Министър Милков: У нас има изграден консенсус как да развиваме отношенията си със Скопие

Нападението над Християн Пендиков е от омраза, посочи външният министър
Обновена: 29 яну 2023 22:25 | 29 яну 2023 22:00, Красимир Ангелов
43
Министър Милков: У нас има изграден консенсус как да развиваме отношенията си със Скопие
Снимка: БГНЕС

"Въпросът със спазването на правата на хората с българско самосъзнание, както и на българските граждани, които живеят в Република Северна Македония (РСМ), е политически въпрос. Той е залегнал в различни документи, той е залегнал в декларацията на Народното събрание от октомври 2019 г. и ние сме длъжни да реагираме по съответния начин“. Това заяви в предаването "Защо, господин министър?" по bTV министърът на външните работи Николай Милков.

Още по темата
Той отбеляза, че темата за отношенията с България всъщност е въпрос на вътрешнополитически дебат в Република Северна Македония.

"В България до голяма степен има изграден вътрешен консенсус за това как ние да развиваме отношенията си с нашата съседка. В този смисъл аз смятам, че този въпрос не е част от вътрешната кампания и няма да бъде, включително и в предизборната кампания. Поне в никакъв случай не в степента, в която това се случва в РСМ, където един от най-острите въпроси на противопоставяне на управляващи и опозиция е именно отношенията с България", отбеляза Николай Милков.

Според него в случая с нападението над Християн Пендиков можем да се позовем на това, което прокурорът от РСМ казва в самото начало. "В първите часове след инцидента имам чувството, че там имаше известно стъписване. И веднага след това те трябваше да признаят, че това е престъпление от омраза. Самият прокурор каза, че той е бил атакуван именно като българин и защото е българин, което безспорно е престъпление от омраза. В този смисъл смятам, че бяха и изявленията на Буяр Османи, който посети София", каза Николай Милков и благодари за този жест на колегата си.

Според него обаче той релативизирал ситуацията в известен смисъл и се опитал да подели отговорността за инциденти от такъв характер, като казал, че и от двете страни на границата трябва да се прекратят престъпленията и говора на омраза. "В този смисъл това също е косвено признание, че това е престъпление от омраза, то не може да бъде друго", заяви Милков, цитиран от БТА и добави, че трябва да се изчака разследването на случая, което ще излезе със заключения.

"Имаме престъпленията срещу седалищата на клубовете, които бяха извършени, имахме атаки с огнестрелно оръжие включително. Имаме престъпления от омраза, обиди от омраза, които всеки ден се извършват и спрямо Християн Пендиков те се извършват, докато той е в болницата. Получаваше заплахи и обиди по телефона си, свързани с факта, че се чувства българин", обясни министърът на външните работи.

Той каза, че от българска страна ще бъдат предоставени данни за вероятните автори на обидите – на ниво айпи адреси, за да могат да бъдат идентифицирани. "Въпросът е, че ние се занимаваме, а от македонска страна не имало такава реакция", обясни Милков.

За момента Християн Пендиков остава тук, защото се счита, че едва ли е безопасно да се върне в РСМ.

"Когато се получат уверения, че той може да бъде в безопасност, тогава най-вероятно ще се завърне", каза още министър Николай Милков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
Лойко преди 1 година
Напишете нещо за македонците в България. Успяхме ли на 100% с асимилацията им? Какво стана с македонските домове и клубове построени с труд и дарения от македонците живеещи в България. Как се асимилират над 180 000 македонци в България,обяснете го? Това за Коминтерна и насилствено записване на македонци просто не е вярно,а е една измишлйотина българска.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защото е българин като българин тоо изфиряся
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да пиеш по една ракия с некой да ти каже цел външен министър дообре изключително тапа работа
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
българи президент българи президент роднина милиционер
29
1
 
