Не, Григор не е виновен, а болните разбирания на Джокович за света

Той от години е антиваксър и далеч не обича да се съобразява с обществени норми
24 юни 2020 18:40, Нели Христова
173
Не, Григор не е виновен, а болните разбирания на Джокович за света
Снимка: БГНЕС

Бащата на Новак Джокович отсече: "Григор Димитров навреди на семейството ми и на Сърбия". Гришо бе първият, който даде положителна проба за коронавирус след като се почувства зле малко преди финала на Adria Tour, но едва ли той е първоизточника на заразата. Той прекарва в изолация три месеца, а за краткото си посещение в България пристигна с кола и отиде директно в Хасково, където по това време нямаше активен случай на COVID-19.

Още по темата

Но докато бащата на Ноле и, може би цяла Сърбия, се възмущават на Григор, то целият свят всъщност е потресен от безотговорността на Джокович.

Той бе в основата на хуманитарния турнир, който във време на пандемия не просто се проведе с публика, а пред пълни трибуни, докато всички се прегръщаха, купонясваха в нощни заведения и играеха баскетбол. След като срещу масовата проява заваляха критики, тенисист номер 1 в света заяви, че те "идват само от Запада, който не иска да признае, че Сърбия е победила вируса". Ала най-лошо впечатление направи, когато всички участници в турнира нервно се редяха на опашка, за да разберат дали са болни или не от COVID-19, организаторът на всичко това го нямаше. Джокович бе решил, че е най-добре да прекоси границата, носейки заразата, за да се изследва у дома.

Безхаберието на Джокович всъщност не е нещо ново и може би страните му възгледи за живота, неприсъщи за един разумен човек, са в основата на плъзването на заразата сред тенисистите и треньорите участвали в турнира.

Джокович станата жертва на собственото си неглижиране на ситуацията

Той бе хванат да нарушава противоепидемичните мерки в Испания. Всъщност не бе трудно да бъде разкрит - тенисистът сам публикува видео от зала за тенис, която би трябвало да е затворена, докато играе в компанията на още един човек. Това се случи в началото на май. Също така в интервю горе-долу по същото време, той заявява, че няма да се ваксинира, ако бъде измислена ваксина срещу COVID-19. За да избегне критики добавя, че "би променил мнението си в бъдеще", но това едва ли ще стане. Все пак Джокович е антиваксър от години.

Но докато ваксината не е неговият начин за справяне със заразата, то в множество предавания на живо в Instagram, той рекламираше... олио от змия. Флакончето струва $30 и навярно е по-ефикасно от лекарството, върху което работят стотици учени. Но това не е всичко - той и съпругата му, която също се зарази с коронавирус, усилено разпространяват теорията, че 5G разпространява COVID-19.

През годините той многократно изразява възгледи, които се противопоставят на социалните норми. В своята книга Serve to Win той разказва как започва своята безглутенова диета, след като сам се диагностицира с цьолиакия,  притискайки филия хляб към корема си. Джокович не вярва само в тиранията на многозърнестите култури. Разбиранията му включват вяра в телекинезата, левитацията, телепатията и  "висшия източник на енергия". Тенисистът е убеден, че "силата на молитвата" може да пречисти водата, а неприятен разговор по време на вечеря отнема хранителните вещества на ястията.

Вярата в тези конспиративни теории или говорят за "изключителна духовност", или за един объркан ум. По принцип разбиранията на хора, които смятат, че Адронният колайдер в Церн ще отвори портите на Ада, не пречат.  Но разликата сега е, че убежденията на Джокович може би за първи път нанесоха истинска вреда.

Само преди няколко седмици един от представителите на сръбския щаб за борба с коронавируса, д-р Предраг Кон, публично разкритикува въздействието на "концепциите" на Джокович, който би трябвало да служи като глобален пример. Самият фитнес треньор на Джокович, Марко Паники, беше един от първите заразени по време на Adria Tour.

Безспорно Джокович е гений в своята област - тениса и ще се превърне в един от най-великите играчи. Но дали спортната му психика не е причината за това той да вярва в подобни конспирации? Той многократно е разказвал за трудното си детство като надарено дете в Югославия и за "силата на съзнанието". Като начин да се справи с обстановката, той издига около себе си стени, а в ума си изгражда свой собствен свят. Когато вижданията на Джокович са отхвърлени или тривиализирани - това успява само да ги вкорени по-дълбоко, да станат още по-упорити.

През 2017 г. той претърпява трайно нараняване на лакътя. В началото той настоява, че травмата му трябва да се лекува с холистични методи, припомнят от The Independent. Но по-късно се съгласява с факта, че се налага операция. След това Джокович признава, че е "плакал три дни", защото е бил слаб и е позволил волята на външния свят да надвие неговата собствена.

