Откритата от ГДБОП картина на Полък е била "в плен" за трафик на културни ценности

При паралелна операция на гръцката полиция са иззети други пет творби на известни автори
21 мар 2023 20:40, Йоана Цонева
13

Картина на световно известния американски художник Джаксън Полък е открита в София при спецакция на ГДБОП в сътрудничество с Европол. Творбата се оценява на 50 милиона евро. Акции срещу трафик на културни ценности са проведени и в Атина, и на остров Крит. Задържани са няколко души - един българин и трима гръцки граждани.

За Bulgaria ON AIR от Европол потвърдиха, че се води разследване срещу организирана група срещу трафик на културни ценности. В долния десен ъгъл на откритата картина се вижда името на художника.

Картината на Джаксън Полък е предадена на Националната художествена галерия, но оттам отказаха коментар, тъй като се води следствие.

Софийската градска прокуратура осъществява ръководството и надзора върху разследването с откритата творба.

"Картината се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана. По делото е назначена експертиза за автентичност и идентификация на картината", заявиха от СГП.

Още по темата
Предполага се, че творбата е от 1949 година, а цената ѝ може да достигне до 50 милиона евро в аукционна къща.

Художникът Правдолюб Иванов разказва, че Джаксън Полък е един от най-ярките художници на модерното изкуство. Макар да умира твърде млад - едва на 44 години, той оставя ярка диря в изкуството.

"Предполагам, че това е от ранния му период, който е изпълнен с невероятна енергия. Такава енергия лъха от тях, че просто разбираш, че този човек наистина е голям художник. След това започва абстрактният експресионизъм и при него той е свързан с нещо, което ликвидира хилядолетна традиция в изкуството - това, че художникът винаги докосва през инструмента материала. В един момент той го скъсва това нещо и започва да излива боята", коментира Правдолюб Иванов.

Полък е в основата на течението абстрактен експресионизъм и е от онези художници, които влияят на хората и им дават свобода, гледайки творбите.

"Едно поколение, което е преди и малко след войната, един от най-ярките представители на първото течение, което Америка създава - абстрактен експресионизъм. 100 години Америка е вторична спрямо европейското изкуство - копира, опитва се да навакса, а около войната и след войната се появява този бум на нещо, което го няма", разказа Иванов.

При паралелна операция на гръцката полиция на остров Крит и в Атина пък са иззети други пет творби на известни автори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Смешници преди 1 година
Най-голямата тайна е къде е открита картината:)
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Перник- А ти защо не си там бе психопат!?
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сега е в плен без кавички на БГБОБ
1
0
 
3
 
! Отговори
Единственото.... преди 1 година
...интересно нещо в такива картини е тяхната цена. Какво нещо е снобизмът, не е истина просто!