Не, Григор не е виновен, а болните разбирания на Джокович за света

Той от години е антиваксър и далеч не обича да се съобразява с обществени норми
24 юни 2020 18:40, Нели Христова
173
Не, Григор не е виновен, а болните разбирания на Джокович за света
Снимка: БГНЕС

Бащата на Новак Джокович отсече: "Григор Димитров навреди на семейството ми и на Сърбия". Гришо бе първият, който даде положителна проба за коронавирус след като се почувства зле малко преди финала на Adria Tour, но едва ли той е първоизточника на заразата. Той прекарва в изолация три месеца, а за краткото си посещение в България пристигна с кола и отиде директно в Хасково, където по това време нямаше активен случай на COVID-19.

Още по темата

Но докато бащата на Ноле и, може би цяла Сърбия, се възмущават на Григор, то целият свят всъщност е потресен от безотговорността на Джокович.

Той бе в основата на хуманитарния турнир, който във време на пандемия не просто се проведе с публика, а пред пълни трибуни, докато всички се прегръщаха, купонясваха в нощни заведения и играеха баскетбол. След като срещу масовата проява заваляха критики, тенисист номер 1 в света заяви, че те "идват само от Запада, който не иска да признае, че Сърбия е победила вируса". Ала най-лошо впечатление направи, когато всички участници в турнира нервно се редяха на опашка, за да разберат дали са болни или не от COVID-19, организаторът на всичко това го нямаше. Джокович бе решил, че е най-добре да прекоси границата, носейки заразата, за да се изследва у дома.

Безхаберието на Джокович всъщност не е нещо ново и може би страните му възгледи за живота, неприсъщи за един разумен човек, са в основата на плъзването на заразата сред тенисистите и треньорите участвали в турнира.

Джокович станата жертва на собственото си неглижиране на ситуацията

Той бе хванат да нарушава противоепидемичните мерки в Испания. Всъщност не бе трудно да бъде разкрит - тенисистът сам публикува видео от зала за тенис, която би трябвало да е затворена, докато играе в компанията на още един човек. Това се случи в началото на май. Също така в интервю горе-долу по същото време, той заявява, че няма да се ваксинира, ако бъде измислена ваксина срещу COVID-19. За да избегне критики добавя, че "би променил мнението си в бъдеще", но това едва ли ще стане. Все пак Джокович е антиваксър от години.

Но докато ваксината не е неговият начин за справяне със заразата, то в множество предавания на живо в Instagram, той рекламираше... олио от змия. Флакончето струва $30 и навярно е по-ефикасно от лекарството, върху което работят стотици учени. Но това не е всичко - той и съпругата му, която също се зарази с коронавирус, усилено разпространяват теорията, че 5G разпространява COVID-19.

През годините той многократно изразява възгледи, които се противопоставят на социалните норми. В своята книга Serve to Win той разказва как започва своята безглутенова диета, след като сам се диагностицира с цьолиакия,  притискайки филия хляб към корема си. Джокович не вярва само в тиранията на многозърнестите култури. Разбиранията му включват вяра в телекинезата, левитацията, телепатията и  "висшия източник на енергия". Тенисистът е убеден, че "силата на молитвата" може да пречисти водата, а неприятен разговор по време на вечеря отнема хранителните вещества на ястията.

Вярата в тези конспиративни теории или говорят за "изключителна духовност", или за един объркан ум. По принцип разбиранията на хора, които смятат, че Адронният колайдер в Церн ще отвори портите на Ада, не пречат.  Но разликата сега е, че убежденията на Джокович може би за първи път нанесоха истинска вреда.

Само преди няколко седмици един от представителите на сръбския щаб за борба с коронавируса, д-р Предраг Кон, публично разкритикува въздействието на "концепциите" на Джокович, който би трябвало да служи като глобален пример. Самият фитнес треньор на Джокович, Марко Паники, беше един от първите заразени по време на Adria Tour.

Безспорно Джокович е гений в своята област - тениса и ще се превърне в един от най-великите играчи. Но дали спортната му психика не е причината за това той да вярва в подобни конспирации? Той многократно е разказвал за трудното си детство като надарено дете в Югославия и за "силата на съзнанието". Като начин да се справи с обстановката, той издига около себе си стени, а в ума си изгражда свой собствен свят. Когато вижданията на Джокович са отхвърлени или тривиализирани - това успява само да ги вкорени по-дълбоко, да станат още по-упорити.

През 2017 г. той претърпява трайно нараняване на лакътя. В началото той настоява, че травмата му трябва да се лекува с холистични методи, припомнят от The Independent. Но по-късно се съгласява с факта, че се налага операция. След това Джокович признава, че е "плакал три дни", защото е бил слаб и е позволил волята на външния свят да надвие неговата собствена.