3
 
! Отговори
Къде е това "У преди 1 година
До Анонимен 26....В Северна Македония ли?Не знам някой да отрича правото на съществуване на държавата Македония(прекръстена под Гръцки натиск) на Северна Македония,при положение,че държавата България е тази,която ПЪРВА я призна официално, по времето на президента Желю Желев,като подтикна и Борис Елцин да я признае!И да,нека се наричат както си щат,но да не крадат историята ни и да не фантазират - те са облъчени и затормозени от Сръбска пропаганда Българи!
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престъпната политика на БКП и КПСС доведоха до изкуственото създаване на Северна Македония. Сега техните достойни наследници продължават неадекватните политически действия.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички от служебното правителство приличат на хора свързани с ДС и Руската Агентура.Дали е така ще се разбере след десетина години.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нас има изграден механизъм как да отричаме Македония и Македонците и как да създаваме омраза с тях. Това имаме. Нашите политици се отнасят с Македонците ,като БФС с тъмнокожите и хората с чужд произход. Отричат,че ще наемат чужднеци в отбора,а треньора е Сърбин. Много объркана работа. Този консенсус е направен от БГ ВМРО. Представете си каква държава сме щом приемаме предложения на неонацисти.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Министър Милков ,а Вие поискахте ли проверка за Пендиков ,дали наистина има арест срещу него за притежание на наркотици,както и за производство и рапространение. Твърди се че Пендиков няма БГ гражданстово. Тогава как чужд гражданин транспортирате и лекувате? Кой поема разходите за лечението му и какъв е механизам за това? Президента е поискал това,но дали той ще плати от заплатата си за самолета и лечението на момчето? Та това струва над 30 хиляди лева.
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това че В БГ има омраза,това не важи за Македония.Как Пендиков от БГ гражданин стана Македонец с БГ съзнание.Всеки един престъпник заяваил,че има БГ съзнание ще го лекуваме ли? Защо никой от медиите не провери дали наистина той е наркотрафикант или дилър на наркотици,има ли арест за притежание на кока и от кога има молба за БГ гражданство. Има данни че е арестуван на 17-ти декември,а на 22-ри декември 2022 е подал молбата.Проверете първо дали има БГ лична карта. Не е ли сценарий това с Пенди?
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
прете да дразните Македонците. Това бе е добре и за България. Не е полезно. Защомвсичко се държите като някои членова на ВМРО. Поведението Ви е като на неонацисти.
22
0
 
3
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Абе, какво стана със самолетната линия София-Скопие, защо нещо не работи?
21
3
 
2
 
! Отговори
Киро преди 1 година
Когато на 06.01.22 Кирил Петков е бил на посещение в Скопие е заявил буквално следното на македонците - В Македония никога не е имало българи, това са националистически измислици в България на определени групи??!!
20
1
 
1
 
! Отговори
НЯМАМ ОБЩО С ТЯХ преди 1 година
Но в интерес на истината само Възраждане защитаваха достойна позиция и сега казаха, че ако бяха на власт ще върнат ветото. С тези от РСМ - измислени предатели само от позиция на силата трябва да се разговаря.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пуснете статия и за Любо Нейков и Шкумбата. Хората са искали да направят театрални постановки в рсм и сега са им забранили да влизат на тяхна територия. Това ако е европейско и нормално здраве му кажи ...
18
3
 
3
 
! Отговори
Значи сповед преди 1 година
ЕСССР ако някой се чувства цветен 32-полов джендер,всички западни шизита,фондации,организации и НПО-та скачат за правата му(и)! Ако обаче нормален човек заяви, че е българин в измислената БЮРМ, ЕСССР си затваря очите и не реагира! Това ли са нашите съюзници,това ли са прословутите евроценности,ние безгласна буква ли сме в "ЕуРобската фУния"?!? Въпросът е риторичен,бай дъ уей...
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не вярва на северномакедонските институции. Те не си мръднаха пръста при няколко нападения на бг. клубове. Умишлено насъскваха *** с изказванията си и бездействието си. Те търсеха конфронтацията, за да провокират България. А сега реват, да сме чакали, какво ще казало следствието.,което се доказа, че не е независимо,а е предубедено. В смисъл да приемем безрезервно версията му след време. Клоуни.
16
1
 
2
 
! Отговори
Who Cares преди 1 година
До Soli InvictusТова ако е сарказъм е твърде неуместен, да не кажа откровенно глуав, ако не е - ти си за психиятрията.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МНЕНИЕ А Нинова беше против и Слави с кукбен.
14
6
 
1
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Има Консенсус , има и Истина . Кирил Петков , Пинокио и Нинова Пробиха Косенсуса за няколко пробити Долари .С такива Предатели не ви трябват Врагове - Тези Партии са като Рак за България - разяждат отвътре Родината ни .