Кузманов за Пиронкова: Показа, че психиката е най-силното й качество

Пловдивчанката загуби с 1:2 сета от Серина Уилямс на US Open
10 сеп 2020 10:51, Ния Христова
10
Кузманов за Пиронкова: Показа, че психиката е най-силното й качество
Снимка: БГНЕС
Цветана Пиронкова отстъпи с 1:2 сета на Серина Уилямс в четвъртфиналите на US Open, но записа най-доброто си представяне в турнира досега. Пловдивчанката се завърна на корта след тригодишно отсъствие заради раждане. 
 
Димитър Кузманов, един от най-добрите български тенисисти, заяви в ефира на bTV, че постигнатото от Пиронкова е феноменално и я превръща в пример не само за спортистите, но и за майките и жените по света. Според него успехът на Пиронкова в Ню Йорк се дължи на силната й психика. 
 
"Както аз, така и всички в България, имаха възможност вчера да наблюдават Цвети на един от най-големите турнири по тенис, който всъщност се води и неофициално световно първенство, на което тя стигна до четвъртфиналите. Това я прави в първите осем в света в момента. Страхотно представяне, страхотна реклама за България. Страхотен стимул за всички български спортисти и наистина голям успех за българския спорт", каза Кузманов. 
 
"Пролича си в третия сет умората, която беше натрупана в нея. Все пак е ясно вече на всички, че тя беше три години извън професионалния спорт, извън тенис кортовете. Аз лично, като спортист, мога да кажа, че е изключително трудно да се завърнеш по такъв начин, още повече на US Open", посочи тенисистът и продължи:
 
"И аз не мога да си представя какво е да спреш по такъв начин за три години и да се върнеш. Психологическата бариера е много голяма, но тя показа, че именно това е най-силното й качество - психиката. Както и преди, така и сега. А има и може би една от най-големите мотивации е нейният син."
 
Според Кузманов донякъде липсата на публика е дала предимство на Цвети, защото допълнително вкарва напрежение и очаквания. "Когато излезеш на този корт, психологически си го представяш, че това е един вид тренировка. Няма зрители, няма фенове. А и особено срещу Серина Уилямс, този корт, който е с капацитет над 20 000 седящи места, със сигурност щеше да изиграе още по-голяма роля", категоричен бе тенисистът ни.
 
"Имах възможността да се уча от Цвети - една от най-добрите тенисистки в света, не само в България, която всъщност ми помогна с много съвети, именно психологически. Свързани с игрови ситуации, ситуации извън корта - как да преодолявам трудните моменти. Винаги ще съм й благодарен. Аз и от вчера продължавам да се уча. Тя е пример не само за спортистите, но и за майките, за жените по света. Това, което направи е невероятно", завърши Кузманов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
9
 
! Отговори
Менделеев преди 3 години
Браво на Цвети !Силите не и стигнаха срещу природната стихия Серена...................................."Природна", друг път.
8
3
 
2
 
! Отговори
колекционер преди 3 години
От Гришо и Цветана, може да стане един Федерер.
7
3
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Ако знаете спонсорите колко милиона са заложили на този назобен черен кон и ще ви се изясни, не че нашето момиче няма шансове, няма шансове НИКОЯ тенисистка, още по малко БЯЛА тенисистка.
6
2
 
4
 
! Отговори
коментар преди 3 години
Цвети.само ти ме направи да съм горд , че съм БЪЛГАРИН....
5
3
 
5
 
! Отговори
ист преди 3 години
Браво. Хубаво Цвете след два месеца миризливи протестиращи до контейнери.
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цвети не може се бори с трансжендъри...
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Цвети !Силите не и стигнаха срещу природната стихия Серена.
2
3
 
16
 
! Отговори
Оня с коня преди 3 години
До В. УзуновПръднаята си Ти, който си постигнал, какво?! Нищо, разбира се!
1
28
 
1
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
Какво показа!? Показа ,че нищо не става от нея като Гришо. Големи амбиции ,а резултат нулев. Как викаше меня ми- голям напън,малка пръдня. Да се прибира и да не ни излага повече,че е срамота. Утаиха се с ония за вечни времена.