От "Осанна" до "Разпни го" – Гришо и победата... над себе си

Път, в който трябва да се бориш с плевелите на собствените си страхове
26 яну 2017 12:37, Веселин Коларов
60
От "Осанна" до "Разпни го" – Гришо и победата... над себе си
Снимка: Reuters

Григор Димитров победи Давид Гофен с лекота и за първи път се класира на ½ на Australian Open. Това е втори полуфинал за българина в турнирите от Големия Шлем, след като той достигна до тази фаза и на Уимбълдън 2014, където загуби от Новак Джокович.

Това бе повод в социалните мрежи, а и в информационния поток на родните ни медии да завалят мечтателни сентенции, одобрителни възгласи и патриотични лозунги в стил "Айде, Гришо!"

Хора, които до онзи ден го псуваха, днес го аплодираха и се гордееха с него. Това е българското проклятие – тук пътят от "Осанна" до "Разпни го" е много кратък. Известните и успели в различни сфери наши сънародници го знаят особено добре.

Няма да забравя как мнозина, а сред тях и почти всички български журналисти, се бяха обърнали срещу Григор Димитров малко преди началото на Олимпиадата в Рио. В първия си и последен мач там той падна от Марин Чилич и критиките вече бяха унищожителни. Неслучайно след мача нашата първа ракета дори подмина чакащите го български журналисти.

Тогава, още преди да започнат Олимпийските игри, написах текст в подкрепа на Григор, озаглавен "Григор Димитров, Робърт Фрост и пътищата", защото ми омръзна да мълча сред екзалтираното презрение на онези, които сега се надпреварват да викат в полза нашия тенисист и да ни обясняват откъде изгрява слънцето.  В статията нарекох хасковлията "…мислещо и разумно момче".  

И още: "Според мен Гришо е направил като лирическия герой от стихотворението на Фрост –  още в началото е избрал по-запустелия, по-затревения път.  Път, в който си анонимен и трябва да си намериш място под слънцето, с ясното съзнание, че да стоиш под сянката на големите събития и личности е неприемливо. Път, който изисква работа и предполага достойнство. Път, в който трябва да се бориш с плевелите на собствените си страхове и очакванията на близките ти хора, всички, които те подкрепят и цяла една национална общност. Път, който в действителност не е лек за плещите на един младеж".

Прочетете целия коментар тук!

Атанас Янев, специално за Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като почнете с тва не е играл за България... ще играе където иска за който иска, България какво прави за свойте спортисти? Никой пък на вас не е длъжен да ви оправдава очакванията, аз ако бях на него нямаше да играя в Арената пред *** тука дето крещят българи юнаци, осъзнайте се малко моля ви, какви юнаци какви 5лв. Срам!
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Elle 2Защото са ДИВИ СЕЛЯ*НДУРИ.Спомням си преди доста години как църв*ула Тити Папазов и други селски пръчкисе появиха на един мач от купа Дейвис който се игра на кортовете на Левски в Борисовата градина.То не беше рев то не беше чудо. Имах чувството че съм в зоопарк.Крясъци, псувни.....абе отврат.
7
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ме интересува ***!!!
6
21
 
12
 
! Отговори
Момо преди 7 години
Този човек играе за себе си и не разбирам защо неговия ЛИЧЕН успех трябва да е смятан за НАШ.Той дори не живее в България. Опомнете се!
5
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте, радвам се че има успехи, но начина, по който се подигра 2 пъти с България в последните години няма да ги забравя. Първо изостави националния отбор за Дейвис в най-важната му среща от 10 години. Направи си мачовете, които му трябваха да отиде на Олимпиадата и повече не му дремеше. И второ пълна разходка до Рио, не се напрегна и грам, прави се на сърдит и си тръгна! Това е истината и ако ще 10 Уимбълдъна да спечели, когато трябваше да играе за България той не игра!
4
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашия герой Григор, много ми прилича на Валерката Божинов. Пространството между ушите му се отличава с изключителна пустота. Голямо сходство има и в музикалните им интерпретации. Пожелавам му успех!
3
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз все още го ненавиждам и призовавам да не се предавамт мачовете му. това че жъне успехи, не значи че той има висока култура. Ако някой се е извъртял - то е за негова сметка. няма да забравя как подмина децата в Рио
2
11
 
18
 
! Отговори
Elle преди 7 години
Аз не разбирам защо българите, които го гледат на живо в Австралия, викат все едно са на футболен мач?България юнаци.....Същото беше и на едно състезание на гимнастичките във Франция.Пак българи юнаци. Момичетата изпуснага бухалката тогава.Това викане не е подкрепа, а липса на адекватност в ситуацията.Иначе всички, които го хулят, когато пада - пробвайте се вие да тренирате цял живот, да се изправяте срещу гении на спорта и печелете, бе! :)Покажете как се случват нещата
1
30
 
7
 
! Отговори
ц преди 7 години
Федерер мачка Вавринка ,а Надал ще смачка мексиканеца .