Борисов е осъден за клевета срещу кабинета на Рашков

Лидерът на ГЕРБ трябва да заплати 5000 лв. на Елена Фичерова
9 авг 2022 12:48, Йоана Цонева
117
Борисов е осъден за клевета срещу кабинета на Рашков
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е осъден от Софийския районен съд да плати 5000 лв. обезщетение на бившата началничка на кабинета на ексминистъра на вътрешните работи Бойко Рашков Елена Фичерова, съобщи EURACTIV, като се позова на съдебните регистри.

Фичерова е завела дело за 10 000 лв., разгневена от думите на Борисов на пресконференция от 3 юни м.г., на която без да я назовава по име, я оклеветил. Лидерът на ГЕРБ обаче не остави никакво съмнение за кого се отнасят думите му, като каза, че има предвид началник на кабинета на Рашков.

"...вчера си е подала оставката. Кога? Когато вече всичко, което я е интересувало в МВР и службите, го е взела, за да информира този, който я е пратил там. Нямаше друго обяснение. Аз нямам друго обяснение", каза Борисов.

Фичерова подаде оставка дни, след като зае поста в МВР. Пресцентърът на ведомството обясни, че решението й е мотивирано от желанието да не причинява негативи за политическия кабинет.

Името на Елена Фичерова нашумя веднага, след като се разбра, че ще оглави политическия кабинет на Рашков. Тя се свързваше с партията на Васил Божков "Българско лято" - била е кандидат за народен представител, но по-късно по нейна воля е заличена от листата.

Още по темата
В началото на 2020 г. Фичерова е била дисциплинарно уволнена от КПКОНПИ. В позиция комисията твърди, че причината е конфликт на интереси, защото е участвала в процедура по собственото си назначаване като директор в дирекция.

През май 2018 г. е разпоредено извършването на подбор между служители с ръководни длъжности за заемане на длъжността „директор на дирекция „Координация, съгласуване и взаимодействие“. Явяват се трима, сред тях и самата Фичерова. Назначена е и заплатата й е повишена.

"На практика еднодневното „пребиваване“ на Елена Фичерова-Караиванова на директорската длъжност е било извършено само с цел създаване на основание за увеличаване на трудовото й възнаграждение. През август 2019 и февруари 2020 г. индивидуалното месечно възнаграждение на Фичерова е увеличено", обясниха тогава от КПКОНПИ.

Вътрешният министър Бойко Рашков пък по време на брифинг в Пловдив в средата на май м.г. обяви, че Фичерова ще направи изявление и ще даде факти за „високопоставен човек“, който всички познават. Изявление от нейна страна обаче не последва.

Стана ясно, че тя е сред учредителите на партията на Васил Божков „Българско лято“ и е била регистрирана като кандидат-депутат. Впоследствие е заличена от списъците по нейно желание. „Няма нищо странно в избора на един юрист, който е с 15 г. стаж, който е доктор по право, който е работил в системата на МВР. От професионална гледна точка аз нямам никакви бележки към началника на кабинета“, обясняваше Рашков.

В исковата си молба срещу Борисов Фичерова казва, че неверните твърдения целят да я дискредитират и да внушат, че не е назначена поради лични и професионални качества, а за да изнесе и предостави информация за МВР и службите на „този, който я е изпратил там“.

По думите й е изпитала притеснение за себе си, за близките си, защото са изложени твърдения, че е извършила престъпление, каквото би било предаването на класифицирана информация.

Борисов отговаря, че в изявлението му Фичерова нито била посочена, нито била визирана, затова не са засегнати честта и доброто й име. Според него тя интерпретира по свой начин твърденията му и че след като е заемала длъжност в институция, следва да бъде подготвена да понася критика, като не е допустимо ограничаване свободата на словото.

СРС приема съдебно-психологична експертиза, от която се установява, че изявлението на Борисов, че изнася информация е било стресово събитие за Фичерова, при което тя имала адаптационно разстройство - тревожност, безпокойство, чувство за невъзможност за справяне със ситуацията, за планиране на бъдещето, в някаква степен нарушава и извършването на рутинни ежедневни дейности, се обяснява в съдебното решение.

