Нов шампион по тенис в София: Мирза Башич

Босненецът започна турнира като 129-и в ранглистата
11 фев 2018 22:22,
15
Нов шампион по тенис в София: Мирза Башич

Мирза Башич спечели първата титла в кариерата си. Босненецът, който започна турнира от квалификациите, победи на финала на DIEMA XTRA Sofia Open Мариус Копил (Румъния) със 7:6 (6), 6:7 (4), 6:4 след 2 часа и 20 минути игра в „Арена Армеец“. Срещата беше изгледана на живо от 10 000 зрители.

Башич започна турнира като №129 в ранглистата, а от понеделник ще заеме рекордното за него 76-о място сред професионалистите. Преди седмица босненецът беше само на 2 точки от отпадане на старта на квалификациите (двубой срещу Александър Лазов), а днес триумфира с първата си титла от АТП Уърлд Тур. По пътя към трофея Башич повали и водача в схемата Стан Вавринка.

Башич започна по-уверено двубоя и още в третия гейм стигна до последователни точки за пробив. С помощта на началния си удар Копил отрази първите две опасности, но при третата брейкът стана факт. Силната игра на босненеца го постави в позиция да осъществи втори пробив за 4:1, но този път Копил не позволи да загуби подаването си и съхрани интригата, намалявайки пасива си на 2:3. Така се стигна до десетия гейм, в който Башич сервираше за затваряне нас сета. Ръката на квалификанта обаче трепна и той допусна изоставане 0:40, а малко след това загуби преднината си – 5:5. В крайна сметка сетът се реши в тайбрек, в който Башич изоставаше с 1:4 точки, но обърна и спечели с 8:6 след 46 минути игра.

Загубата на първия сет не се отрази негативно на Копил, който започна втората част с пробив и преднина 2:0. В деветия гейм, при начален удар на Башич, румънецът стигна до сетбол, от който обаче не успя да се възползва. По подобие на първата част, втората също беше решена в тайбрек, спечелен този път от Копил със 7:4 точки.

Във финалния трети сет Башич направи ключов пробив в деветия гейм за 5:4, след което със сервис на своя страна затвори срещата при втория си мачбол. ​

За още новини от света на спорта - четете Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
5
 
! Отговори
Хан Тервел преди 6 години
..... Лицето Димитров поне да беше излезнал , като Казийски , и да каже точно , прямо и ясно какви са причините ... но ИСТИНСКИТЕ ... за ОТКАЗИТЕ му да играе ЗА БЪЛГАРИЯ , и на турнири в БЪЛГАРИЯ !!! ...... Матей поне излезе и каза ... Точка ! ... Друг е въпроса дали е бил прав или не ... Но излезе , като пич !!! .... Димитров , точно като някаква МИШКА ... "Контузен" съм и "имам други цели" и направо избяга от България .... Тоя заслужава - ПЪЛНО ЗАБВЕНИЕ !!! ......
11
7
 
7
 
! Отговори
Хан Аспарух преди 6 години
:) Поздравления за Мирза ! :) ... Стана един доста добър и оспорван двубой , достоен за финал ! :) ... Три сета , два от тях - с тайбрек ! :) ... Иначе вчера гледах кадри от тренировката на лицето Григор Димитров в Ротердам ... "Феноменално" експресно се е "оправил" :) ;) :) ... Направо ще си кажеш ;) че НЕ Е имал никаква "контузия" ... А във вторник и среща ще играе ! :) ... Щеше да е смешно , ако не беше твърде жалко ... Отличен спортист - милионер се прави на ... МИШОК ... в Родината си !
10
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай ***...ще плюе по Григор...винаги. във всяка ситуация. И да беше дошъл...и да не беше.Гришо най добре да забрави тая мизерна *** и да си гледа кариерата в чужбина.
9
11
 
19
 
! Отговори
Кънчо преди 6 години
Странно как Григор взе че се почувства толкова добре за Ротердам. Случаенос??
8
2
 
7
 
! Отговори
Кари Братшоу преди 6 години
Абе, какво става с Гришо? Някой знае ли да ни даде най-нова информация?
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много хубав финал стана! Страхотна емоция за тези играчи, които никога не са били на ATP финал. Тая размазана снимка на Мирза е ужасна, поне за шампионите дайте по някой лев на агенциите да ви пуснат нормална снимка...
6
2
 
15
 
! Отговори
Гришо преди 6 години
Тоя е ламер, сега ше види как отпадат истинските професионалисти още на втория кръг в Ротердам.
5
10
 
22
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Ходих на мача. Добър мач, но всеки един от публиката не криеше разочарованието си от това, че Григор ни предаде.
4
19
 
17
 
! Отговори
до ВОВО преди 6 години
И като е бил контузен Григо за София, да не играе всички турнири до края на годината ли? Три седмици минаха от както каза, че има силни болки в рамото, не е казал контузия! Знаеш ли разликата между двете?!? За 3 седмици не може да се възстанови ли?!
3
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поздравления за момчето, играл е мъжката. На Григор пожелавам също успехи, макар вече да не е от сърце
2
13
 
32
 
! Отговори
BOBO преди 6 години
До BurzumГришо уж бил контузен,а ще играе в Ротердам......как стават тия неща?????
1
15
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***, гледаш ли? Никой не го знае тоя, а мина първия кръг, ВТОРИЯ КРЪГ, по-нататък взе турнира и скочи със 76 места в класирането.