Радев може да забави освобождаването на Гешев

Причината са исковете на главния прокурор към КС
Обновена: 10 юни 2023 15:22 | 10 юни 2023 15:20, Стела Стоянова
43
Радев може да забави освобождаването на Гешев
Снимка БГНЕС

Дори ВСС да освободи Иван Гешев като главен прокурор, това не означава, че той веднага ще напусне поста. Трябва указ на президента, както с указ Гешев бе назначен преди 3 години и половина.

"Президентът вероятно няма да подпише веднага, защото може да се окаже в закононарушение, тъй като в момента главният прокурор е подал искове до Конституционния съд, които оспорват начина, по който може да бъде освободен. Разбира се, това е мое лично мнение", заяви пред БНТ Александър Маринов, политолог и анализатор и доскорошен съветник на служебния премиер Гълъб Донев.

Гешев подаде на 29 май и на 5 юни искове до КС кой може да разследва главния прокурор и може ли 13 членове на ВСС с изтекъл мандат да го освободят. Предстои Конституционният съд да обяви дали допуска исковете за разглеждане. Ключовото е, че за окончателните решения няма краен срок. Т.е. президентът може да забави подписването на указа, докато КС се произнесе окончателно и това ще е не по-рано от есента.

Няма определен срок и кога Радев да подпише указа.

Още по темата

Идната седмица в понеделник ВСС ще продължи процедурата срещу главния прокурор, предизвикана от думите му, че в парламента има "политически боклук". Миналия четвъртък съветът заседава 14 часа по същия въпрос, като 8 часа отне разискването за емоционалното състояние на главния прокурор, след като получил заплашително писмо на летището на 13 май. Гешев се яви с адвокат. Разпитани бяха свидетели. Политологът Маринов заподозря ВСС, че "много бърза" и допълни, че се "създава впечатление, че това бързане има някакви други мотиви, а не възстановяване на нормалната работа на съдебната власт".

"Президентът няма да внесе своите промени в конституцията, които да играят ролята на боксова круша", съобщи Александър Маринов. Ако тръгне процедура за промяна на конституцията, Румен Радев щял да каже мнението си. "Сакралният въпрос "Кой", сега има отговор "Свой", така Маринов коментира участието на Делян Пеевски в комисията по конституционна реформа, като по мнението му депутатът от ДПС си връщал не много деликатно за всичко случило се.

Маринов заяви, че Румен Радев е опозиция на начина, по който е съставен кабинетът "Денков-Габриел".

"Тук не е Москва, но тук не е и Канада", посочи той за протестите пред президентството. Маринов смята, че не могат да се намерят достатъчно аргументи за импийчмънт на Радев и напомни думите на Кирил Петков от среднощния запис на националния съве на ПП, че ако това се случи, още на другия ден Радев ще обяви партията си.
 


43
Още по темата: румен радевИван Гешев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
158 преди 3 месеца
Президентът ни е единствената надежда да се разплете малко това змийско кълбо.. Гешев тамън се е разработил от страх за живота си. Вече си мисля, че може би наистина му организираха атентат. И все по-ясно се вижда кой.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До НАТОКЛАТИ+++=***
27
1
 
1
 
! Отговори
НАТОКЛАТИ преди 3 месеца
До СМЕХ...РУНДЮ=*** ЧЕКИСТА
26
0
 
1
 
! Отговори
НАТОКЛАТИ преди 3 месеца
До СМЕХ...ИЗТРИХА МИ НАЙ СТРАХОТНИЯ КОМЕНТАР,АМА СА СИ ГО ЗАПИСАЛИ НА ЛИСТЧЕ
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До НАТОКЛАТИ+++=КОМУНАРСКИ СЛАДУРИ
24
0
 
1
 
! Отговори
НАТОКЛАТИ преди 3 месеца
ИДЕ ВИ КРАЯ ***
23
0
 
1
 
! Отговори
НАТОКЛАТИ преди 3 месеца
ИДЕ ВИ КРАЯ *** КОМУНАРСКА
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще обяви партията си.Изгуби ли президентските си позиции с него е свършено.И Първанов си направи партията АБВ и то в много по изгодни времена и дотам.А Радев е по зле във всички ситуации
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Естествен край за завършилите МВР Школата, която помпозно нарекоха Академия Боце и Цацаров си избраха нов гл.прокурор по свой образ и подобие. Той се отплати на избралия го Пожарникар подобаващо - първо омърси ББ и вдигна такъв страхотен скадал, чв връщане и за него няма! Интересно е едно: как около 2500 прокурори, следователи гласуваха за ИГ като един ? А повечето от тях са бивши випускници на ЮФ на СУ, би следвало са свободни хора! Сега проф.Пл.Киров,Д.Вълчев да кажат на какво са ги учили!
20
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Toя на снимката до кога ще го търпим??? 7 години издевателства!!
19
0
 
7
 
! Отговори
Никакви укази преди 3 месеца
Европа и светът трябва да знаят как крадците крадат в България.
18
0
 
6
 
! Отговори
Никога преди 3 месеца
Никога не трябва да подписва указа за отстраняването на Гешев! Истината за крадците трябва да стане достояние до целия български народ!
17
9
 
2
 
! Отговори
СМЕХ... преди 3 месеца
АКО РУНДЮ ОТКАЖЕ ДА УВОЛНИ ГЕШЕВ---ЗНАЧИ СА ОРТАЦИ ПО "ВЛИЗАНЕТО В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО " ----ЗА ПРЕДИЗВИКВАНЕ НА НЕДОВОЛСТВО И БРУЖЕНИЯ В СТРАНАТА!...ПРОСТО Е --КАТО БОБ...!!!
16
2
 
9
 
! Отговори
Адв.Кънев преди 3 месеца
След като г-н Гешев мине през всички инстанции,неговата съдба ще се реши от подписа на президента г-н Р.Радев! Със сигурност гл. прокурор,ще запази поста си до края на законния от котституцията мандат!
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Че за какъв дявол Радев ще забавя отстраняването на гл.прокурор?! Нали ИГ изпрати военните прокурори и въоръжени охранители от личната си охрана да тарашат Президентството! Не говорете глупости! Боце беше инициаторът на тази акция, ИГ - изпълнителвт.
14
3
 
3
 
! Отговори
Xa-xa преди 3 месеца
Той щото е много бърз, че и да забави
13
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако Радев направи партия,другите увяхват,тъй,че да не се дървят много за импийчмънт,защото после ще ги управлява ,като премиер
12
1
 
6
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 3 месеца
Има право и първият път да откаже без мотиви,а едва повторно направено предложение не може да отказва - същото е както при указ за назначаването,тъй отиде лятото поне,а може и есента.А после след като има с изтекъл мандат членове на ВСС и законова забрана в Конституцията да заемат мандат след мандат е ясно що ще реши Конституционния съд при сезирането му от главния прокурор..
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На гербаджийските фенчета с промитите мозъци им треперят краката да не би Каскета да остане още известно време, че тогава всичките далаверите на техния любим Тиквун ще лъснат
10
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз съм "за" Радев да забави указа с 5-6 месеца. Очевидно е, че Гешев е бил изпълнител на поръчки на Боко и Шиши, но сега се обиди и почна да работи в обратна посока. Нека има време да извади от шкафа всички отлежаващи от години дела срещу Боко. Току виж сме научили коя е Мара Хари, откъде са пачките и кюлчета, как е купил къщата в Барселона на любовницата си и много други неща за Толупа. Ако е вярно, че Черепа ще е защитен свидетел и ще даде показания за подкупите давани на Боко... Става весело