Разбиранията му за ваксините също подкрепят тази теория. Фактът, че подцени COVID-19, я затвърждава. Не Григор е виновен за пламването на заразата по време на турнира, а отказът на един човек да приеме, че ситуацията е наистина сериозна и времето далеч не бе подходящо за благотворителен тенис турнир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако погледнеш статистика къде е била България преди 15 години и къде Сърбия въпреки агресията ИМ в бивша Югославия ще видиш огромният напредък на България,АМА ОГРОМЕН!Преди 15,20 години дори псевдодържавчето ФИРОМ-РСМ е било колоспред нас защото сме били 100 пъти по-добре при другаритеа сега т.н. западен Балкан има ОБЩ БВП КОЛКОТО БЪЛГАРИЯ!Та оди се пери некаде дрогарйо.Иначе изказването те не искат да признаят че Сърбия...ала баласи е типично шовинистко сръбско мислене и говорене!До лудия
91
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен89 Лошото е,че има случаи,когато на антиваксерите им се разболяват децата,или те самите и тогава бързо,бързо тичат при лекарите,които преди това са обвинявали в лъжа,за да се лекуват и питат,дали могат да се ваксинират.
90
5
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
До АнонименМаската ще ти навреди, ако работиш на закрито и си продавач например. Тогава да те видим 8 часа как ще дишаш през тази маска при 40 градуса август месец. Питаш ли ги продавачите в Била как дишат през маските. Баси неграмотната нация.
89
1
 
6
 
! Отговори
абг преди 3 години
Във свят на луди, нормалният го изкарват луд.
88
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Един от 99%Искаш да кажеш че ако насреща ти стои заразен човек и разпръзква като фонтан слюнки обеснявайки ни че маските са вредни няма да те зарази? Вие имате ли изобщо нещо в празните си глави?
87
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Патриот 83Истината че си абсолютен *** !!Толкова глупав народ на едно място (територията Бг) е ФЕНОМЕН.П.П. Маските се слагат само на закрито !!На ден ми се налага да ползвам маска средно по 5-10 минути.Как точно ще ми навреди.
86
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поведение на типичен сръбски нацоналсоциалист.
85
10
 
5
 
! Отговори
Един от 99% преди 3 години
Здравни експерти,Независими, а не платени отВластите, казват, че маските не предпазват от вируси, а от бактерии, и са изключително вредни да се носят отЗдрави хора!!! НЕ ГИ НОСЕТЕ, ДА ВИДИМ ДАЛИ ЩЕ МОГАТ ДА ГЛОБЯТ ВСИЧКИТЕ НИ! ТЕ СА САМО 1%, ние сме 99%, страх ги е, затова налагт да носим маски и стоим 2м един от друг, да не можем да комуникираме, изразяваме емоции и да не могат хората свободно да изразяват мнение! НАЛАГАНЕ носенето на маски е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО И НАРУШАВА ОСНОВНИ ЧОВ ПРАВА!
84
5
 
5
 
! Отговори
Ту луп преди 3 години
Заседание на МС: - Населението много говори за вашите снимки в кревата, шкафа с евра и злато ...- Ананиев, веднага да им се сложи намордник на тия ***!
83
5
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Извинявайте, но с маските хората ще се задушат и ще заболеят не от корона, а от задух. От този задух ще развият заболяване на сърцето и дробовете и ще се стигне до пневмония.
82
5
 
11
 
! Отговори
Кислород преди 3 години
НЕ МОГА ДА ДИШАМ С МАСКА!!! ЖИВОТЪТ НА БЕЛИТЕ ИМА ЗНАЧЕНИЕ!!! Искам да дишам кислород, не въглероден двуокис!!! Маските за Управляващата Хунта, чиито любим Главен Тартор, Баце СпиСладко, с пистолет до главата и чекмеджета пълни с пачки от по 500 евробанкноти и златни кюлчета!!!
81
12
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Истината е, че няма никакъв такъв вирус, всичко е лъжа. Не вярвам на такива неща. Не ме интересува кой е взел пари, за да парадира този вирус, важното е, че няма нищо опасно за мен и околните.
80
7
 
5
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Тоя дори и да е пълно куку не може само той да е виновен, а всички негови гости на турнира? Все едно насила ги е завел там. Самия факт, че нашия овчарин-малоyник също е бил там говори достатъчно сам по себе си.
79
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАдолу след Унгария са само цзигански държави: Сърбия, България и тн! :))))))))
78
4
 
8
 
! Отговори
Сърбия е бедна преди 3 години
Сърбите са бедняците на Европа и така ще бъде докато продължават да се "братушкат" с руснаците и не влезнат в ЕС и НАТО.
77
1
 
8
 
! Отговори
До 68 преди 3 години
Заври си мнението там,където слънце не изгрява,злобар долен.Ти не си българин,а някакво нещастно,вероятно недоучило,за нищо неставащо същество,което не може да понесе успеха на един сънародник
76
5
 
5
 
! Отговори
Не На Страха преди 3 години
Над човечеството се прилага невиждан досета Медицински Терор, който няма никакви правни и здравни основания, целящ единствено политически, финансови и контролно-социални цели и изгоди! Една малка шепа психопати Сатанински Култ, известен като световен Елит, 1%, на върха на пирамидата, с помоща на силовиСтруктури/полиция, тероризира останалите 99% от хората, на които им се втълпява огромен страх от несъществуващ вирус, чрез световна коронавирус ХИСТЕРИЯ от купените МассМедии! НЕ НА НАМОРДНИЦИТЕ!
75
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ги харесвам тия сърби, същото е и с гърците, за жалост турците се държат най-добре с нас, факт.
74
4
 
5
 
! Отговори
До 65 преди 3 години
Наведи се още по-надолу на сърбите,безроднико завистлив.Комплексарщината на такива като теб е причина българите да бъдат унижавани и обиждани от кого ли не.
73
1
 
1
 
! Отговори
От 69 преди 3 години
Иронията за нас е, че по подобие в следствие на друга война поредната руско-турска се създава втората българска държава.