Разбиранията му за ваксините също подкрепят тази теория. Фактът, че подцени COVID-19, я затвърждава. Не Григор е виновен за пламването на заразата по време на турнира, а отказът на един човек да приеме, че ситуацията е наистина сериозна и времето далеч не бе подходящо за благотворителен тенис турнир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И дека наш Гигорсон си плаща данъците. Ако ги внася в Монако да се омита за тъдява. Толкова платена сурогатна но ялова статшя. Кой е тоя изобщо дето под клетва ще докаже кой Гридришо дека е наакън скурана вируса. Кой бре. Това даже нашият всимож и всезнаен ЩаП нема да го каже та неква мисирка ще съска от бустана с фъсуля шъ съ цепи
51
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен49 Всеки може да научи езици говоримо по терените и в общуване с треньори и колеги. Дали е прочел една книга,едва ли,кога? Човек,който вярва на митове и легенди и който е националист,за какъвто го смятат по света,не може да се нарече интелектуалиц. Затова и спретна този *** турнир по време на пандемия. Поведението му след заразите, е повече от жалко,да обвинява други за своята глупост и непредпазливост.
50
2
 
1
 
! Отговори
До 49 преди 3 години
А дано, ама надали.
49
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джокович е необразован и националист. Езиците които говори са научени в общуване с треньори и колеги, с хората,които е срещал. Тенис и националицъм,това е "уникалното "при Ноле. Вярва в конспиративни и екзотерични теории и мрази запада?! Човек може да има милиони,но да си остане *** и националист.
48
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жокера е човек, едновременно вярващ в комунизма и в национализма.Знаете как ги наричаха 1933 г. такива, нали?
47
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Леле да се коментира интелектуалните способности на Джокович е забавно, топ световен експерт по тенис тактики, владееш 11 езика перфектно. Оказва че интелектуалните му постиженията са детска игра, за българските форумници, сигурно като се отлепят от форумите тези хора ще доведат България до първа икономическа сила в света,
46
11
 
6
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Само тези които не са тествани,само те не са дали положителен за ковид,това е ясно на всички,хората са ядосани на Григор защото знаят ,че му е платено да се тества и да избухне скандал,Григор е двуличен предате, на космическо изоставане е от Джокович като спортист и човек
45
11
 
5
 
! Отговори
Споку Българе!! преди 3 години
Сърбите и Джокович са великите,най изучените и най умните?!Ние сме *** българе начело с Гришо!!Няма вирус,всичко е измислица,няма нужда от ваксина,няма нужда и от лекари ако ме питате мене!!Има нужда само от всезнайковци с каквито са пълни сайтовете и има нужда само от плоски подхвърляници,конспиративни теории и може би почти изглежда!!
44
4
 
5
 
! Отговори
До 43 преди 3 години
Умно прасе няма да го колят гладно, а другото хем ще гладува хем пак ще го заколят.
43
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е автора на това брутално заглавие?! Затова ли беше целия този Цирк и диверсия от страна на пудела от Хасково срещу Ноле?! Защото човекът си каза,че няма да се ваксинира,нито семейството си. Всеки има право да реши за себе си, няма доктор Менгеле да нарежда. Само животните се ваксинират насила.
42
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно прасе казало на друго:" Мисля, че човекът ни храни, за да ни угои и заколи""Това са теории на конспирацията" - казало другото и забило щастливо муцуна в помията.
41
5
 
7
 
! Отговори
Dobre de преди 3 години
То и аз не вярвам на противогрипните ваксини, еле пък за ковида, тука-има-тука нема, нещо не им е ясно как се пренася без почти никой да киха и кашля, както е при инфлуенцата. Може да е по въздушно-капков път, но не е доминиращ.
40
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, че някой не иска да се ваксинират с все още неизобретена, недоказана във времето и недоизследвана, но налагана ваксина, не го прави антиваксър, а разумен човек. И дума не може да става да се сравняват например ваксина срещу детски паралич(доказана във времето) и глупостта да се ваксинират срещу грип. Веднъж я направих тази глупост. Пак си бях сополива, хремава и с кашлица, както всяка година.
39
9
 
10
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Спортист. Не съм очаквал чудеса. Няма да се учудя ако смята земята за плоска.
38
4
 
11
 
! Отговори
Бе преди 3 години
Я стига сте го нападали заради баща му, грозно е !
37
11
 
12
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Ние смо братя братко Ноле !!!! Ни сте виновни а жалко щто има много татари и фашисти у Бугарско!!
36
4
 
10
 
! Отговори
Борис Бекер преди 3 години
Най големия тенесиз(фътбализ,китариз,евач със двеста в дубарата) е Чекмедже Ага!Джокович,Мокович и Гришович са смешници в сравнение с него!!
35
4
 
23
 
! Отговори
Петърчо преди 3 години
Организатора винаги носи отговорност в такива случаи. Ами ако някой от публиката е болен и зарази другите пак ли Гришо ще е виновен? Всички правели каквото си искат и нямало никакви мерки а сега излезе само наш Григор виновен. Едно от нещата които хората най-често не умеят е това да знаят кога да говорят и кога да мълчат. Бащата на Джокович е един от тях.
34
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Григор не бива да дружи с хулигани и антиваксъри, като Джокович.
33
16
 
13
 
! Отговори
Radi преди 3 години
Джокович е гадняр Гришо е най - добрия!