Хакерската атака срещу институциите ни - единична акция

Ако Русия мобилизира киберармията си, ще го усетим по-болезнено
27
Хакерската атака срещу институциите ни - единична акция
Снимка: Pixabay

Темата за киберсигурността на България отново стана на дневен ред. Причината – хакерска атака, която опита да срине редица уеб сайтове у нас. За щастие, теч на лични данни не беше отчетен.

Още по темата

„По-скоро става въпрос за единични акции, отколкото атака на държавно ниво. Смятам, че ако Русия заповяда атака с възможностите на киберармията, която има, защото тя поддържа киберармия, щяхме да го усетим доста по-болезнено”, категоричен е специалистът по киберсигурност Спас Иванов пред Нова телевизия.

По думите му, „ако това е официална поръчка от страна на руските власти, стигането до един извършител толкова бързо и толкова лесно на практика би било напълно невъзможно”. „Ако предположим, че сме стигнали до правилния човек, то по всяка вероятност не е поръчка”, категоричен е Иванов. Той нарече информацията, че това е официална атака от руска страна, зад която стои един-единствен извършител, „меко казано несериозна”.

„Аз бих го приел по-скоро като предупреждение”, уточни експертът. Според него, ако искаш да блокираш дейността на институции, не атакуваш пред уикенда, а в работен ден. Бяха ударени сайтовете на банки, медии, министерства и други институции, каза още Спас Иванов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: институциихакери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
АМАн от крадци преди 1 година
Престъпници на власт в София харчат безогледно много милиарди ограбени от народа за ПРАХОСНИЧЕСКИ Дейности вкл ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО>. Нанасят се ж06997естоки недопустими щети на Българския народ.Публикуваха над 4 500 000 000 похарчени.. Само лихвата по тях годишно е над 500 000 000 живи кървави лева.. подават експерти..
21
0
 
0
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Те щото държавните ни уебсайтове не се сриват дори и без "хакерски атаки" .... така "професионално" са направени че ако трима отворят сайта четвъртия чака по десет минути да му се зареди страницата . Ама да са живи и здрави "руските хакери" дето замазват издънките и некадърната работа на пишман уеб дизайнерите дето са си оставили ръцете по държавните ни сайтове ... Хайде, следващата "атака" ще е от лошите китайски хакери а после следват злите севернокорейски хакери ..... после пак руските .
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам тука че някакъв отворен си наема ботнет за под 1000 лева :D Кажи къде изкачат такива оферти е лек ?
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пришълеца Ако виждаш черен екран, не е на добре!
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 14 - Ох простете! Не знаех, че сте в LinkedIn! И честно казано, не ми пука за колко успещна личност се имате, драги господинчо!
17
1
 
0
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Знаеш къде да си навреш черния екран:ѝ))
16
2
 
11
 
! Отговори
За 11 преди 1 година
До !! То като кажат че е имало хакерска атака не означава, че е имало такава. Просто проучват кого бихте обвинили за хилядите фалшиви новини по нашите "най-уважавани" медии от всякакъв тип.
15
5
 
1
 
! Отговори
Копейкин преди 1 година
Да поканим Митрофанова да ни разясни за атаките срещу България!
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако предположим, че сме стигнали до правилния човек, то по всяка вероятност той е ученик от начално училище.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дойче Веле - анкета Не знам, ама работи за Дойче веле-
12
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че Божанов взе някои мерки. Гай *** не борави с LinkedIn и не знае за какво говоря, но запознатите и кадърните с добрите заплати знаят отлично.
11
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1 човек с 1 компютър от 1 IP атакува и спира услуги на 5 сайта.... тия може да ги разправяте само на феновете на копейката или гроп....
10
6
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Тези DDoS атаки се правят с бюджет от под хиляда лева. А ако си част от хакерски група, която си има собствен ботнет, става и без пари. Аз бях платил преди време на едно хора в даркнет и ми пратиха програма за контролиране на ботнет от 50 хиляди компютъра в рамките на ден. С няколко кликния го насочваш към даден сайт и го буташ.
9
1
 
13
 
! Отговори
!! преди 1 година
Единственото специално на тази атака е, че се вдигна медиен шум около нея.Иначе подобни атаки стават ежедневно към много държавни сайтове. Просто никой не разбира за тях, защото хората така или иначе не очакват държавните неща да работят без прекъсване.
8
3
 
5
 
! Отговори
Дойче Веле - анкета преди 1 година
Кой според вас е хакерът, атакувал българските институции? Митрофанова - палец нагоре, Путин - палец надолу. Ако сте краварски абориген, сигнализирайте за неуместен коментар.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази Митрофанова не се спря, вече и DDoS атаки прави. Поканете я на откриването на НС, че да се укроти малко.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Смятам, че ако Русия заповяда атака с възможностите на киберармията, която има, защото тя поддържа киберармия, щяхме да го усетим доста по-болезнено,"_________Най-накрая един със сиво вещество в главата след двудневните упражнения по медиите на банда некадърници.
5
5
 
5
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До То само това да беше - не бате, всички сме "умни" като теб и се информираме от Руската телевизия и ТАСС. Единствените които "никога не лъжат".
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз залагам на друга версия. От некадърност по институциите, стигнахме до там, да търсим виновник някъде другаде. Къде да търсим, като си имаме в кръвта проевропейското.
3
6
 
11
 
! Отговори
И как по-точно стана преди 1 година
ясно, че руски хакери са извършили атаката? Вчера се разходих в Пловдив и се натъкнах на украински флагове и виканици "Слава Украине! Героем слава!". Имаше и голям плакат с надпис на английски език "RUSSIA IS A TERRORIST STATE". Въпрос 1 - Защо украинците говорят помежду си на терористичен език? Въпрос 2 - За кого е този надпис на английски?