиев му е предложен от кръга "Капитал". Припомняме, вчера Плевнелиев заяви, че никога не е бил част от това задкулисиеТогава съм се обърнал и към КРИБ във финансово-икономическата сфера да намерим най-подходящите хора. Не съм казал, че това е лошо, но това е истина. Сега гледам някак си бягат от това, може би на кръгът "Капитал" не им харесва като дума - ок, приемам го
45
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само не разбрах какво е излъгал.. Тая се е припознала и е истина. Работила е за божков и това е истина.
44
6
 
19
 
! Отговори
Баце голям преди 1 година
Баце си има трески за дялане спор няма но пред жьлтопаветниците направо е ангел - поне не пипа колкото тях тоеа се видя само за 6 месецаПисаха недопуснали евро комисията да направи ревизия на исхарчените пари за ковид
43
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ама добре ще е да му се повдигнат и по-сериозни обвинения на дядката от снимката. Всички знаем, че 12 години крадоха законно. Сега е време законно да си понесе последствията и да влезне зад решетки, където му е и мястото на престъпника. Могат да му пратят за компания и Шиши, Доган оглу, Славуца и още някой друг
42
7
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
до Анонимен:..-Не си обърнал внимание на "И"-то!..Написах:-"За него И 50000 са нищо"...А пък тези 5000 /сега коректни ли са нулите?/..-"Бълха го ухапала"..
41
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
49 то хубаво го изгонил, ама и той го сложи там. И не само него. Има интервю в което боко си признава че Прокопиев му е предложил Плевнелиев. А секретарката на Плевнелиев също спусната от Прокопиев по същата линия какво ли не беше, даже външен министър - Екстерина Захриева.
40
5
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен...не си обърнал внимание на "И"-то ...Написах:..-"И 50000 са нищо за него"...А тия 5000 /сега коректни ли са нулите?/..-"Бълха го ухапала"..
39
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
41 Журналистката Елена Йончева, депутат от БСП, осъди Бойко Борисов и ГЕРБ да й платят 5000 лв. Това реши съдия Иво Вътев от Софийския районен съд по делото, което Йончева заведе срещу Борисов и ръководената от него партияГерб ако искат да не се излагат повече, да го сменят тоя плондер
38
5
 
17
 
! Отговори
Баце голям преди 1 година
Помните ли , че баце изгони бойкиев от - герб навремето за некадьрностЗатова христо и дб скачат толкова срещу него
37
4
 
8
 
! Отговори
Трета присъда преди 1 година
За 3 години. УНИКАЛЕН честен човек
36
6
 
18
 
! Отговори
Баце голям преди 1 година
Баце ви каза тези ще се самосвалят от алчност за пари и постовеИзлезе ли прав излезе
35
7
 
5
 
! Отговори
Офффф до баце е голя преди 1 година
И тебе трябва да те съдят,само заради името ти -5000
34
6
 
4
 
! Отговори
да преди 1 година
като е ба-лама борисов - защо не съди рашков за ареста, за нанесени морални вреди
33
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маноил Манев сега ще пребие съда. А Деси Умното ще ги псува от трибуната.
32
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, нали съд и прокуратура бяха на ГЕРБ...как така са го осъдили!!! Кажете бе хейтърчета??
31
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко лъже - това не е новина. Новина щеше да има, ако Бойко не лъже.
30
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не е на власт що клевети? Като беше на власт Йончева го осъди за клевета също и това му се явява рецидив. Като го викаха в парламента, не отиде, обикаляше с джипката, иначе отстрани дрънка глупости и мутрее и все някой друг му е виновен. Тиквата си е тиква.