Съдът не е съгласен с Борисов, че не може да се докаже кой е адресат на изявлението му. Той не просто говори за началника на кабинета, а изрично посочва, че предишния ден си е подала оставката. Това по категоричен и недвусмислен начин доказва, че говори за Фичерова.

Решението на районния съд не е окончателно и може да се атакува пред горната инстанция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жената си има психологически проблеми, доказано е в хода на делото от нейните адвокати.въпроса остава защо ПП предпочитат хора с психологически проблеми, и как правят толкова успешна селекция да съберат само такива.като се замисли човек това не е лесна работа.
88
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този по 5000 дава само на вечер за луксозен ескорт! Ама , като му слушам простотиите от време на време , защото трудно го издържам по-дълго, много хора могат доста пари да си искарат на гърба му ! Толкова лъжи е надрънкал, че ако и други се хванат да го съдят ще свършат крадените пари на Бацето! Ама , едва ли за 12год.явно се е осигурил доживот!
87
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корумпираната мас тия наядане няма
86
8
 
9
 
! Отговори
Bg izmet преди 1 година
БРЕЙЙ САМО ТОЛКОВА ЛИ за този ...срам ГОЛЕМ бьлгари
85
13
 
13
 
! Отговори
A Бойко? преди 1 година
Кога ще го освидетлстват в психиатрична болница?
84
0
 
4
 
! Отговори
чичо преди 1 година
Ако написаното за Фичерова е вярно...!?
83
4
 
17
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Българският съд е на справедливият съд, който може да се купи с пари! Естествено че е пратена от Черепа! Ще е основател на партията му, но няма нищо общо с него ? И естествено че е отишла там да се докаже професионално, да не си мислите че да измъкне информация? Всички верваме!
82
5
 
9
 
! Отговори
tot преди 1 година
С жени нещо не му върви на нашия,все му връзват тенеке.ха ха
81
15
 
13
 
! Отговори
ДДТ преди 1 година
Все пак да отдадем дължимото на другаря Борисов! Той е единственият в света партиен лидер, осъден три пъти за клевета и лъжа! И не само - трябва да влезе и в Гинес!
80
14
 
12
 
! Отговори
До 91 преди 1 година
Буци няма да посмее да съди никого. Защото сам си призна, че знае коя е Мата Хари. А за снимките на шкафчето коментарът му пред Ризова беше "Да, снимките са от моята спалня, но са правени по различно време". Но не отрече съдържанието на снимките.Между другото твърдението му, че дронът на президента е вкарал пачките, заслужава да му сервират и четвърта присъда.
79
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисов трябва да ги съди за фалшивите компромати и за насаждане на лъжи, но ако ги питате, той не желае да съди никого. Дори не позволи на МГЕРБ да излизат на контрапротести през 2020, а на всичко отгоре забрани да се вдигнат палатките на Орлов мост и пред МС. Много грешки направи Борисов, но той е демократ и така ги разбира нещата. Дори не подкрепи ДПС през декември когато от трибуната на НС ДПС поиска импийчмънт на Радев.
78
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
добре че малкият Бойко не може да чете
77
43
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Фичерова!!! Да е жива и здрава. Жив да го одере тоя омазания.
76
24
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дъртите герберасти са най-жалката гледка на света.
75
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Та той тлъстака е най-големия лъжец и крадец, бетер електората му.
74
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро присъдата МУ ще бъде 25 години една килия с Гешев, Цацаров и Пеевски. ще реже лентичката на новия затво след 7 години
73
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В досието му пише ти пъти осъждан, два пъти задържан, колко жалко е да си къдрав педера гербераст, който му се връзва
72
14
 
10
 
! Отговори
бат Бойко преди 1 година
нивгъж не лъже, нали гледаш че не му расте носа?
71
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
5 000 лева се съди човек с доход 2000 лева при тези милиони дето ги е надиплил присъдата трябваше да е 5 милиона. Само че вашите съдии съдят по това на колко пачки си стъпил и колко си високо в ерархията. Гарван гарвано око не вади. Ако беше някой от вас простосмъртните щяха да ви стъжнят и без това тъжният животец.
70
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Осъждат го за дреболии,а за откраднатите милиарди не го пипат.