Сметната палата огласи 13 одита, потънали в прокуратурата

По тях не са образувани дела, дори палатата не е била уведомена
27 юни 2023 16:52, Стела Стоянова
10
Сметната палата огласи 13 одита, потънали в прокуратурата
Снимка БГНЕС

Сметната палата огласи констатациите с нарушения в 13 одитни доклади, изпратени на прокуратурата преди години,. Доскоро тя е отказвала да съобщи какво е предприела по тях. Сега се установява, че прокуратурата не е образувала производства за преследване на престъпление.

Повечето от одитите са правени в периода 2016-2017 г.

Още когато шеф на Сметната палата бе Цветан Цветков, той неколкотратно е алармирал, че законът не му позволява да оповестява данни от одити на държавни организации и компании, когато те са изпратени на прокуратурата със съмнения за извършени престъпления. Оповестяване на резултатите от одитите може да има едва след като приключи наказателното производство, припомня "Сега".

Така от 2015 г. насам в прокуратурата са "потънали" повече от 30 одита, без да е известно какво се случва с разследванията. Години наред прокуратурата не е уведомявала дори Сметната палата какви действия е предприела по подадените сигнали. Преди година Цветков дори писа писмо на Иван Гешев с искане да се установи обратна връзка за хода на тези разследвания, но едва през март тази година е имало реакция от прокуратурата.

"Засекретяването" от прокуратурата на одити или извадки от тях с притеснителни констатации за нарушения бе тълкувано като опит да се прикрият действията на определени ръководители на държавни ведомства и дружества.

Освен това забавяйки информацията за това дали е отказала да образува производство или го е прекратила, прокуратурата лишава Сметната палата от възможността да обжалва, ако не е съгласна с подобно решение. За някои от тези проверки вече е минал и срокът на погасяване по давност от 5 години и държавата не може да си търси обратно парите.

Сред публикуваните извлечения от 11-те одитни доклади преобладават тези, свързани с финансовото състояние на общини и с разходването на средства за зимно поддържане и снегопочистване в периода 2013 и 2014 г. Има данни и за констатирани нарушения в одитите на Националната художествена академия, Софийския университет, болница "Пирогов", БНР, НКЖИ и др.

През май Сметната палата обяви, че ще публикува 17 одитни доклада, изпратени до прокуратурата в периода 2015-2020 г., резултатите от които досега не са били обявявани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Хайде сега преди 11 месеца
Който иска намира начин.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Те затова прокурите станаха хотелиери. Всеки прокурор с хотел е за затвора
8
0
 
4
 
! Отговори
ЦИРК преди 11 месеца
преди 2 години от нкжи изчезнаха 4 милиона, даже главната счетоводителка не знаела къде са............цирка е пълен.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За това трябва реформа в прокуратурата, защото няма сила, която да ги накара да работят, а за там където става дума за много големи пари, най-неискат да работят.
6
1
 
7
 
! Отговори
Сатир преди 11 месеца
Кога, при кой наблюдаващ прокурор и май датите са преди Гешев. Малко внимание към детайлите, Моля.
5
1
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 11 месеца
Ако питате...активистите на Герб,то Кирил Петков е...виновен,а Лена Бориславова,му е давала...акъл. Естествено,тези от Прокуратурата са...невинни,като вакло агне на...росна ливада.
4
1
 
3
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 11 месеца
ще си крадат защото у БГ народ а стадо овце !
3
1
 
5
 
! Отговори
Питайте Гешев и Баце преди 11 месеца
Ами нека сметната палата попита Гешве и Баце. Те се надпреварваха да си лъскат имиджа в последно време, а ***-шараните сме ние.......отивам да си копая градината, а те некат си крадват още :)))
2
0
 
7
 
! Отговори
питам преди 11 месеца
И сега ли да има разследване кой ги е крил , и кой е натискал прокуратурата !!
1
1
 
9
 
! Отговори
факт преди 11 месеца
Като звънне телефона от зайчарника , и всичко се покрива завчас !!!