Виктор Троицки наказан за 18 месеца

Тенисистът не дал кръвна проба при допинг проверка
Обновена: 26 юли 2013 14:08 | 26 юли 2013 11:56, Елка Василева
2
Виктор Троицки наказан за 18 месеца
Виктор Троицки. Снимка: архив, Reuters

Виктор Троицки получи забрана да се състезава на професинални тенис турнири през следващите 18 месеца. Причина за това бе, че сърбинът е отказал да даде кръвна проба по време на допинг проверка, съобщи tenniskafe.com.

На 15 април тази година по време на Мастърса в Монте Карло допинг ченгетата са го уведомили, че е избран да даде допинг проба - кръвна и такава от урина. Троицки дава втория тип, но отказва да осигури кръвна проба с мотива, че не се чувства добре физически.

Отговорът на допинг комисията е, че уважава причината и няма забележки към нея, но според правилата отказът за подобно нещо се счита за положителна проба.

Решението на ITF е сърбинът да бъде наказан за 18 месеца и отново ще може да се състезава на професионални турнири след 24 януари 2015 г., а освен това му се отнемат точките и спечелените пари от Мастърса в Монте Карло.

"Това е най-трудният момент в кариерата ми. Никога не съм взимал забранени субстанции. Невинен съм", коментира темата Виктор Троицки, добавяйки, че възнамерява да обжалва наказанието.

Тенистът обяснява, че на 15 април се е чувствал ужасно зле - преди, по време и след мача си от първи кръг срещу Ярко Ниеминен. Бил е избран да даде допинг проба - от кръв и урина. „Дадох такава от урина и казах на лекаря, че се чувствам много зле физически и според мен, ако дам кръвна проба, състоянието ми ще се влоши. Винаги се чувствам лошо, след като дам кръвна проба и се уплаших, че на фона на тогавашното си състояние накрая може и да трябва да вляза в болница“, казва сърбинът.

„Лекарката, отговаряща за допинг теста, ми каза, че изглеждам много блед и болен, както и че според нея мога да пропусна кръвната проба, ако напиша писмо на ITF, в което обяснявам за състоянието си. Тя дори ми продиктува какво точно да бъде съдържанието на писмото“, разказва Троицки.

Троицки дал кръвна проба на следващата сутрин. И двете - кръвта и урината, са показали негативен резултат за употреба на допинг.

„Сега ме обвиняват, че съм отказал без обяснения да дам кръвна проба. Това е истински кошмар! Бях на 100% сигурен, че всичко е наред, както и треньорът ми Джак Рийдър, който бе с мен през половината време, когато давах теста,“гневи се тенисистът.

„Отнасят с мен като с престъпник, а аз не съм направил нищо нередно. Страхувам се от спринцовки и винаги ми е било трудно да давам кръв, но винаги съм го правил. Чист съм и винаги съм бил чист през цялата си кариера“, заявява Троицки.

Причината, поради която обаче спортистите са длъжни да дадат проба веднага, щом им бъде поискана, е появата на забранено вещество, което може да бъде изхвърлено от тялото бързо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде бе, бил много зле и направо е щял да умре ако даде една епруветка кръв.... балкански номерца, сигурно е бил тъпкан с допинг и се е надявал да мине.